lördag 8 mars 2014

Den heliga dagen

I dag borde det vara helgdag. Det tycker några miljöpartister. Beroende på att det är kvinnodagen. Själv tycker jag att det är min dag alla dagar på året. Det behövs inte en extra helgdag. Det blir lite märkligt. Ska vi införa fler helgdagar? Nej det räcker så gott med de som redan finns. 

Skulle det hjälpa de sjuka kvinnorna i västra Sverige att få en helgdag i dag på kvinnodagen? Varför är de så mycket sjukare än i andra delar av vårt land? Är de mer förtryckta där? Är det den gamla motsättningen mellan gammelkommunisterna som Sven Wollter och kvinnorna? Det ska vara kamp och strid mot borgarna. Skapar en tro på motsättningar också sjukdomar? Och särskilt då hos kvinnor?

Samtidigt pekas Tensta och Rinkeby ut som männens vilda västern och en kvinna välkomnar den satsning från polisen, som görs på förorterna för att lagen ska råda. Det är väldiga hopp mellan den frid och ro som finns i andra delar av Stockholm och att apoteket blir rånat fem gånger under ett par veckor. Helt otänkbart i andra områden. Skulle det då hjälpa kvinnorna där att göra kvinnodagen till en helgdag? Är inte det att smeta på lite grädde ovanpå ett ruttnande samhälle? Istället för att ta i med hårdhandskarna mot brottslingar. 

Är det sant att feminismen är besatt av ytliga motsättningar och aldrig träffar på kärnan i vad det handlar om? Detta som var Belinda Olssons tes i de TV-program som gick nyss. Ifall kvinnor är förtryckta är inte män det också? Lever de i totalt skilda världar? I DN kan man läsa sex kvinnor som beskriver kvinnors problem. Men jag tycker nog att de är männens också. Vi har inte apartheid i samhället. Alla delar lika. Och det jag har sett av kvinnorörelsen har alltid handlat om att medelklasskvinnor ska få fler fördelar. Inte att solidariskt ställa sig på alla kvinnors sida.

Och visst är det typiskt att när Heidi Avellan får ordet i Sydsvenskan så skriver hon om att ta plats i styrelser, där hon själv redan sitter. Det ska inte finnas något glastak i företag. Men så är hon ju också från Finland. Någon solidaritet med de kvinnor, som verkligen har det fattigt och dåligt i Malmö finns inte hos henne. Det gäller att tassa på tå kring de verkliga problemen som att det skiljer i medellivslängd beroende på var man bor i Malmö. Mellan både män och kvinnor, men mest mellan männen, som lever ibland sex år kortare. De dör alltså tidigare än kvinnor. Istället ska det krävas mer åt medelklasskvinnorna. Halleluja! En helig dag, ursäkta helgdag räcker inte för att lösa de problemen. 

2 kommentarer: