söndag 4 augusti 2013

Nytt svart hål i Grekland

UPPDATERAT
Ett nytt katastrofalt ekonomiskt hål har upptäckts i Grekland. Plötsligt saknas det 70 miljarder enligt IMF, internationella valutafonden. Jag måste säga att jag begriper inte varför alla andra ska hålla detta land under armarna i flera år till. 

Jag har skrivit många inlägg om Grekland, som kan läsas här. Faktum är att Grekland har bluffat sig in i EU och aldrig borde ha blivit medlem och inte heller skulle ha fått euro naturligtvis. Men meningen kanske är att hela EU till slut ska kapsejsa för att det påminner för mycket om den centralstyrning som Sovjet ägnade sig åt. 

Grekland sköttes på ett liknande sätt under många år med bidrag till partier och för att gynna vissa krafter utan hänsyn till ekonomi. Det handlade inte om utveckling utan om kontroll. Grekerna kunde gå i pension vid 48 års ålder som tidigast och allt kostade extra i landet. Skattefusk var legio och omkring 60 procent betalade ingen skatt.

Sverige är raka motsatsen där minsta barn får betala skatt om de äger något. Vi har haft ett fogdesystem sedan Gustav Vasas tid och har en mycket effektiv stat. Jag minns fortfarande när vi arvingar fick bevisa att vi redan hade betalt den skatt som Skatteverket efterfrågade. Vi betalade den genast när vi hade fått arvet, väntade inte till året efter, men det trodde inte Skatteverket.

Misstänkt till motsatsen bevisas i Sverige. Det är olika kulturer i våra länder helt enkelt och har varit det i många århundraden. Nu försöker mastodontprojektet EU få igenom samma slags ekonomi i alla länder. Grekland har redan fått hundratals miljarder i nedskrivningar på de lån de har fått. Så det lönar sig alltid att fuska som land. Det är länderna i Sydamerika som nu reagerar på att de också får ställa upp med lån till Grekland genom IMF.

"I Grekland och i de andra krisdrabbade länderna agerar människor utanför penninghandeln. Man flyttar ut på landet, börjar bruka jorden småskaligt, producerar föda till husbehov, inför byteshandel. Detta sker ibland under ordnade kooperativa former eller mer tillfälliga. Just nu växer det upp ett gemensamt fält av resurserna, av klädpooler, bilpooler, gemensam användning av bruksföremål och boende. Och man organiserar odling, matlagning och barnpassning i en ny sorts gemenskap med ömsesidigt nyttjande."

Maria Schottenius i DN den 5 augusti 2013 som drömmer om ett alternativt kollektivt ägande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar