söndag 9 december 2012

Jihad Jane en typisk historia

Denna kvinna Colleen LaRose som ville mörda Lars Vilks och bli martyr hade kommit i kontakt med islam genom ett engångsligg i Amsterdam med en muslim. Hon hade haft en sorglig uppväxt med fattiga alkoliserade föräldrar och klarade knappt skolan. Hon var utsatt för incest som barn, rymde hemifrån som 13-åring och har levt som prostituerad. Hon var ingen och hade ingenting i sitt liv.

Hon omvände sig till islam över internet utan att ens besöka en moské. Det enda hon behövde göra - upptäckte hon - var att läsa Shahada, att acceptera att Allah var hennes enda Gud och profeten Mohammed hans budbärare. Hon kopierade Shahada, som hon fick av en saudiarabisk man i sin dator och omvände sig till islam.

Colleen LaRose eller Jihad Jane var helt hängiven de män hon mötte på internet och följde blint deras instruktioner därför att de verkade rättfärdiga. Hon älskade sina "bröder" så mycket att hon följde allt vad de sade. Hon hade äntligen hittat hem.

Det hon hade gjort var att slå sig ihop med den som hon tyckte "ljusa" sidan av manligheten och nu skulle hon ta död på den "mörka" sidan av den. Det är den gamla historien om Gud och djävulen. Hon hade blivit sviken av kvinnorna som liten. För de var heller inte utvecklade som människor, så att de kunde stå upp för sig själva.

Över internet blev hon indragen i filmer som handlade om Israels attacker på palestinier och amerikanska attacker på Irak. De videoklipp som handlade om döda och sårade barn rörde henne mest. Hon blev arg när hon hörde amerikanska barn leka och skratta i huset. Det var så orättvist mot de andra barnen. Hon insåg inte att hon identifierade sig med dessa utsatta barn för att hon själv var ett sådant barn, att hon själv var utesluten från den amerikanska drömmen.

Här är i juni när de vita rosorna blommar.
Nu syns de inte ens under snömassorna.
Glöm inte att sommaren kommer.
Det finns så mycket att vara tacksam för.
copyright Olle Blomkvist

Hon fick uppdraget att resa till Europa, hitta Lars Vilks, som hade hädat profeten Mohammed. Hon skulle skjuta Vilks sex gånger i bröstet. Jihad Jane ville säga ja genast. Det skulle vara en ära att bli martyr tyckte hon. Få "systrar" fick en sådan chans. Dessutom älskade hon Eagle Eye, som var hennes kontaktman över internet, som en bror.

Men hon tvekade för hennes mamma hade nyligen flyttat till Pennsylvania, där hon själv bodde, för att bo med henne. Också hennes sambos pappa bodde där i en tvårummare. Det var Colleen LaRose som tog hand om dem. Men i valet mellan att ta hand om gamla och att bli terrorist så valde hon till slut det senare. Hon skulle göra det: klara av det eller dö medan hon försökte.

Vi vet hur det gick. Inte så bra. Hon greps sedan hon hade varit här, men inte hade lyckats hitta Vilks. Det är en sorglig historia. Religioner är ett gift. Och det handlar fortfarande om att komma förbi ett stadium i mänsklighetens historia. Colleen LaRose fastnade på vägen eftersom hon inte kunde ta sig vidare. Hon får betala för det. I Jungtermer kan man säga att hon fastnade i den mörka sidan av animus, som kan vara en inre figur som leder till döden.

Här är närbild på de vita rosorna. Gudomlig doft.
Det är Reuters som rapporterar särskilt om detta. Colleen LaRose skulle bli dömd nu den 19 december, men domen har skjutits upp till den 7 maj. Hon riskerar livstids fängelse.

10.12.2012
Reuters fortsätter berättelsen om Colleen LaRose. Ni kan läsa alla de fyra delarna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar