torsdag 27 mars 2014

Diana Nyman ska få skadestånd

UPPDATERAT
Jag tycker att Sheraton ska anmälas till DO och att Diana Nyman ska få skadestånd. Det var hennes klädkod, som ansågs fel på Sheraton och hon fick inte äta frukost på hotellet där de andra gjorde det fast hon bodde på hotellet. Regeringen kallar hotell- och restaurangbranschen till ett möte om saken.

Hon skulle framträda i samband med att regeringen gav ut sin vitbok om romer, där förföljelsen av dem beskrevs genom årtiondena på 1900-talet. Min egen mamma brukade skoja och säga att vi var väl tattare när jag frågade varifrån vi kom. Hon var också mörk och kunde gott och väl tas för rom. Vi tillhörde de fattiga på den tiden.

Särskilt mamma och hennes nio syskon var mycket fattiga, som var uppväxta på ett torp, vilket jag har beskrivit i min bok I ormbärarens tid. Det var mycket större klasskillnader på 1900-talet och det var väl typiskt att min farmor ifrågasatte om min pappa verkligen var detta. Han som var barnbarn till häradshövdingen i Västerås och min mamma som inte var något alls.

Diana Nyman hade klätt sig fin för att framträda i samband med presskonferensen med regeringen. Och fin för henne är att ha sina traditionella kläder. Traditionella kläder bärs oftast av finska romer och de visar vilken ställning romerna har i sitt eget samhälle. Dessa kläder är heltäckande med ofta färggranna och utsmyckade blusar plus långa kjolar. Dräkten kommer från början ur den finska bondmorans klädedräkt. Den är ungefär hundra år gammal och har inte ändrat sig efter modet. Den var beroende av klimat och att det var illa att visa benen. Männen smälter lättare in i samhället med sina svarta kläder, väst och hatt.

Regeringen har tillsatt en kommission mot antiziganismen i samhället. Den ska redovisa resultatet om två år. I denna kommission ingår också Diana Nyman.
19:45
Sheraton ber nu om ursäkt och säger att personalen ska genomgå utbildning i företagets mångfaldspolicy.
28.3.2014
Diana Nyman anmäler nu Sheraton till DO, men samtidigt får hon en skriftlig ursäkt från Sheraton. 

13 kommentarer:

 1. "Traditionella kläder bärs oftast av finska romer och de visar vilken ställning romerna har i sitt eget samhälle.."

  Du menar väl inte att alla finska romer inte skulle ha samma ställning i deras samhället utan att några skulle vara mer jämställda än andra?

  Horribel tanke. Detta borde anmälas till DO omedelbart..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej kära Anonym det betyder att flickor får välja när de är 16-20 år om de vill ta på sig de traditionella kläderna eller inte. Om de väljer att ha dem så är det en skam att sedan ångra sig. Dessa kläder visar respekt mot de äldre. Det finns inte något tvång att bära dem, lika lite som män ska ha något särskilt på sig. Barn har vanliga kläder. Det fungerar ungefär som våra gamla nationaldräkter. Fast här också i vardagen. Och dessa svenska landskapsdräkter kan också bäras till högtider.

   Här kan du läsa mer:
   http://romanit.fi/sv/seder-och-bruk/kladerna-ar-ett-stallningstagande

   Radera
  2. Det låter märkligt att personalen på hotellet inte kände igen Diana Nyman. Om hon bar sina romska kläder när hon checkade in dagen innan så borde väl personalen känt igen henne.
   Eller checkade hon in i ”vanliga” kläder för att morgonen efter ta på sig sina romska kläder då är det väl lite förståligt att personalen undrar om hon bott på hotellet.

   Radera
 2. Obs det är inte jag som ständigt länkar till sd. Jag önskar att den som gör det kunde sluta. Att ständigt länka samma inlägg gör ingen alls glad. Mycket bättre att inte vara så aggressiv. Ingen kommer att rösta på sd för att dessa inlägg länkas till min blogg.

  SvaraRadera
 3. Nu vet vi ju väldigt lite om vad som faktiskt hänt. Det kan handla om diskriminering, det kan handla om att hotellet tidigare haft dåliga erfarenheter av romer och därför gjorde en extra kontroll eller det kan handla om en helt vanlig kontroll av om gästen betalt men att Diana Nyman överreagerade. Glöm inte bort att hon har en historia i ett stämma företag för att få ut ersättningar för upplevda kränkningar.

  Nå, om hon ska få skadestånd, hur stort anser du att det ska vara? 500 kronor? Eller är det för mycket? Hade det hänt mig är det väl den summan som jag anser skulle vara relevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt de lagar vi har mot denna sorts diskriminering så döms det därefter. Jag antar att du varken är svart eller rom och därför ska du inte heller ha något skadestånd. Om Diana Nyman hade fått inta sin frukost i lugn och ro efter att ha blivit kollad skulle allt vara frid och fröjd, men så beskrivs inte detta. Att tidigare ha stämt företag betyder inte att personen inte får göra det igen. Jag har själv blivit åldersdiskriminerad vid en tillsättning av tjänst hos SCB, men tyvärr fanns det ingen diskrimineringslag då. Annars skulle jag naturligtvis ha anmält detta. Och 500 kronor kommer inte på fråga i ett sådant här mål eftersom det ska vara avskräckande för företaget eller myndigheten att fortsätta att diskriminera.
   http://www.regeringen.se/sb/d/11043/a/111986

   Radera
  2. Du tror inte att alltför höga ersättningsbelopp kan skapa incitament att anmäla just för att komma åt ersättningen?

