fredag 23 augusti 2013

Stackars Svennis!

Tänk att ha förlorat kring 100 miljoner kronor för att han litade till hundra procent på sin ekonomiske rådgivare och gav honom fullmakt att göra vad han ville med Sven-Göran Erikssons pengar. Det finns bara en person på jordklotet som fotbollstränaren hatar och det är Samir Khan som ex-rådgivaren heter.

Svennis talar ut i The Daily Telegraph i England om det dilemma han har hamnat i och särskilt under den tid när han inte hade något jobb, men fortfarande många lån att betala. Han är dock nu tränare i Kina och har inte blivit bankrutt utan har fortfarande lite pengar kvar.

Men han är tvungen att sälja sin drömherrgård i Värmland för 40 miljoner. Han har inte längre råd att ta hand om huset. Tidigare har han sagt att försäljningen beror av att hans mamma Ulla dog för ett och ett halvt år sedan, men nu är det ekonomiska bekymmer som gör det. Och herrgården är svårsåld. Svennis har bytt mäklare. Hans pappa Sven föredrar att bo i Torsby i lägenhet och hans båda barn besöker bara herrgården på sommaren.

Det var 2004 som Samir Khan och Svennis träffades och tre år senare fick Khan full kontroll över fotbollstränarens ekonomi. Svennis har aldrig varit särskilt intresserad av det ekonomiska. Han bryr sig om att utveckla människor i konsten att spela fotboll. Ett par år senare började Sven-Göran Eriksson ana oråd. Han stoppade Khan redan 2010 och stämde den ekonomiske rådgivaren för två år sedan, men ännu är härvan inte utredd.

Numera har Samir Khan gått i konkurs, efter att ha byggt till sin egen familj på Barbados och spenderat massor av Svennis pengar på dyra konstverk och bilar bland annat. Plus dåliga investeringar som har generat förlust. Vad man kan lära sig av detta är att aldrig någonsin låta någon annan ha full kontroll över en enskild människas ekonomi. 

Den här gången gjorde girigheten att det blev alldeles för lätt att lägga beslag på Svennis pengar. Att lämna ekonomisk fullmakt till någon är som att omyndigförklara sig själv. Inte bra. Sven-Göran Eriksson har uppnått pensionsålder och borde kunna ta det lugnare, men måste förmodligen jobba som tränare resten av livet. Eller så länge han orkar. Stackarn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar