lördag 12 juni 2010

Ny bok om Stieg Larsson

Med en deckarsuccé i ryggen skulle Stieg ha kunnat ta plats som en fristående och frispråkig samhällsdebattör. Det säger Mikael Ekman från tidningen Expo i förordet till den senaste boken om Stieg Larsson.

Det är en politisk biografi skriven av Jan-Erik Pettersson frilansjournalist. Han har varit chefredaktör på Svensk Bokhandel och förlagschef på Ordfront Bokförlag. Boken är utgiven på Telegram Bokförlag.

Den 8 november 2004 hade Stieg Larsson diskuterat filmrättigheterna för Millenniumtriologin. Robert Aschberg hade deltagit i diskussionerna för det ville Stieg Larsson. Den 9 november ringde Robert Aschberg till Norstedts och berättade att Stieg Larsson just hade avlidit på St Görans sjukhus efter en hjärtinfarkt. Han hade ramlat ihop på Expos redaktion och hans liv hade inte kunnat räddas.

På Norstedts hade de dock redan hunnit med att prata igenom ettan i trilogin mycket noga med Stieg Larsson. Och dessutom hade de haft tid att gå igenom tvåan och trean ordentligt, så att de visste vad de kunde ändra i dessa böcker.

Robert Aschberg fick dock inte vara med i budgivningen kring filmatiseringen av böckerna, utan budet gick till Yellow Bird, som en gång hade startats av Henning Mankell, Lars Björkman och Ole Söndberg med tanke på att filma Wallanderböckerna.

I början av 2008 meddelades att den fjärde Millenniumromanen aldrig skulle ges ut. Det hade de olika parterna i arvstvisten efter Stieg Larsson kommit överens om. Om detta är sista ordet i frågan vet dock ingen. Det sägs att den fjärde romanen var nästan klar när Stieg Larsson trillade ihop på Expos redaktion.

Den här boken om Stieg Larsson är en genomgång av hans olika roller i livet: Aktivistens, Kartritarens och Deckarförfattarens. Från barndom till död och med en tyngdpunkt på hans politiska roll och vad han ville som idealist.

För mig personligen är det här en främmande värld, lika långt ifrån mig som högerextremisternas. Jag har aldrig sympatiserat med krig mellan politiska fraktioner och jag tyckte redan på 70-talet att folk som ingick i de olika vänstergrupperingarna var lite knäppa.

Eva Gabrielsson, Stiegs sambo i alla år, ska vara programvärd i ett Sommar-program i radion i år den 3 juli och hon kommer där att berätta något om sin livskamrat. Hennes egen bok om Stieg Larsson är klar och kommer i höst på ett franskt förlag.

1 kommentar:

  1. Kommunister, maoister, stalinister mm är inget annat än sinnesförvirrade personer som har framtiden bakom sig!!

    SvaraRadera