lördag 29 december 2012

Ditt inre syfte

En måndagmorgon när Eckhart Tolle kom till skolan, till universitetet, till en föreläsning som skulle hållas av en professor han beundrade mycket så fick han veta att denne eminente lärare hade begått självmord någon gång under det gångna veckoslutet genom att skjuta sig. 

Eckhart Tolle blev som bedövad av detta för professorn var en mycket respekterad lärare som tycktes besitta alla svar. Eckhart Tolle var en ung student på 25 år som ännu inte hade insett att tänkandet inte var allt. Att det bara var en liten del av det vi är, att det inte alls är hela medvetandet. Och att den där inre rösten, som hela tiden pratar med oss inte är vi. Fast en del fattar inte ens att det finns en röst inom dem. De tror att detta är de själva.

De flesta människor identifierar sig helt och hållet med den ständiga strömmen av tvångsmässiga tankar som passerar i deras inre och av vilka de flesta är upprepningar. De har helt enkelt inget "jag" som är åtskilt från tankeprocesserna och de känslor som åtföljer dem. De är andligen helt omedvetna och tror att det ska vara så.

Att vara på något annat sätt, att kunna skilja på tankeprocesserna och dem själva tror de är farligt. De förnekar rösten i deras inre och säger "Vilken röst?" Det är som om det vore en varelse som har tagit dem i besittning, men som de inte kan se eller uppfatta.

En del människor glömmer aldrig första gången de kunde särskilja sig själv från denna tankeström, från att vara innehållet i tankarna till att bli någon som ser allt detta i bakgrunden. Att bli ett vittne till allt detta. En del märker inte vad som händer på annat sätt än att de plötsligt upplever glädje eller en inre frid utan att begripa orsaken. 

De flesta människor i dag lever inte i en levande värld utan i en mental föreställningsvärld. Det är detta som håller igång vårt konsumtionssamhälle. För det hjälper inte att köpa nya prylar. De uppfyller inte det behov vi trodde att vi hade - annat än kortvarigt. Alla fortsätter hela tiden att leta efter mer, att söka efter något som ingen ens vet vad det är.
Att sitta vid en sjö och se ut över ytan
 ger den formlösa dimensionen
 en möjlighet att ta sig ut 
genom din egen fysiska form
att vara det du är

Foto: Olle Blomkvist

Människor som söker efter något andligt kan råka ut för detsamma. De går ständigt nya kurser för de tror att denna nya kurs ska nog äntligen låta dem hitta det där som de har letat efter hela livet. Själva graalen, de vises sten. De har förtinglat sig själva och sitt inre så till den grad att de tror att vad de letar efter är något konkret där ute i verkligheten, som ska frälsa dem för evigt. Det är ett makttänkande av samma sort som politiker kan ägna sig åt. 

Är det fel att vara stolt över sina ägodelar? Över det man kan när man har levt ett tag och lärt sig mycket? Att man kan och har mer än andra? Nej, det är inte fel. Det är egot. Och egot är inte något annat än omedvetet. När man kan upptäcka detta i sig själv går det att gå bortom det. När man känner sig stolt över vad man har uppnått men samtidigt kan stå en bit ifrån sig själv och skratta lite åt det, så har man gått bort från egot. Egot är inte ens något personligt. Om man ser det så är man uppslukad av egot. Man är inte sitt ego.

När mänsklighetens medvetande ökar och egot inte längre styr allas liv då kommer ingen behöva att vänta på ett uppvaknande genom att världen krymper och faller samman genom ålderdom och personliga tragedier. Då behövs inte allt detta för att vakna och upptäcka sitt inre syfte. Fler och fler människor vaknar utan att behöva bli omskakade först.

Den mänskliga intelligensen har hitintills förvrängts och missbrukats av egot. Vetenskapsmän som framställer atombomber är ett exempel på detta. Intelligent dumhet är mycket farlig och kan hota vår överlevnad på jorden. Den verkliga intelligensen är inkluderande och befrämjar gott. Det är att arbeta för mänskligheten och att öka medvetenheten hos alla, inte bara hos ett utvalt fåtal, som väljs att ingå i en sekt. Eller i en politisk elit.

Medvetandet är den intelligens och organiserande princip som ligger bakom skapelsen. På vår jord representerar det mänskliga egot det sista stadiet av den universella sömnen. Medvetandet identifierar då med formen. Detta har varit ett nödvändigt utvecklingssteg. Medvetet handlade är när ditt yttre syfte är i samklang med ditt inre syfte. 

Medvetandet strömmar genom dig in i denna världen och skapar den om och om igen. Då har du blivit en port för något grundläggande och djupt, en formlös dimension som skulle kunna kallas för Gud ifall bara inte det ordet var så missbrukat. Det medvetna handlandet medför accepterande, glädje och entusiasm. Om du inte kan känna något av detta - sluta med det du gör.

Vår kollektiva sjuka är att vi är så uppslukade av det vi gör, så upptagna av världens föränderliga former att vi har glömt kärnan i detta. Vi är form och icke-form. Varandets glädje finns i små saker i vardagen. Det är därför det känns bra att gå ut och titta på den stjärnbeströdda natthimlen. Då ser du inte bara den yttre rymden utan upplever när du tar ett djupt andetag din inre rymd. Medvetenheten om detta och vem du är i ditt innersta är en och samma sak. Du upplever den skapande livmodern ur vilken all form kommer. 

De här tankarna har jag mestadels hämtat från Eckhart Tolles bok En ny jord ditt inre syfte. Förstår du dem? Grattis! Då har du kommit en bit i din egen utveckling. 

Detta inlägg kan med fördel läsas ihop med det här som handlar om självmord. För det sättet att handla tar bort den fysiska formen, som behövs för att föra in det formlösa i världen. Istället läggs allt detta över på de efterlevande. En tung börda.2 kommentarer:

 1. Så glad att jag upptäckt denna bok, en helt ny värld har öppnat sig. Tack för att du delar med dig av dina tankar, och lycka till på livets resa!

  Mvh, Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Meningen med livet är att hjälpa varandra en smula! Titta på "Jag dog, men överlevde" som går varje dag just nu på kanal TV4 fakta klockan 17. Det är en dokumentär om människor som har dött, men kommit tillbaka till livet och vad de lärde sig och insåg av detta. Mycket spännande! Livets resa är fantastisk, men det gäller att begripa det. Ha det gott Annie!

   Radera