onsdag 2 juni 2010

Muslimer påminner mycket om feministiska kvinnor

Det är den tanke, som slår mig när jag läser Nicolai Sennels uttalanden som dansk psykolog om de ungdomar han har haft hand om i danska fängelser. Han har träffat hundratals av dem både danska kristna och danska muslimer.

Han menar att de danska muslimerna skiljer sig genom att de är uppfostade till att ta till vrede och vara argsinta medan vi i västerlandet ser det som att människor, som blir "pissed off" förlorar i aktning och status. I den muslimska kulturen är det tvärtom. Där ska man bli arg för att ha status och aktning. För att bevara sin heder. Det är kulturellt inbyggt en stor skillnad mellan synsätten på hur man ska uppföra sig.

Nicolai Sennels menar att detta medför en slags lättkränkhet, som gör att dessa ungdomar blir sköra som glas och därför kan utsätta sin omgivning för våld. För att de betraktar sig själva som ständiga offer.

Jag tänker hela tiden på kvinnorörelsen när jag läser om dessa muslimska ungdomar. Vi stackars kvinnor är alltid så utsatta och riktiga offer för dessa "talibaner" till män. Ett sådant synsätt befordrar våld. Och kvinnor har också tagit till mera våld.

Den danske psykologen menar att dessa ungdomar är mycket svåra att integrera i samhället, för de kan inte tala om sina svagheter och styrkor. För dem är det ingen idé att tala om det som känns svårt eller besvärligt.

Och de litar till en Gud som ska ordna allt åt dem och är lojala med denne Gud Allah också när de inte bryr sig om att gå i moskén eller be.

Det där påminner mycket om en släkting jag har som har samma inställning. Hon är med i Jehovas vittnen för hon blev bortlämnad och försummad som barn. Hon litar till att Fader Gud ska komma en vacker dag och ställa allt till rätta. Hon blir alltså aldrig vuxen med ett eget ansvar för sitt liv, fast hon är pensionär sedan länge.

Uppenbarligen befinner sig sådana människor på det "sårade barnets" nivå. De bär med sig skadade eller störda känslomässiga mönster från barndomen, smärtsamma minnen, negativa attityder och förvrängda självbilder och de vill inte ta itu med dem. De lever i offrets värld och tror att det ska vara så.

De kan inte se att de lider av ett självförakt och ett nedlåtande betraktande av sig själva och att de inte har någon riktigt genuin självkänsla. De älskar inte sig själva, vilket är den första förutsättningen för att kunna älska också andra. Och för att komma dit måste de förlåta sig själva att de inte är bättre än de är. Och se på sig själva med kärlek för alla sina verkliga eller inbillade tillkortakommanden.

Nicolai Sennels säger:

An important aspect of this difference concerning locus of control is that people who see their own lives mainly guided by outer factors – a fearsome God, a powerful father, influential imams, ancient but strong cultural traditions – very easily develop a victim mentality. It is thus not without reason that conspiracies and blaming the non-Muslims are so central in Muslim leaders’ rhetoric and politics. This victim mentality also dominates the mentality of Muslim immigrants, who often have a long row of demands for economic support and Islamization of our societies to satisfy their personal needs.

Detta att vara styrd utifrån gör att människor lägger ifrån sig ansvaret för sina liv. Samma tendenser finns hos kvinnorörelsen, som inte tror att de kan förändra världen genom att förändra sig själva, utan måste ställa ständiga krav på den, för att deras liv ska bli uppfyllda med det de behöver.

Hela denna inre förändring sker på "hjärtats nivå" och där befinner sig mänskligheten i stort nu. Frågan är då om vi som mänsklighet kommer att kunna gå över till detta eller om vi för evigt kommer att mer förbli som barn, med mänskliga katastrofer och sociala mänskliga tillkortakommanden liknande detta som pågår i Mellanöstern eller med allt det våld som ständigt pågår också i våra västerländska samhällen.

Kommer vi att som mänsklighet kunna gå vidare därifrån? Och inse att det är vi som har ansvaret för våra liv och att vi inte i alla lägen kan lita till en Storpappa/mamma, som ska ta ansvaret åt oss. Och kommer vi att kunna se som vuxna individer på oss själva och andra med överseende och kärlek?

16 kommentarer:

 1. Ska vi kunna stå ut med en främmande kultur får dom faktiskt ta och anamma vår fina barnuppfostran. Vi ger barnen kärlek och respekt. Det jag har sett av invandrare kontra barn så blir det hugg och hårda ord direkt. Det gäller även kristna invandrare alltså inte bara muslimer.

  SvaraRadera
 2. Helena: Jo barnen är vår framtid alldeles säkert... och ofta blir dom precis som sina föräldrar har jag märkt. Får väl förlita mig på mayaindianernas (och andras) spådom om världen 2012. Nåt kommer säkert att hända... men vad. Hänger nog på oss skulle jag tro...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att vårt stora misstag är att vi tror att de snabbt blir annorlunda bara de får se hur fint vi svenskar fungerar tillsammans. Eventuellt med lite tillrättavisning också.

  Verkligheten är dock att 70-80% av överfallsvåldtäkter begås av män med invandrarbakgrund, varav en stor del muslimer. Ju grövre brott dess då högre andel gärningsmän med invandrarbakgrund. BRÅ som inte gärna vill se detta samband har numera slutat att ta fram sådan statistik. Den statistik som finns har därför några år på nacken. Norge o Danmark tar däremot fortfarande fram brottsstatistik fördelat på etnicitet och det finns väl ingen anledning att tro att den skulle avvika särskilt mycket från Sveriges?
  Det var denna artikel: http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/ om överrepresentation av invandrare vid våldtäkter i Oslo, som fick Ulf Johansson på Nerikes Allehanda att gå ut med att tidningen fortsättningsvis ska granska våldtäkter från ett "etninskt perspektiv".
  Det var vid en chatt med läsarna han fick tipset om artikeln. Han hade tidigare inte en aning om att detta samband fanns. Reaktionen mot NA:s beslut blev dock så stark hos etablissemanget att det finns anledning att tro att NA inte vågar.
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Jo det du skriver stämmer förstås... liksom att det var 2/3 av alla ungdomars brott som begicks av muslimer i Köpenhamn. Men vad ska vi då göra åt det? Vi har väl knappast tid att vänta i hundra år?

  När jag skriver sådana här artiklar/inlägg så tror jag knappast någon alls förstår vad jag säger. Gör du? Alltså är du annorlunda än de här muslimerna?

  När jag skrev om tonårsmord i somras http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/08/therese-johansson-rojo-dodades-av-hat
  om hatet som hade bitit sig fast i de där båda ungdomarna i Älvsjö så tror jag inte heller någon fattade riktigt.
  Alltså detta kan uppträda lite här och där när människor känner sig kränkta och ska ge igen. Eller bevisa sin "kärlek" till Gud eller sin flickvän.

  Och det allra sorgligaste är att människor kan inte se vad de håller på med. De kan vara totalt blinda för det. De har ingen föreställning om det utan tvärtom är det så att föreställningen äger dem. De är i händerna på dessa idéer eller föreställningar, som krossar livet för dem. Men själva tycker de bara att de är offer.

  SvaraRadera
 5. Nä, jag kan inte vara säker på att jag förstår. Allra minst som sådana här diskussioner ofta blir så sjuka p g a att den som råkar nämna fel saker - oavsett om de är sanna eller ej - lätt blir ondskeförklarad o utstött från de anständigas skara.
  Jag kan inte låta bli att jämföra med vissa fåglars parningsdans - även människors för den delen - där hannen tvingas spela med o utföra de löjligaste rörelser under vad som kan tyckas vara evigheter, bara för att få para sig med honan.
  På samma sätt är det med diskussioner om religioner, etniska grupper eller invandringspolitik. Ska man uttala sig kritiskt om någon detalj måste man först börja med att förklara att alla är lika mycket värda, de allra flesta är hederliga, fridsamma o hårt arbetande människor som utgör en stor tillgång....osv innan man kan komma till vad diskussionen egentligen handlar om.

  Till din fråga vad vi ska göra åt det: Det vi inte ska göra är i alla fall det som de 7 riksdagspartierna gör, d v s de gör allt för att inför valet undvika all diskussion om invandring o problemen med vissa grupper av invandrare. De är t o m beredda att rita om hela den politiska kartan för att få tyst på det enda partiet som vill ta upp diskussionen.
  Annars kan det väl vara en bra början att inte ta emot de grupper man vet har en hög kriminalitet. Om vi har 500.000 muslimer i Sverige i dag är det väl inte osannolikt att gissa att vi har 1 milj om 20 år med nuvarande mottagning av invandrare? Att tro att de nyanlända under dessa 20 år skulle avvika från övriga är nog att hoppas för mycket?
  //Pops

  SvaraRadera
 6. "...Hela denna inre förändring sker på "hjärtats nivå" och där befinner sig mänskligheten i stort nu. Frågan är då om vi som mänsklighet kommer att kunna gå över till detta eller om vi för evigt kommer att mer förbli som barn, ..."

  Hmmm... - Ann Helena Rudberg - hade det varit så väl ändå - för tillräckligt små barn är Intelligent = RAKA motsatsen till vuxenvärldens intellektual-Ism.

  T ex så VET vartenda tillräckligt litet bara att det ej alls är ”BristAllt !” - som ju för dom s k VUXNA som tror på det - ovillkorligen leder till förhållningssättet såväl som beteendet “Att Äta eller Ätas” = Öga för Öga och Tand för Tand = mer och mer av våldsspiral - och det kan ju ej wåra "älskade" GalenPanniga (folkrättsligt sett) Etablissemangets PyramidMaktHavare och deras medlöpare (= flest i antal) ANKLAGAS för att känna till precis, tyvärr tyvärr... :cry:

  Varför har det blivit så här "ännavänt" ?

  Tja... - om det finns det nog lika många meningar som det finns människor på jorden, tror jag... Men jag har i vart fall tänkt till - och håller på att skriva ned lite om min gjorda erfarenheter under mitt 69-årade liv i kött - om varför det har blivt så stolligt som det är HÄR.

  PS. VARNING ! Men för guds skull - det är INGET för den som är i religionsfängelset.

  SvaraRadera
 7. Hjärnan är INTE en generator som alstrar tankar, utan ett filter som begränsar medvetandet - genom de intryck som präglats in i den från omvärlden (video ca 10 min). Wi är det omgivningen gjort oss till. Wi BLIR den Wi ÄR först när Wi hittar det lilla ljus inom oss själva som är wårt innersta väsen, ofta dolt under tjocka lager av världsliga intryck.” – slut citat härifrån.

  SvaraRadera
 8. Ja kära nån varken Pops eller du Josef begriper ett jota av vad jag säger, men det gör inget... det ordnar sig nog ändå.

  SvaraRadera
 9. Hmmm... - Ann Helena Rudberg - Du kan åt hållet ha misstolkat mig - för jag fattar EXAKT vad Du menar med: "Detta att vara styrd utifrån gör att människor lägger ifrån sig ansvaret för sina liv. Samma tendenser finns hos kvinnorörelsen, som inte tror att de kan förändra världen genom att förändra sig själva, utan måste ställa ständiga krav på den, för att deras liv ska bli uppfyllda med det de behöver. ..."

  Men det trodde jag att Du insåg - och därför valde jag istället ovan att "ge mig på" projektet: "VAD KAN JAG, DU OCH ALLA ANDRA GÖRA ÅT DET ?"

  Men det "gick ju ej hem" - och det är helt OK för min del. / Josef

  SvaraRadera
 10. Som professorn sa till eleverna: "Ni tror nog att detta är enkelt, men vänta bara tills jag förklarat det!"

  Josef måste endera vara professor i filosofi eller... (censurerat.)

  Ja, jag förstår nog inte?!
  //Pops

  SvaraRadera
 11. Så bra Josef om du begriper... då är vi två då.

  Jo Pops, man kan förändra sig själv också och därmed världen. Den enda man egentligen kan förändra är sig själv. Det är den enda människa som du egentligen har någon makt över. Men det är så vist ordnat att när du förändrar dig själv så förändrar du också världen. Därför att ingen människa är en ö och vi hänger alla samman.

  Så man behöver inte alltid stå på barrikaderna eller fixa till ett Ship to Gaza för att förändra världen. Det kan faktiskt räcka långt med att förändra sig själv.

  SvaraRadera
 12. "En kan göra MYCKET - och TVÅ i förening KAN förändra HELA världen !" - ifall dom FÖRST av ALLT har förändrat sig själva.

  I o f s så kan jag ha fel i det - men det tror jag ej alls själv på (video ca 8 min) - så det så.

  SvaraRadera
 13. Jag är rädd att anledningen till att tidningarna numera är fulla av nyhetsartiklar om knivdåd, våldtäkter, rån o annat samt att vi de senaste decennierna begåvats med 156 "utanförskapsområden"
  (slumområden) med hög arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet, håglöshet o muslimsk extremism, är att vi svenskar tror att det är oss det är fel på. Bara vi ändrar på oss och vårt usla beteende mot dessa grupper så kommer de att bli fina samhällsmedborgare.

  Det är lite av den kristna något aningslösa filosofin att vända andra kinden till om man åker på en hurring eller släppa den stackars Landskronamannen som råkade vara på fel plats där det ståd en gammal tant i vägen.

  Eller har jag inte förstått...
  //Pops

  SvaraRadera
 14. Josef: Jo du har helt rätt... :)

  Pops: Livet består av inandning och utandning kan man säga... vi klarar oss varken utan det ena eller det andra. Det betyder att man ska veta när det är dags att släppa ut luften eller att ta ett nytt andetag.

  Och du har helt rätt i att sossarna har blundat för allt som har kommit i deras väg. De har tystat de som borde ha hörts och de påminner (ännu värre i år) väldigt mycket om en sketch jag minns från Monty Python-tiden där det engelska kungaparet satt i en båt, som höll på att sjunka, men de litade hela tiden till att "allt var till det bästa".

  I det läget hade det varit bättre att vara lite aktiv.

  SvaraRadera
 15. Apropå "...det hade bättre att vara lite aktiv..."

  Jo, verkligen... - och Ulf Nilsson har rätt träffande uttryckt det så här: ”Likafullt: vi behöver motsägelser, debatt, verbala slagsmål och åsikter som möts och kolliderar så att stumparna ryker.”

  SvaraRadera
 16. Jo visst !
  Ha ha. Ja jiivlar i mig. Muslimer är födda med ”utåtriktad hetsighet”. Och svenskar (kristna)??. Detta tar priset! Kalkoooon

  SvaraRadera