onsdag 5 december 2012

Kära Vattenfall!

UPPDATERAT
Käre Öystein Löseth!

Vi fick nyss tillbaka strömmen. Den har varit borta i åtta timmar. Jag är så less på att det aldrig går att fixa så att vi har denna el. I tjugofem år har det varje gång det blåst en smula eller snöat en aning (fast i maj var också strömmen oförklarligt borta i år) så försvinner denna civilisationens behövliga tillgång.

Som vanligt så var det ljust på himlen mot söder för där ligger civilisationen. En kilometer bort, men här på norra Värmdö så får vi stå ut. Vi vet aldrig när strömmen går eller när den kommer tillbaka.

Jag är så less på det. Käre Öystein du som är VD på Vattenfall och har hand om våra ledningar kan du inte fixa detta? Det vore så trevligt.
med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg

Här har jag skrivit om förut när strömmen har varit borta. Jag har skickat ovanstående som brev till
Vattenfall.
PS. Jag skojade här om bandvagnar. Men det blev verklighet. En står stationerad vid brandstationen i Gustavsberg. För sjuktransporter. Här skrev jag om när det var bandvagnar ute och letade efter strömavbrottet. Annars så kom vi förstås ingenstans under onsdagen, men nu (torsdag morgon) är det plogat ända fram till oss. Tack plogarn! Det går till och med bussar nu torsdag morgon. DS. 

7.12.2012
Jag fick svar från Vattenfall genom kundombudsmannen:

Hej!
Då du har skickat ditt mejl till Vattenfalls Kundombudsman men riktat dig till Øystein Løseth väljer undertecknad att svara dig. Jag har varit i kontakt med Vattenfall Eldistribution AB för att få information om vilka förbättrings- och förstärkningsarbeten som pågår och som är planerade ute på Värmdö. 

Värmdös elnät byggdes huvudsakligen för sommarstugor med säsongspräglad och låg elförbrukning. Värmdö var en gång Sveriges sommarstugetätaste område. Sommarstugorna har efterhand blivit åretruntbostäder och elanvändningen har därmed förändrats väsentligt. Vattenfall har sedan 2005 fram till idag investerat närmare 700 miljoner kronor för att modernisera och förstärka elnätet ute på Värmdö. Under de två kommande åren är drygt 200 miljoner kronor avsatta för det fortsatta förstärkningsarbetet.

Av de nu pågående arbetena tror jag att arbetet med att ersätta en 11 km lång luftledning, mellan Hemmesta och Myttinge via Ängsvik, med en isolerad ledning är det arbete som påverkar din anläggning mest. Sju stycken nya nätstationer ska också sättas upp. Detta arbete beräknas vara färdigställt under 2013. Totalt berörs 1 740 kunder av dessa förbättringsarbeten. 

Av alla de övriga pågående och planerade arbetena fram till 2015 ska drygt 17 000 befintliga kunder få tillgång till ett ledningsnät med högre kapacitet och därmed också en bättre elkvalitet. Ombyggnation av elnät är en komplicerad process som kräver hög kompetens från planeringsstadiet till teknikerna som utför själva jobbet. Samarbete med berörd kommun och med andra berörda markägare är både tidskrävande och viktigt för att arbetet ska kunna utföras.

Trots omfattningen på det arbete som hittills har gjorts och som alltjämt fortgår, går det inte att lämna en garanti för att avbrott i elöverföringen aldrig kommer att inträffa igen när väl arbetet är färdigställt. Avbrotten kommer att minska väsentligt, det går att lova. Men den typen av snöoväder som var i veckan går inte att skydda sig för. När avbrott uppstår gör Vattenfall allt för att minimera avbrottstiderna. Vattenfalls kvalificerade tekniker tar sig ut i den mest oländiga terräng med färdmedel anpassade till rådande förhållanden. Men allt tar så mycket längre tid när väderförhållandena är riktigt svåra och vägarna delvis är avstängda. Under vissa förhållanden går det inte heller att ha personal ute längs ledningarna - det är helt enkelt för farligt.

Med vänliga hälsningar

Birgitta Clemensson
Kundombudsman

Vattenfall AB 
Kundombudsmannen
162 87  STOCKHOLM

Telefon 08 739 71 83

PS. Øystein Løseth har informerats om det svar som jag nu ger dig.DS.


Det är således farligt att bo här när det snöar. Och ändå är det stadsmiljö numera. Gatubelysning och trottoarer. Vi har personligen betalat omkring 150 000 kronor till ledningarna. Men ingenting har hänt under åren. Vattenfall gör inte något om de inte är tvingade till det. 

11.12.2012
Här tog Nacka Värmdö Posten in min insändare i samma ärende. 
20:17
Och nu blinkade elen till ett par gånger. Det är strömavbrott i vårt område igen. Men den här gången under hundra hushåll. Vi verka slippa avbrott än så länge. Tack VD Öystein!
12.12.2012
Här i den andra lokaltidningen Mitt i Värmdö så berättar Ingaröbor om sitt långa strömavbrott förra onsdagen. De är precis som jag själv kritiska till Vattenfall. Liam Newman med familj har gett upp och sålt huset. De tog in på hotell under strömavbrottet med sina små barn.
14.12.2012
På fredagen hade omkring 300 kunder i Hemmesta strömavbrott. Hemma hos oss blinkade det till ett par gånger, men inte mer. Tack Vattenfalls VD Öystein Löseth.
15.12.2012
12:08
Blinkningar på förmiddagen och två strömavbrott om 20 minuter vardera. Tjatigt. Det blåser en smula, men snöar inte.
19.12.2012
Här kan ni läsa mina fortsatta inlägg om eländet med elavbrotten. Och här om när Olof Stenhammar fick ställa in pga strömavbrott. Kostade över en halv miljon.

2 kommentarer:

  1. Hemmesta klarar sig bra denna gång eller? Haghulta har nu haft 14 strömavbrott sedan i fredags lunch...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är för jävligt! Bombardera Vattenfall med mejl! Och Nacka Värmdö Posten!

      Radera