lördag 22 mars 2014

Galning med spjut sköts

UPPDATERAT
En man beväpnad med spjut och kniv blev skjuten av polisen i Partille i förmiddags. Han kastade smällare mot polisen och betedde sig aggressivt i sin bostad. Innan dess hade han hotat personalen i köpcentrat Allum i Partille. Mannen hade en mask på sig och stod och skrek på sin balkong på Krondammsvägen. Polisen sköt honom och han är förd till sjukhus.

Förmodligen är det samme man, som stod och skrek för två dagar sedan. Han greps efter att ha hotat polisen för olaga hot och då påträffades två spjut inne i hans lägenhet. Han släpptes dock senare. Han är i 65-årsåldern. Då avlossade polisen varningsskott. Vi får hoppas att denne galning inte släpps ut igen och kan göra om samma sak. Han behöver uppenbarligen vård. Och inte bara fysisk sådan.

Hela historien påminner starkt om det som hände i Husby där en 69-åring blev ihjälskjuten av polis, men vi hoppas att det gick bättre här. En kvinna och ett barn lär ha varit i lägenheten nu tillsammans med 65-åringen, men de kom inte till skada. När de lämnade lägenheten kom mannen rusade efter med spjut i hand. Han knivskar även en polis i handen. Då sköts han. 
14:44
Historien upprepar sig. Den här mannen avled på Sahlgrenska under eftermiddagen. Eller var död vid ankomsten. Polisen skulle ha behållit honom redan förut eller skickat honom till annan vård. Så dumt det blir när en galning inte tas om hand. Om "barnet" är fött -91 så är det troligen en man med svenskt namn.
15:53
Eller också var det en finsk man som sköts. Senaste uppgifter. Påminner om Husby eftersom frun där var finska. Här ska båda ha haft finskt ursprung. Uppgifterna inte bekräftade. Blir det nu upplopp i Partille? Knappast. Husby upprepar sig inte på så vis. Det tror jag inte. Här är polisens uppgifter om händelsen.

5 kommentarer:

 1. En kommentar i en helt annan sak.
  Häromdan var jag inne i en bokhandel och fick syn på en bok som heter "Firman Bonnier" av Bernt Hermele som jag bläddrade lite i och som såg intressant ut. Jag köpte inte den eftersom min bokbudjet var tömd. Men den åkte in på min läslista.
  Jag gick till biblioteket efter någon dag och lånade den. Och i dag har jag precis läst ut den.
  Jag måste säga att det är sällan man får läsa något så intressant i bokväg. Den är så levande skriven för bland alla fakta så får man också en hel del anekdoter och får sig till livs hur snacket kan gå i denna Bonniersfär.
  Någon borde göra en TV-serie i engelsk anda med denna bok som utgångspunkt.
  Du har ju varit på DN, du borde känna igen en hel del i boken.
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå jag känner till den och har läst den. Känner väl till Bernt Hermele också. Den världen är mycket liten. Undrar om det finns resurser för att göra en film om den. Då måste också viljan finnas. Och pengarna. Vad skulle syftet vara?

   Radera
 2. Syftet? Ja att berätta en historia är väl syftet med de engelska TV-serierna.
  Bonniers historia enligt boken innehåller ju en hel del som skulle gå att dramatisera.
  Men Bonniers är ju så stora att det skulle förmodligen inte gå att genomföra något sådant.
  Rune

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag vet vem "spjutmannen" är. Var i höstas då jag och min dåvarande flickvän skulle gå till allum då hon bor där, Träffade på han i gångtunneln som är precis vid allum centrum. Han började då prata om att personalen inne på allum hade tagit hans spjut och han skulle då ringa/skriva till Göteborgsposten eller liknande för dom hade tagit hans spjut.

  Han verkade inte hotfull men en mkt skum människa, vi stod bara och höll med för han verkade inte frisk i sinnet. Vi gick sedan vidare efter ett par min och reflektera bara över vilken dåre han verkar vara.

  Han kan ha varit finsk ja, har ett svagt minne av att han bröt på finska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spjut är Finlands nationalidrott tycker en del. Han hade uppenbarligen fler spjut hemma. Finland har haft många världsmästare i grenen. Trist historia.

   Radera