måndag 26 augusti 2013

Byt glasdörrarna!

En flicka som hade kalas i Malmö blev så exalterad när hon skulle öppna ytterdörren för nya gäster att hon glömde att det fanns en glasdörr på altanen. Hon sprang rakt igenom den och fick skärsår i halsen. Flickan bars ut av en förälder och en granne, sjuksköterska, hjälpte till men det var förgäves. Hon gurglade blod och dog senare.

Om halsen skärs av så förblöder ett barn på några minuter. Det finns inte något skelett som skyddar och här finns stora och viktiga blodkärl och nerver plus luftstrupen. Blod från sönderskurna kärl kan komma ned i luftrör och lungor. En liten mängd blod kan få den drabbade att hosta kraftigt, vilket hindrar andning. Det kan leda till kvävning inom minuter. Den skadade kan också drunkna i sitt eget blod genom att det rinner ned i lungorna.

Jag sprang själv genom en glasdörr i sjätte klass i skolan när jag hade bråttom ut på rast och inte kunde stanna. Hade tur (eller skyddsänglar) och skar mig bara lite i den hand som tog emot smällen. Kunde ju ha träffat pulsådern i armen. På den tiden fanns det inte ens omplåstring i den skolan. Jag fick skjuts med en pojke bakpå hans cykel och vi tog oss till närmaste skola som hade en skolsköterska.

Om ni inte ska ta bort glasdörrarna se till att de håller ihop om de går sönder. Lägg en plastfilm över hela ytan. Eller sätt upp varningstrianglar på dem. I ögonhöjd för barn. Detta ska aldrig behöva hända igen!2 kommentarer:

 1. Lustig uppfattning av mänsklig anatomi
  När får människor skelett?
  Helt utan dylikt är ju inte barn.
  F.ö
  Tack för din blogg.

  Skepparn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Detta är en anatomiskt riktig beskrivning av alla människors halsar. Skelettet som håller upp huvudet är ryggraden. Det är därför det är så farligt att få en skada på halsen. Det står inte nacken.

   Här kan du läsa om skador av våld, en bit ned står om halsen. Där finns inte något skelett som skyddar:

   http://www.vardguiden.se/Tema/Psykisk-ohalsa/Vald-och-overgrepp/Sa-skadar-vald-kroppen/

   Radera