onsdag 8 maj 2013

Pappan glömde sonen i bilen

UPPDATERAT
Han skulle ha lämnat tvååringen i Eslöv på dagis, men glömde det. Så sonen satt instängd i bilen i åtta timmar och dog i går. Är det sant? Är historien verkligen sann?

Varför hörde inte dagis av sig när sonen inte dök upp på dagis? Pappan säger att mamman i vanliga fall lämnade sonen, men inte den här dagen. Pappan bytte bil och åkte till en annan ort och glömde totalt bort sonen. Han funderade över om han hade lämnat barnet säger han, men varför ringde han inte till dagiset och frågade om han var där?

Ett sådant här fall har jag hört talas om tidigare. Det gällde en mamma som gjorde samma sak. Hon skulle starta en ny termin i skolan och glömde barnet i bilen i stressen över detta. Hon framträdde i Oprah Winfreys show och berättade om detta obegripliga: att man kan glömma det käraste man har. Det som man borde vara mest rädd om.

Här är en pappa som glömde sin sex månaders baby i en bil i Florida. Babyn dog.

Ett litet barn klarar sig inte länge i en varm bil och i går var det sommartemperaturer i Skåne. En gång har jag lämnat ett litet barn i bilen. Det var för att gå och äta frukost i närheten när vi var på resa. När vi kom tillbaka efter ungefär en kvart så hade sonen vaknat och det stod poliser och folk utanför, som hade sett honom i bilen. Det var inte ens varmt den dagen, men sonen hade vaknat. 

De hade funderat på att slå in rutan, men ännu inte gjort det. Så uppmärksamma var människor på 60-talet. Efter det förstod jag att det går aldrig att lämna små barn ensamma. Inte ens när man bara ska vara borta några minuter. De behöver ständig uppsikt. Sedan den gången har jag inte ens lämnat en hund i bilen utan att öppna bakluckan för att den skulle få luft när jag handlade en kort stund.

Pappan i det här fallet är fortfarande misstänkt för grovt vållande till annans död. Han mår så dåligt att han inte har kunnat förhöras ordentligt. Pappan larmade själv polisen.
13:49
Dagiset har brustit i sina rutiner säger de nu. Hur svårt kan det vara att räkna in barn vid samlingen på morgonen och sedan ringa de föräldrar vars barn inte är där? Det hade räddat ett liv. Och de andra barnen hade sluppit bli ledsna. Dåliga rutiner, stora konsekvenser.
9.5.2013
Och nu har pappan blivit offret. Istället för boven. Intressant. Det är en vändning från att alla män är bovar och banditer som ständigt misshandlar kvinnor och barn. Och de i sin tur alltid är offer. Barnet är naturligtvis offret även här. Vem som helst kan inte glömma ett barn. Då skulle det ju hända hela tiden.

Nej det krävs ett särskilt stressande och frånvarande från nuet. Det som behövs är närvaro i nuet, mindfulness som det också kallas. Den amerikanska skolanställda som var så mån om sina kollegor och deras välmående att hon glömde sin tvååriga dotter i bilen var typiskt frånvarande och hade dagen indelad i fack. Hon berättade om det hos Oprah Winfrey (länkat där uppe). Inte förrän någon upptäckte barnet i bilen och sade till henne kom hon ihåg sitt barn och hon förstod på en gång att dottern var död. Väggen mellan arbete och barnet som hörde till fritiden rasades i den sekunden.
29.7.2013
I går hände det igen i Eslöv. Denna gång var det en hund som dog. En 25-åring skulle passa hunden och skulle göra något jobb och glömde bort hunden några timmar. Det räckte. Hunden var död när han kom tillbaka. Han är anmäld för djurplågeri. Han bröt ihop och har inte kunnat höras. Undrar om det är högre straff för att plåga ihjäl en hund?

2 kommentarer:

 1. Det är en märklig händelse, inte minst för att en lagman gått ut och sagt att han inte tänker åtala pappan eftersom "han redan fått sitt straff".
  Så kan vi väl inte resonera i en rättstat? Sedan när slipper man åtal för att det är synd om en? Den som lämnar en hund i bilen blir åtalad, men sitt barn ska man kunna lämna och slippa rätslig påfäljd?
  Jag menar inte att det inte är tragiskt det som hänt, bara att det är ett märkligt resonemang som leder till osäkerhet inför lagen. Vilka män slipper åtal? Alla män som glömmer sina barn i bilen? Eller bara vissa?
  I Sverige är man av praxis inte skyldig till något innan man är dömd. Att rättens representanter går ut i media och uttalar sig om enskilda fall på det sätt som skett är faktiskt inte okej i en rättstat. Tyvärr är det inte första gången och säkert inte sista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mamman Brenda Slaby, som framträdde hos Oprah Winfrey, fick inte något straff. Hon åtalades aldrig när hennes tvååring dog under liknande omständigheter, för det ansågs inte vara tillräckligt "hänsynslöst uppförande" från hennes sida. Visserligen var det "omfattande brist på tillbörligt omhändertagande", men inte så gravt att det räckte för åtal enligt åklagaren. Barn har tydligen inga rättigheter när de blir kvarglömda i en bil. Åtminstone inte i Amerika.

   Radera