lördag 4 maj 2013

Heja Bahareh Andersson!

Tänk att det behövs en utifrån kommande kvinna för att påpeka det vi alla har vetat sedan länge i det här landet. Att det behöver sägas att det är inte okej att välja in religiösa sekter i politiken. Tyvärr verkar socialdemokraternas tidigare broderskapsrörelse ha gått åt samma håll som de ultrakonservativa islamisterna. 

Jag känner igen mig i Bahareh Andersson. Hon är min vän på facebook och hon säger att det är helt okej att vara gift med en kristen. Hon är det fast hon är muslim. Hon företräder en liknande ståndpunkt som också jag lade fram på Newsmill. Jag sade att vi i vårt land har ägnat oss åt att försöka höja oss över religionen. Att vi har gjort det under flera hundra år. Och att vi till slut lyckades bli av med statskyrkan i detta århundrade. Vi får tänka själva vad gäller vår andlighet.

Vi måste inse vad som är förnuftigt i vår tid annars kommer religionerna återigen att dra ned oss mörkret där det är okej att förtrycka människor därför att präster, imamer och andra potentiella översittare säger så. Och då menar jag också pk-korrekta kvinnor. Det går helt emot det sekulariserade demokratiska samhälle där vi lever i Sverige. 

Det blir inbördeskrig av sådant till slut. I tidigare Jugoslavien hade detta pågått sedan länge. När Italien och Tyskland invaderade landet under andra världskriget fick katoliker och muslimer godkänt, men inte kristna grekisk-ortodoxa eller serber. Dock kunde de klara livhanken om de omvände sig till katolicismen. Efter andra världskriget kom kommunismen och lade locket på religionerna. Vi vet hur det gick. Det blev inbördeskrig på 90-talet när folket inte ville förtryckas längre under kommunismen. Vi kan inte ha så trångsynta -ismer lagda över oss. Varken religiösa eller världsliga. Människor måste få vara fria.

Det visade sig att inte ens Mahmoud Aldebe begriper vad skillnaden är mellan ett multinationellt bolags marknadsföring och vår demokrati. Fast han har varit med i centerpartiet och skulle kandidera till riksdagen. Han säger sig vara förolämpad av att namnet Muhammed inte finns med i denna marknadsföring. Han som tidigare krävde sharialagar i Sverige har ännu i denna dag inte förstått vårt samhälle. Vad som är skillnaden mellan marknadsföring och demokrati. 

Religion är inte politik. Politik i vårt land står för vissa värden, som också är andliga, men de är inte religiösa. Inte ett systematiskt förtryckande av andra. Det är illa med ett system, som ska tvinga människor att rikta in sig andligt på en viss väg. Vår andlighet borde vi kunna få ha för oss själva. Så här skriver Bahareh Andersson i sin artikel:

Jag har en muslimsk tro och är gift med en man med en kristen tro vilket visar att det inte är religioner utan kärleken som avgör samvaron på jorden. Alla religioner skall leva i fred med varandra för det är ett liv utan krig som är en den viktigaste meningen med tron på Gud. 

Detta som borde vara så självklart även för oss som inte tror på någon konventionell Gud. Det är kärleken som är det viktiga. Tyvärr så begriper många inte vad detta stora ord betyder. Många tror att det betyder att uppoffra sig, att dö för andra, att gå ut i krig på Guds sida eller att vara snäll mot alla. Det gör det inte. Kärleken startar först och främst med kärleken till oss själva. Men har vi inte fått detta med oss från barnsben så är det svårt att hitta den senare. Mördare, misshandlare och djurplågare älskar inte sig själva. Det är självklart.

Vi som mänsklighet behöver gå vidare. Det har vi inte gjort egentligen sedan 1700-talet då revolutionerna också omfattade det inre hos människor. Mänskliga rättigheter har en del ännu inte begripit vad det betyder. Några tror att det är att var och en ska ha alla rättigheter den vill. Att var och en av oss kan diktera för alla de andra. Att minoriteterna ska ta över och att majoriteten har fel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar