tisdag 25 december 2012

Sex timmars strömavbrott

UPPDATERAT
I dag har strömmen varit borta sedan i morse. Vattenfall lyckades reparera innan det blev mörkt! Grattis! Som vanligt var elen borta på norra Värmdö och i Evlinge. Så tröttsamt. I går julaftonen lyckades vi få behålla strömmen.

Vi har haft strömavbrott varje dag annars den senaste veckan. Det startade redan i början av december med ett åtta timmar långt strömavbrott. Då skrev jag till Vattenfall och fick naturligtvis ett blahasvar. De tror att det är sommarstugor här på Värmdö, men det är det inte längre. Det var åratal sedan. Och även radhus i Gustavsberg har varit utan ström.

Sedan har det fortsatt. Olof Stenhammar på Siggesta Gård har varit utan ström och fått ställa in julbord och annat. Han har säkert miljonskadeståndskrav. Mölnvik köpcentrum vid Gustavsberg har varit utan ström, Shell vid Ålstäket som har öppet jämt har varit utan ström.

Hemmesta har varit utan ström. Helt obegripligt mycket av detta eftersom det har blivit värre med åren och inte bättre. Vattenfall har hand om ledningarna. Fortfarande strömavbrott på Ingarö och i Evlinge.
26.12.2012
Hurra i dag har vi el! Än så länge. Jo vi fick behålla elen. Sensation! Plusgrader och smältande snö. Skönt. Första gången sedan början av december.
27.12.2012
I dag finns en läsvärd artikel i lokala Nacka Värmdö Posten som sammanfattar läget här. Och det har varit ett rekordår för el, men gäller det inte att få fram den till kunderna också? I dag blir det en nyhet i DN att 400 är utan ström i Värmdö. Fantastiskt! Äntligen har det nått fram att något är fel här ute. Nu är nordligaste delen av norra Värmdö drabbat.
28.12.2012
Strömavbrott i nästan två timmar i dag. Från halvelva till nu när klockan är nästan halvett. Som tur var så var jag uppe tidigt och eldade i spisarna i morse, så värme hade vi.
19:45
Nu vet de hur det är på Operan. De fick ställa in pga strömavbrott i kvarteret.

Här skrev jag om detta tidigare. Och här. 

2.1.2013
Första strömavbrottet för året: en timme. Helt obegripligt. Det varken blåser eller snöar eller regnar och det är plusgrader. Ledningarna tål nog inte vatten. En helikopter har synts på vägen mot Kalvandö sågande grenar i skogen med hängande klingor under.
15:09
Ett strömavbrott till på någon halvtimme. 

6 kommentarer:

 1. Är detta ett u-land eller? Litet snö och elen försvinner är helt åt skogen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta är en u-land när det gäller el. Tiden är inte linjär och en framåtriktad pil som vi brukar se den, utan helt plötsligt kan 1800-talet återkomma. Helt oförhappandes.

   Radera
 2. Sonen bor i Haninge, hade 12 strömavbrott om dan före julen. Nu firar han nyår i ödemarken i Norrland. Mobilen hackar lite men strömmen fungerar. Så, U-land var det hos dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt det där att Norrland har ström. Hela tiden.

   Radera
 3. Kanske all den där ström terrorn är avsedd för att återinföra
  statarna?
  Jag minns vårt Granneberg,torpet som min far köpte och som jag
  redan där som 9-åring ibland umgicks med sonen till dess sista
  torpare. 17 år gammal tog jag min fars kärvänliga tax Musse mig
  själv och en hel uppsättning målar attiraljer för natur måleri
  och begav mig ut till torpet för att tillbringa Julen där under
  en vecka. Snö upp till stövelskaften och rätt så kallt så det
  gällde att hålla den gamla fina gjutjärns spisen i köket och gjutjärns kaminen brinnande. Kan ha vart 1966.
  Under kvällen fotogenlyktor och bibel läsning från en 1800-tals
  utgåva som fanns där sen gammal tid. Framåt natten bra mycket
  kallare så Musse fick krypa in hos mig i sängen. Taxar tycker
  inte om att bli betraktade som hundar.
  En spännande vecka utan el som på 1800-talet och en stor erfarenhet rikare och en fin målning av Grannebergs torpet i vacker vinterskrud som tyvärr försvann med min fars dödsbo.
  Ja så var det ju förstås det där med vattnet i brunnen också
  som på vintern alltid tycktes bilda en hård is skorpa och som
  fick kånkas upp flera gånger för alla behov.
  Där fanns en helt annan utrustning än den vi har idag som inte
  klarar av el-avbrott. Kanske det vore idé att utrusta våra moderna
  bostäder med dåtidens husgeråd parallellt med vår tid moderna som
  ju inte håller måttet vid alla dessa el-avbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt så Paul. Vi lever parallellt i både 2000-tal och 1800-tal. Vi har vedspis i köket att laga mat på när värmen är borta. Kamin på andra sidan väggen i sovrummet. Braskamin i vardagsrummet. Ved lite överallt, både inne och ute. Skräpigt och besvärligt hela vintern.

   Vi har stearinljus stående på toa och överallt annars för att kunna se något när det blir kolsvart. Vi har en hink med vatten stående där också för att kunna spola. Vi smälter snö om det behövs. Alltid köpevatten hemma för att dricka. Har fotogenlampor och ficklampor. Har klockor som går på batteri så vi inte blir helt vilse i tiden.

   Så har vi en bil med strålkastare att lysa upp med i värsta fall, så vi inte slår ihjäl oss när vi går ut. Har levt så i 25 år, trodde i min enfald att det skulle bli bättre när vi nu fått kommunalt vatten och avlopp, plus trottoarer och gatlyktor. Men icke. Vi får dock lov att betala 210 000 till kommunen denna månad för dessa faciliteter. Det går utför med Sverige.

   Radera