fredag 2 augusti 2013

Stackars bärplockare!

De är här nu igen fast det uppenbarligen var lika svårt och med tuffa förhållanden redan förra året. Av någon anledning måste de ju komma hit till skogarna för att leva vildmarksliv utan sanitet och vatten. Antagligen för att de trots allt tjänar mer pengar än hemma i Bulgarien.

Allt handlar om den fria rörligheten inom EU. Var och en har rätt att åka vart den vill och stanna tre månader. Jag skrev om detta förra året för då var det synd om romerna från Bulgarien, men nu är de här igen. Förra året blev en man polisanmäld av tre bulgariska landsmän, som blivit lovade bostad, mat och jobb, men inte fått något av detta.

Ifall de kan tjäna 5 000 kronor på en månad är detta en klar förbättring mot att de kan tjäna kanske en tusenlapp i Bulgarien. Integreringsprojekt har pågått inom EU sedan 2005 och ska hålla på till 2015, men det verkar inte ha hjälpt särskilt.

Förra året var det samme man med fru som lurade hit sina landsmän som året innan. De båda makarna fick fängelse i tre månader för misshandel och egenmäktigt förfarande, men de fortsatte ändå. Blåbären går på export sade då Tommy Innala, som är i branschen och de blir piller som ska hjälpa människor att se bättre. För dyra pengar.

I år är det omkring 150 bärplockare på markerna omkring Tierp. Några lurade av sina landsmän har också dykt upp. De fick resan till Stockholm betald av socialtjänsten i Tierp. I Gävle kom fem bärplockare in på polisstationen. De hade blivit lurade och levt på 20 kr per dag. Socialtjänsten har nu ordnat lägenhet åt dem.

1 kommentar:

  1. Göran Persson, styrelseordförande I statliga Sveaskog, kan göra en humanitär insats: berätta för zigenarnas organisatörer var de kan plocka bär på statens mark utan att bil bortkörda. Bär som annars ruttnar.

    Leif Lingonben (pseud.)

    SvaraRadera