tisdag 27 augusti 2013

Det förlorade Syrien

UPPDATERAT
Hur man än ser på det så är det för sent. Inbördeskriget har redan pågått för länge, i snart två år, för många offer har krävts. Allt beroende på att stormakterna nu står mot varandra igen. Ryssland ska absolut inte gå ut i krig säger de och vill inte att någon annan i världen gör det heller.

Nä låt de islamistiska rebellerna och Assad-regimen ta kål på varanda. Låt de dödas högar växa. Det är det vanliga mönstret tills någon stat inte längre står ut. Gränsen verkar snart vara nådd.

Storbritannien har kallat till extra möte i underhuset i morgon och regeringen där ska också samlas efter att David Cameron har samtalat med Barack Obama. De är övertygade om att det var Assad-regeringen som låg bakom gasattacken mot befolkningen i förra veckan. Putin i Ryssland är det dock inte.

USA, Frankrike och lilla Danmark är redo att ingripa. Iran varnar för att göra det. Jag står inte på någons sida, men det kommer absolut att bli en större konflikt.

Mer än nittio procent är muslimer av landets araber, som är den största folkgruppen som fick landet genom en delning av det Osmanska riket i början av 1900-talet efter första världskriget. Allt går tillbaka på gamla konflikter.

Landet som sådant är dock urgammalt, redan för mer än 5 000 år sedan fanns här en stadsstat. Damaskus var staden Paulus var på väg till när han omvände sig till kristendomen. Nu ligger staden i ruiner.
28.8.2013
USA säger sig ha bevis för att det var regimen som gasade befolkningen i förra veckan. Underrättelsetjänsten har avlyssnat samtal som visar detta. Ifall västmakterna går in i Syrien kommer säkerligen relationerna med Ryssland och Iran att försämras. Men ska detta hindra dem? Vi får svaret inom en eller två dagar.
13:05
Inspektörerna har hittat bevis för kemiska vapen sägs det nu. De befinner sig i en förort till Damaskus enligt nyhetsbyrån AP. Ett straff och en varning skulle det vara om USA angriper Syrien, men det kommer inte att göra inbördeskriget kortare.
29.8.2013
Intressant att både Ryssland och Iran fördömer kemiska vapen, men motsätter sig ett ingripande i Syrien. Precis som Kina. Så nu står väst mot öst ännu en gång i världen. Denna klyvnad försvinner uppenbarligen inte. Den speglar den inneboende dualitet som finns i de flesta av oss. Gott står mot ont och kan aldrig bli något annat. Det som inte begrips är att de båda är delar av en helhet och att det gäller att inte förfalla till något av de båda. Cameron får inte något klartecken från sitt parlament.
12:29
Eftersom president Barack Obama ska till Stockholm nästa vecka och sedan vidare till G20-möte i St Petersburg så minskar tidsutrymmet för att bestraffa regimen i Syrien. Det skulle i så fall ske när FN-inspektionen är avslutad. Det lär ta ett par dagar till innan de avger något utlåtande.
16:21
Här är dagens uttalande från Assad i Syrien:

– Syrien, med sitt motståndskraftiga folk och tappra armé, har beslutat sig för att utrota terrorismen som är uppbackad av Israel och västländer för att tjäna deras egna mål att plöja ner motsättning i regionen, splittra dess folk och tvinga dem till underkastelse.

Det är exakt så som galningar uttrycker sig. De vänder på allt och anklagar andra för det som de själva är skyldiga till. Så här sade en annan statsman:

- I mer än fem år har denne man jagat omkring som en dåre i Europa på jakt efter någonting att sätta eld på. Tyvärr finner han om och om igen hantlangare som öppnar portarna till sina länder för denna världsbrand.

Det sade Adolf Hitler om Winston Churchill. 

2 kommentarer: