tisdag 7 maj 2013

Flashback får oförtjänt beröm

Tyvärr så har sajten flashback fått beröm för att en kattmördare greps i förra veckan. Det var sajtens förtjänst tror aningslösa journalister. En av dem är Catia Hultquist på DN Kultur. Hon fantiserar om en TV-serie byggd på sajten. 

Det hon skulle få då om den skildrade sajten uppriktigt är nittionio procent skvaller, spekulationer och förtal och resten kring en procent skulle bli kring några människor, som slog sig samman och hittade en kattmördare. Det skulle de ha kunnat ändå. Utan internet.

En handfull personer har i åtminstone hundra år kunnat ge och ta till varandra, ringa och samtala om vad som har hänt och därmed kunna lösa vad de än har velat i sin omgivning av brott, misshandel, försvinnanden eller mord. Det hänger inte ihop med den teknik eller den plattform som flashback utgör. En deckarserie byggd på detta skulle inte bli annat än femböckerna om igen.

Inte heller hade de kunnat lösa Palmemordet som Catia Hultquist spekulerar kring för det är redan löst. Christer Pettersson är mördaren. Han är till och med dömd för det en gång fast friad igen pga för lite bevis, men sedan kan inte privatdeckarna nöja sig utan måste gå vidare på allehanda spår. Och de tilltror inte Olof Palmes änka någon trovärdighet. De kan inte att föreställa sig att någon ensam i stort sett utslagen man kan ha mördat statsminister Olof Palme.

Men precis som att det nyligen har visat sig att Lee Harvey Oswald var mördaren av president John F Kennedy så har det varit lätt för en oanad mördare att ta en statsman i Sverige av daga. Det är en kanadensisk dokumentär som visar att det var Lee Harvey Oswald och ingen annan som hade möjlighet, tillfälle och också utförde mordet genom att skjuta tre kulor mot den bilkortege där presidenten satt i en öppen Lincoln Continental.

Tom Lyons  exakta berättelse JFK The lost bullet visar att det var tre skott och en man som sköt. Sekund för sekund utspelas i dokumentären det som hände ännu en gång i verklighetens Dallas. De använder i rekonstruktionen av skeendet samma slags bil på samma gata i Dallas. Och genom att hissa upp en man i en kran kan också skottens bana återskapas med hjälp av laserljus. Dessa banor stämde med de skottskador som John F Kennedy och Texasguvenören John Connally fick.

Flashback är en sajt som låter allt stå kvar i evigheter. Även när dess medlemmar har blivit avstängda för att ha brutit mot reglerna. De låter vem som helst säga vad som helst om vem som helst på jordklotet. Vem kan överhuvud ta sådant på allvar? Att Sveriges största tidning bugar och bockar i vördnad och beundran över detta är förskräckligt. Uppenbarligen är det helt bortglömt att Daniel Deak blev den som oskyldigt pekades ut först som kattmördare, som hotades och förtalades. Av de som läst flashback. Och detta går inte att komma åt. 
13.5.2013
Nej naturligtvis så har Debatt på SVT inte publicerat min artikel om flashback. Jag skrev den när flashback fick beröm.
14:18
Nu skrev jag om artikeln får vi se om den blir publicerad. Rubriken är: Offentliga kvinnor förföljs.

1 kommentar:

  1. Hoppsan nu försökte jag stryka en bit i en kommentar, vilket gjorde att alla kommentar försvann tillbaka till den 24 april. Så kan det gå! Kanske lika bra. Ha en trevlig dag ändå alla kommentarssugna.

    SvaraRadera