måndag 10 mars 2014

Småskaligt krig

UPPDATERAT
Det pågår uppgörelser lite överallt i samhället mellan ytterligheterna i politiken. Revolutionära fronten tycker att antifascism alltid är självförsvar och det var rätt att en nazist blev knivskuren i Kärrtorp. Det blir naturligtvis demonstrationer över hela landet när några har blivit knivskurna i Malmö och någon har ropat nazistsvin efter ett bortspringande gäng. 

Ingen vet ännu riktigt vilka fronter det handlar om, men man kan vara säker på att det är extremvänster mot extremhöger. Stefan Löfven var snabb och sade upprört i TV att först hade vi Kärrtorp och nu Malmö. Som jag tidigare har påtalat så gillar jag ingen av fronterna. Det är för bedrövligt att vi ska ha dessa slagsmål på gatorna. Det sägs att svenskarnas parti har erkänt att deras medlemmar var där, men på hemsidan säger de istället att det var vänstern som stod för våldet.
Medeltida krig
Det här är inte politik tycker jag. Det är våld och brott och ska behandlas av polisen. Politiker av olika schatteringar ska inte ta den ena eller andra delen i försvar. Ytterligheter är vad de är. Och att medierna stort uppmärksammar detta gör inte saken bättre. Här berättas att två av de tre anhållna är nazister. 

Här skrev jag tidigare om Kärrtorp.

11:07
Enligt polisen kommer två av de tre anhålla från Malmö. Den tredje är från en ort utanför Helsingborg. De tre är misstänkta för mordförsök.
12:23
Morgan Johansson (s), som tillhör partiets vänsterfalang och sitter i riksdagen anser att det kan finnas en svensk Breivik i de här grupperna (läs nazisterna) och att Säpo måste göra sitt jobb. Jaga dem så att de inte bombar hela socialdemokratin är således uppmaningen. Säpo ska kallas till justitieutskottet. Här är Maria Skiddis kommentar till vad som har hänt.
16:18
Så här säger statsminister Fredrik Reinfeldt:

- Jag tror att många i Sverige upplever att det svenska samhället och samhällsklimatet smutsas ned med all den här nazismen vi ser både på gator och i nätmiljön. Många känner oro inför detta, både av historiska skäl och för att många av de extremister som är kärnan i detta är väldigt våldsföra och aggressiva. Det är viktigt att vi som samhälle markerar tydligt mot detta och låter rättsväsendet utreda och förhoppningsvis lagföra de brott de gjort sig skyldiga till.
18:28
Den enda kloka i Aftonbladet verkar vara Anna-Lena Lodenius. Annars så är det fullt krig i spalterna. Hon skriver: Det spelar ingen roll vilken sida som är värst. Även de som av många ses som tillhörandes den goda sidan måste följa de spelregler vi kommit överens om. 
11.3.2014
Här skriver DN pliktskyldigast om att våldet måste motas och det demokratiska samhället mobilisera.
9:47
Polisen bekräftar versionen att det var extremvänstern som överföll nazisterna. De försvarade sig med knivar. De från extremvänstern skulle väl göra en "Kärrtorp", där en folkhop jagade iväg nazisterna upp i skogen. Här var de också i överläge från början och som sagt satte efter nazisterna. De brukar alltid själva hävda att det alltid är självförsvar att överfalla fascister. Och hur är det då när fascisterna ger igen?
11:41
För övrigt tycker jag att sådana här brottslingar (mobiltjuvar) ska sättas dit. De är som treåringar. Omogna. De måste få lära sig att man inte kan göra vad som helst. Fort som tusan!
12.3.2014
Senaste nytt är att mobiltjuvarna är fast! Bra!
16.3.2014
Och här skriver kulturchefen Björn Wiman på DN om nazister. Det är allvar inte bara bråk. Han går också tillbaka till 30-talet och No pasaran! Det här är inte 30-talet. Historien upprepar sig inte om vi inte absolut vill att den ska göra det. Det tror bara Revolutionära Fronten. 


9 kommentarer:

 1. Det börjar så sakteliga framträda hur det här ser ut. Länge har det förefallit väldigt konstigt, ologiskt och märkligt. Med mycket motstridiga inslag. Men plötsligt så börjar bilden få helt andra dimensioner. Och logiken hälsar på. Massmedia verkar spela ett väldigt farligt spel här. Där man ansvarslöst ökar konflikt temperaturen i samhället.

  Det tycks börjat med demonstrationen på östermalm som nazisterna SMR höll. Där det var motdemonstrationer och visst handgemäng. En person som inte deltog i demonstrationen alls utan bara gick förbi misshandlades av våldsvänster människor (man vet vilka det var).

  I kärrtorp skulle så SMR hämnas genom att motdemonstrera och störa den anti-nazistiska demonstrationen där. I den demonstrationen deltog våldsvänsterpersoner med beväpning. Så konfrontationen blev inte bara störningar och symboliskt våld, utan riktigt och kunde varit livshotande. Människor från våldsvänstern är väldigt tystlåtna och vägrar vittna omsorgsfullt kring förloppet.