   Hur stor anser du en eventuell ersättning bör vara för en dylik händelse? Skall hela summan gå till målsmannen eller skall en mindre del gå till denne och huvuddelen till t.ex. brottsofferfonden? Detta som ett sätt att undvika just de perverterade incitament jag först nämnde men trots det slå mot företag och myndigheter som diskriminerar.

   Radera
  3. Du behöver inte veckla in dig i byråkratiska argument. Jag är inte politiker och heller inte inblandad i ersättningsfrågor. Detta behöver inte diskuteras här. Om du har något att klaga på gör det i rätt forum.

   Radera
 4. Plötsligt blev det väldigt osjälvklart hur situationen och omständigheterna i stort ligger till. Med traditionell romsk klädsel, diskriminering, utanförskap och hierarkisk symbolindelning av det rätta värdet ur kollektivt perspektiv.

  Visst borde det vara svårt att självklart identifiera personen som checkade in på kvällen med den som kommer ner på frukosten. Speciellt om man har helt andra kläder.

  Men det är samtidigt en professionell verksamhet och som sådan möter den verkligheten väldigt ofta. Det gäller att ha smidiga rutiner. En del stora hotell utomlands har ju en regelrätt dörrkontroll och anmälningsplikt med uppvisande av nyckel/kort. Där har man ju också möjligheten att upplysa om klädkoder, som ibland kan vara rejält strikta.

  Har man klädkoder på Sheraton så är det ju viktigt att dessa står tydligt angivna någonstans. Samt att vid missförstånd upplysningen framförs så smidigt och diskret som möjligt. Diskrimineringen här kan ju vara huruvida en person med avvikande klädsel, säg pyjamas med oknäppta knappar, störtar in till frukosten och bemöts vänligt men bestämt om att detta passar sig inte, var god återkom med normal klädsel. Och detta då anses korrekt hotelluppförande. Medan en etniskt kulturtrogen person checkar in som svensson svensson för att sedan komma in på frukosten som någon helt annan med avvikande klädsel. Och då bemöts oförskämt, ovänligt, utåtagerande och vanvördigt. Så att alla andra gäster får klart för sig hur totalfel denne gäst överhuvudtaget är. I det fallet blir handlingen kränkande. Och eftersom det finns etniska möjligheter med tanke på den avvikande och kulturellt laddade klädseln eventuellt diskriminerande.

  Men visst. Nyman kan vara ett proffs-offer. Som utnyttjar en svag länk i hotellrutinerna till att orsaka en scen som sätter fina rubriker och t om renderar lite ersättning osv. Allt är ju möjligt. Men här fäller vi ju inga domstolsbeslut på förhand. Förstås naturligtvis. Eller hur?

  Josef Scmincelberger

  SvaraRadera
 5. Kanske är det hela bara ett missförstånd?

  http://meritwager.wordpress.com/2014/03/27/sheraton-be-om-ursakt-om-ni-har-gjort-fel-sheraton-be-inte-om-ursakt-om-ni-inte-har-gjort-fel/

  Pelle

  SvaraRadera
 6. Ja Sheraton menar tydligen att Nymans berättelse inte stämmer överhuvudtaget. Och att hon bara bad om att få en kopp kaffe. Hennes bokning inkluderade inte ens frukost påstås det t om. Men skulle hon i så fall våga chansa så grovt på ett mediebete? Låter väldigt vanskligt. Eftersom det borde gå att kolla enkelt. Eller också kan man utöka anklagelserna till att också då inbegripa förfalskning av datorsystemet osv.

  Kanske är bara det faktum att man förekommer i misstänkta sammanhang vad gäller diskriminering tillräckligt för att köpa sig fri. Om uppföljningen är klen så att det alltid lönar sig. Ungefär som att inleda en diskussion om förskolepolitik med orden "jag påstår ju inte att du är pedofil men..". Trots att det bara handlade om budgeten eller liknande.

  Samtidigt kan man väl riskera att intrycket av just den aktuella etnisk kulturella gruppen stärker alla de förutfattade åsikter som man säger sig vilja bekämpa. Om de enda intrycken konstant är omgärdade av konflikt. Överallt. Hela tiden. Sedan hundratals år. Faran finns ju där under de goda föresatserna.

  SvaraRadera
 7. Inte konstigt att det länkas till SD i kommentarsfältet då blogginnehavaren så tydligt markerat att hon har åsikter som i mycket sympatiserar med partiets värderingar. Av den anledningen slutade jag att läsa mer ingående på just denna blogg.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar absolut inte sd. Lika lite som jag gillar kommunismen. Och jag har otaliga gånger bett den som länkar att sluta med det. Annars måste jag varje gång ta bort cacheminnet och cockies för papperskorgsfunktionen är förstörd. Tyvärr.

  SvaraRadera