måndag 24 mars 2014

Vad tjänar grävande journalister?

UPPDATERAT
Jag har en lista på dem från tidskriften Scoop och det beror lite på hur mycket de tjänar. De som är fast anställda och äldre tjänar bra, som min gamla kompis från DN Mia Tottmar, som är 57 år. Hon tjänade 585 100 kronor år 2012. Eller ta Rolf Stengård, som också har varit på DN, men numera är Grävsamordnare på SR och nästan pensionär: 64 år. Han tjänade 769 000 år 2012. Det är ordentliga löner.  

Men både i Norge och Danmark har journalister alltid tjänat mer än i Sverige. Se svensk lönestatistik här.


Som frilansare är det inte lika bra. Ta Folke Rydén, som är 55 år och som tjänade 288 700 år 2012. Eller Nuri Kino, 49 år, som tjänade 154 600 samma år som frilans. Det är skillnad på grävare och grävare.

Men Janne Josefsson, som är 61 år, tjänar naturligtvis bra när han jobbar som programledare och reporter på SVT:s Uppdrag Granskning: 1 008 000 fick han ihop i lön år 2012. Grattis!

Här skrev jag tidigare om journalisters medellön.

7.2.2016
Här kan ni läsa vad kändisar i TV tjänar. Det är från en halv miljon för år 2014 upp till drygt en miljon och nestorn i sammanhanget är Fredrik Lindström, som tjänade över tre miljoner plus då Fredrik Wikingsson (Fredrik och Filip ni vet), som tjänade 4,2 miljoner. Heja! Själv har jag en inkomst på nästan 12 000 i månaden i år i statlig pension. Heja! Men det är inte pengarna det handlar om utan att ha det bra i livet och inse att alla pengar i världen inte kan ersätta lycka och hälsa. Eller naturen utanför fönstret. 


4 kommentarer:

 1. När ingen köper papperstidningar längre,utan bara läser gratisnyheter på nätet. Vem ska då betala journalisternas löner ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör reklamen. Så är det nu också. Papperstidningar är dyra, det är inte nätet. Och reklam funkar i alla medier. Om däremot SVT inte längre har licensintäkter från varenda kotte så kan nog inte Janne Josefsson få någon mille i lön.

   Radera
 2. Men det är ju många lokaltidningar T.e.x.som fått dra ner på personal för att dom inte säljer några tidningar. Det verkar ju inte som om dom får nån vidare framgång på internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä dom är för små. Och har inte tillräckligt med reklam. Ta Nacka Värmdö-Posten gratistidning. Den lever av reklam och har alltid gjort. Finns både som papper och nät.

   Radera