  I malmö var en väldigt liten grupp nästan-nazister från SVP inblandade i direkta våldsamheter där vapen också användes. Men någon motdemonstration verkar inte alls varit upphov till detta. Utan en halv slump. Och ett tjugo-trettiotal ursprungsdemonstranter. Däribland några våldsvänstermänniskor från motdemonstrationerna på östermalm halvåret tidigare.

  Om vi lyssnar på retoriken från anti-nazist rörelsens mest aktiva så verkar den tämligen aggressiv och våldsbejakande. "Vi skall ta tillbaka natten" "Inga nazister på våra gator". Osv. Hur skulle det gå till? Med våld blir ju det logiska svaret då. Och de mest extrema bär förmodligen någon form av vapen när sammandrabbning utlovas. Våldsvänster människor är väldigt tystlåtna med vittnesmål här också.

  Vilket innebär att det inte finns något hot mot vanliga demonstranter och har inte funnits från nazisterna. Vilket media varit flitiga med att måla upp. Istället är det våldsvänster människor som vill hindra nazister från att visa sina fula trynen och är beredda att slåss för detta. Vilket förstås kan drabba oskyldiga människor som deltar eller bara går förbi en demonstration.

  Den här beskrivningen ger plötsligt en logisk förklaring till utvecklingen. Och det är knappast nazister som nu börjar attackera oskyldiga på gatorna. Utan en sammandrabbning mellan folk som vill slåss. Är man noga med att beskriva just detta, och inte fylla våldet med en meningsfull politisk avsikt som skrämmer folk och uppmuntrar våldet som maktmedel, då blir utvecklingen lugnare. Hyllar man våldet i media med stora artiklar om hotfulla nazister och ökad konflikt kring rasism och anti rasism, anti nazism osv så gynnar man och betalar våldsverkarna för sina nidingsdåd.

  Verklighetsbeskrivningen kring SDs järnrörsattack är likaså felaktig. Eftersom järnrören inte alls låg där sammandrabbningen ägde rum. Utan på en annan gata. Och inte uppfattades av andra än SD-trion själva. Media vill tydligen ha en speciell bild av SD och nazisterna. Och den skall läggas ut, oavsett hur verkligheten bakom är.

  Enligt Helene Lööw är nazism inte en höger rörelse. Utan ligger någonstans på mitten av skalan höger-vänster. Däremot är de ju anti-demokrater osv och extrema på det sättet. Så begreppet högerextremist är alltså felaktigt. Men det gör sig fint i artiklar osv. Ger en snygg konflikt i drabbningar mellan höger-vänster.

  SvaraRadera
 2. Ja som sagt beroende på vem man lyssnar till så låter det likadant: Det var dom som började! Dagisnivå. Polissak.
  http://motkraft.net/2014/03/09/syndikalistiska-ungdomsforbundet-malmo-uttalande-om-knivattacken-i-malmo/
  https://www.svenskarnasparti.se/2014/03/09/svp-kommenterar-nattens-handelse-i-malmo/

  SvaraRadera
 3. Och Feminix sluta att länka till min blogg. Tack!

  SvaraRadera
 4. Bra beskrivning Ann Helena! Och gud vad truten glappar på politiker i valtider! Det gäller att vara först och komma med den slagkraftigaste analysen. Tro får då gärna ersätta vetande. Och så kryddar vi med lite Breivik.

  Loffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Loffe! En svensk Breivik vore väl smaskens i valtider. Usch! Bara att plantera tanken. Men det gör Morgan Johansson så gärna. Sjukt.

   Radera
 5. Så fort nazist asen härjar så står man gärna arm i arm med vänsterpacket! Hela den vänsterextrema sidan är precis lika våldsbenägna och antidemokratiska som nazisterna, ändå blundar media för detta!
  Finns bara en -ism som är vettig och det är humanismen, resten har sin agenda att gå efter för att få makt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt så Melmac! Brottslingar är vad dom är. Hela bunten. Och de ska behandlas som sådana. Inte gullas med av statsministern eller andra partiledare. :(

   Radera
 6. Etablissemanget går lätt i fällan om man skriver upp det här som politiskt bråk. Och tillmäter det politiska perspektiv. Och anordnar manifestationer pga av slagsmålen.

  Då lönar sig bråken. Även om folk råkar riktigt illa ut. Och alldeles straxt så blir det politiskt intressant på riktigt med riktigt bråk. Med verkligt organiserade attacker under våldets fanor från början till slut.

  Att ta ställning för eller emot en viss sida baserat på de här bråken gör allt värre. Det här är slödder som inte får belönas.

  Polisen måste våga vara sakliga, objektiva och ta itu med illdåden som misshandel och våldsdåd på helt yrkesmässiga grunder.

  Dessutom måste man nog, även om det inte ligger i traditionen alldeles solklart, låta alla former av tokar komma till tals.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear, hear. Till tals kan alla komma, men gränsen går vid våld. Usch!

   Radera