måndag 28 juni 2010

Svenskarna beroende av sina nallar

Telia har gjort en undersökning som bekräftar behovet av mobiltelefon. Så många som 86 procent tyckte att det viktigaste var mobiltäckning i sommarstugan. Det var viktigare än varmvatten och vattentoa.

Alla måste vara uppkopplade hela tiden. Det är som om proppen totalt skulle gå ur utan mobiltelefon. Om man nu får tro denna undersökning.

Själv har jag inte ens en mobiltelefon och har inte saknat det hitills, men å andra sidan bor jag på landet. Så detta är min sommarstuga också. Och går strömmen (som den tex gjorde i vintras i 15 timmar) så är det oerhört irriterande.

Inte så mycket för att jag inte kan vara uppkopplad mot nätet och inte kan ringa på vår bärbara, för vi har faktiskt sparat en gammal telefon, som går att koppla in då, som inte behöver ström. Det som är det värsta är att huset riskerar att frysa sönder.

Men vi lever i alla århundraden på samma gång. Så vi har en stadig svart liten vedspis i köket, bredvid den moderna med osynliga elplattor. Vi har en braskamin i plåt och en vedkamin i gjutjärn och med täljsten, som håller värmen. Och vatten går att fixa med hjälp av snö eller regnvatten.

Bil måste vi naturligtvis ha så vi kan få tag i köpevatten och stearinljus, plus ficklampor, batterier och annat som behövs. Värst är det när affärerna inte heller har ström. Men alla är snälla och ställer upp ändå och räknar för hand, när inte kassorna fungerar.

Så nu i dag kan vi leva lyxliv på vårt "sommarställe" som är allt för oss, både vinterboende och sommarstuga. Men vi hade torrdass när vi flyttade hit för snart tjugotre år sedan. För då var huset verkligen en sommarstuga på 50 kvm.

Men mobil? Nä det kommer jag nog aldrig att bli beroende av, men å andra sidan har alla andra i familjen mobiler. Så de kan vara ständigt uppkopplade.

2 kommentarer:

  1. Usch, fy, vad hemskt avundsjuk jag blir på din vinterstuga.

    SvaraRadera
  2. Va? Borde du inte snarare vara avundsjuk på "sommarstugan". Den senaste vintern var slitsam... minst sagt.

    SvaraRadera