tisdag 14 maj 2013

Sverige bistår mest

Vi är så duktiga som land och fick beröm av John Kerry när han i dag besöker Sverige. Inget annat land bistår med så mycket utländsk hjälp till Afghanistan som Sverige gör, sade han.

Han nämnde inte att vi ständigt tar emot afghaner också. De som nyss fick avslag på sina ansökningar har hungerstrejkat. De själva har inte fått uppehållstillstånd, men har i en del fall befunnit sig här mellan två till fyra år.

Från norska afghanska ambassaden skickades en tjänsteman för att kolla läget i Boden bland de hungerstrejkande. Så landet de flytt ifrån ville vara med och påverka. Dock begrep till sist denne diplomat att han inte kunde tvinga Sverige att ta emot hans landsmän. Detta skulle ändå upp på regeringsnivå mellan länderna, tyckte han.

Sverige godkänner omkring 75 procent av alla ansökningar om uppehållstillstånd från flyktingar från landet. Men det räcker inte tycker de som har tagit sig hit. Fyra ledamöter från Afghanistans parlament ska i dagarna besöka flyktingarna för att höra sig för om dem på myndighetsnivå. Afghanistan är en islamisk republik. Där bor kring 31 miljoner invånare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar