tisdag 18 mars 2014

Självmord är aldrig bra

UPPDATERAT
Jag läser just nu om hur självmord ter sig på andra sidan. Det är helt enkelt slöseri med liv. "Herregud hur kunde jag vara så dum" är ofta det dessa själar tänker det första de gör när det har gått upp för dem vad de har gjort. Det hjälper inte att ta livet av sig. Det fortsätter ändå.

Detta apropå Mick Jaggers flickvän L´Wren Scott, som tog livet av sig i går. Hon blev 49 år. Så dumt och nu sörjer halva Hollywood denna förlust. Hon var lång och ståtlig, 1.91, och blev modell efter att ha blivit adopterad och uppfostrats av mormoner i Utah. Senare i livet blev hon modedesigner och var musikern Mick Jaggers flickvän sedan något årtionde. Han är naturligtvis chockad. Hon dog i sin lägenhet på Manhattan med en scarf runt halsen hängande från en dörrknopp.

Boken jag läser heter Själarnas öde av Michael Newton. Han är hypnosterapeut och har många fallstudier samlade för att få oss att begripa vad livet på jorden betyder för oss som andliga varelser. Självmord har tidigare genom århundradena varit avskräckande genom kyrkornas och prästernas fördömanden och hot om helvetet och det eviga straffet.

Men det är inte vad självmördare på andra sidan kan vänta sig. Istället blir de omhändertagna och tröstade. Får vara i ensamhet och återhämta sig. Energin förnyas och en snabb återfödelse kan vänta. De får se vad de kunde ha för alternativ. Hur möjligheterna var i det liv som de avstod.

Det är alltid ett egoistiskt beslut att ta livet av sig. Om man är frisk och inte mycket sjuk. Det får negativa konsekvenser för de efterlevande och orsakar mycket onödigt lidande. Det är också att undervärdera den egna förmågan att leva och ofta att vältra sig i självmedlidande. Den människan kan ha haft en förmåga att plåga sig själv i onödan och inte inse vad den mer kunde ha uträttat i världen. Om den inte hade tagit livet av sig. 

Karma handlar inte om straff utan om möjligheter, men också om mod och uthållighet. Detta för att livet handlar om personliga segrar, men också om motgångar och förluster.
18:13
Enligt pressen kan självmordet bero av att hon hade skulder. Jaha? Vad skulle ha hänt om hon hade bett om hjälp? Både hon och hennes pojkvän var rikare än de flesta. Var hon så ytlig att hon inte kunde ödmjuka sig en smula och be någon hjälpa henne? Och vad hade hänt om hon hade sålt sin dyra lägenhet på Manhattan. Kanske ville hon inte ge upp sitt jetset-life?
19.3.2014
Här skriver Mick Jagger själv om det obegripliga med detta självmord.

"I am still struggling to understand how my lover and best friend could end her life in this tragic way. We spent many wonderful years together and had made a great life for ourselves.
She had great presence and her talent was much admired, not least by me.
I have been touched by the tributes that people have paid to her, and also the personal messages of support that I have received.
I will never forget her."
Mick

Här har jag tidigare skrivit om självmord.

2 kommentarer:

 1. Den boken har jag också i min bokhylla. Och även den tidigare "Själarnas resa". Sedan kom det en efterföljare som heter "Minnen av livet mellan liven" som Michael Newton och efterföljare från olika länder har skrivit. De har skrivit varsitt kapitel.
  Detta är ju nya forskningsrön som nu kommer fram och vänder upp och ner på gamla myter som mänskligheten hittills fått hålla tillgodo med.
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo man kan väl se alla dessa böcker, som behandlar detta, som en fortsättning på Koranen, Bibeln och andra religiösa böcker. Det är aldrig bra när en andlig lära tar över och blir religion. Då blir det stelnad maktutövning mer än något annat.

   Radera