onsdag 16 september 2009

SS-man räddade hennes systerKoncentrationslägret Auschwitz bestod egentligen av fyrtiofem mindre läger, som drevs som ett stort affärskomplex. I mitten låg Auschwitz Birkenau, som var det största av dem.

Sextio miljoner reichsmark (ca 210 miljoner euro) hade investerats i affärskomplexet och därför måste alla, som inte var till någon nytta försvinna i gaskamrarna. Då kostade de inte mer i kläder och mat. De gamla, de svaga och barnen gasades direkt ihjäl när de kom med tågen.

Men i området, som gick under namnet Kanada, därför att där troddes det finnas oändliga rikedomar, så kunde människor leva bättre. Där togs allt som fångarna hade med sig om hand. Och där kunde till och med något annat än hat finnas mellan SS-män och de mestadels utvalda kvinnor, som arbetade där.

SS-mannen Franz Wunsch blev kär i Helena Citronova. Han lämnade över en lapp till henne, som berättade det. Helena tyckte att det var bättre att dö än att umgås med en SS-man. Hon förstörde lappen.

Men när hennes syster och två små barn kom till lägret bad hon ändå SS-mannen att hjälpa dem att överleva. Barnen kunde inte få leva där, men han skyndade sig bort till gaskamrarna innan de hade hunnit stänga in hennes syster och barnen och sade att Helenas syster hörde till hans arbetsstyrka borta i Kanada.

På så vis räddades Helenas syster från gasen. Hennes barn dog. Både Helena och hennes syster överlevde kriget och Helena kom till slut att älska också Franz, men de kunde inte bli älskande. Det var omöjligt. Dock så vittnade Helena efter kriget vid en krigsrättegång för honom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar