lördag 22 mars 2014

Sverige ska stötta Ukraina

Det lovar nu statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt. Vi ska ställa upp med lån till landet. Det låter lite riskfyllt med tanke på att Ukraina inte begriper sitt eget bästa utan är ett land med stor korruption och har höjt lönerna på ett sätt, som gör att de inte är konkurrenskraftiga. Men det är en tydlig markering gentemot Ryssland rent politiskt.

Landet är sedan gammalt en kornbod och har förblivit där tillbakasatt när det gäller andra ting av tidigare stormakten Ryssland. Enligt Ukraina så förlorar staten nu många hundra miljarder genom att Ryssland tar över Krim. Ukraina är ett krisland på många sätt och har inte kunnat förändras till något bättre sedan Sovjet ramlade samman. Landet behöver politiskt stöd från EU, men kommer inte att få det militärt från något land.

Dock har EU lovat att hjälpa Ukraina så att detta land inte ska vara helt beroende av Ryssland vad gäller olja och gas. Befolkningen minskar för dödligheten är stor i landet och många emigrerar. Livslängden ligger kring drygt 60 för män och kring 75 för kvinnor. Folkmängden har minskat med omkring sju miljoner sedan Sovjettiden och är kring 45,5 miljoner. Levnadsstandarden är lägre än den var 1991 när landet blev självständigt. Ukraina är Europas största land till ytan efter Ryssland.


4 kommentarer:

 1. De där herrarna verkar inte alls se sina väljare som sina uppdragsgivare. Arrogansen och nonchalansen mot väljarkåren är total. Har de alls förankrat detta i någon riksdagsdebatt?

  SvaraRadera
 2. Ok, ser nu att de kommunicerat detta till väljarna via DN debatt. Alltid något. Har vi verkligen råd med allt detta? Om inte annat så ger ju Bildts utrikespolitiska ambitioner ett ännu större behov av att skaffa ett militärt försvar igen. Det kommer ju att kosta nästan lika mycket som invandringspolitiken. Vi har valt dem och vi betalar deras räkningar. Frågade de om lov innan de avvecklade försvaret. Frågade de om lov innan de bjöd in hela världen att leva på vår bekostnad. Denna vidlyftighet nafsar oss i hälarna och nu ska de agera stormakt i Ukrainakonflikten....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du behöver bekymra dig. Blir alldeles säkert maktskifte i höst, men skillnaden lär inte märkas så mycket. Inte till att börja med. Att rösta när det senare i maj blir val till EU kanske kan hjälpa en smula? Men EU har förbundit sig att hjälpa alla länder som slösar bort sina pengar. Vi i Sverige bara betalar och betalar. Undrar vad vi som land är skyldiga till? Ingenting vad jag kan se. Eller är det 30-åriga kriget som spökar ännu? Och att vi har fajtats med Ryssland några gånger? Vill inte ha dom här i skärgården igen dock. Så lite försvar kanske är gångbart.

   Radera
 3. Ser rätt hopplöst ut. Det värsta är att respekten för demokrati, sanning och rättvisa så lätt flög ut genom fönstret. Jag har alltid trott att dessa hörnpelare varit djupt cementerade i vårt samhälle och att det i princip varit helt osannolikt att de skulle nonchaleras så som idag.

  SvaraRadera