torsdag 23 maj 2013

Ett uttryck för självhat

UPPDATERAT
Det är det när tonåringar tänder eld på landsmäns bilar och deras centrum och restauranger. I natt brann det i Skogås och i fjorton andra orter runt Stockholm. Sd kommer att få fler invandrare som röstar på dem för att dessa tonåringar inte kan hållas i styr. Det är allmänt känt att 16-årsåldern är den värsta bland killar och då måste de stöttas hemifrån och hållas efter.

Där går skiljelinjen i om de ska bli ordentliga samhällsmedborgare eller inte. Papporna måste visa dem vägen. Mammorna lyssnar de inte särskilt på då längre. Fråga era söner om de vill bo i ett land i krig, fattigdom och elände eller i ett Sverige som ger dem allt. Det är fullt möjligt att förstöra det här landet också.

Det hjälper dock inte att fråga som en brandman gjorde Mattias Lassén: varför gör du så här mot mig? Det skrattas bara bort. Det ses som svaghet. Det finns ingen medkänsla hos slynglar i tonåren. Det har det aldrig gjort. Jag har sett det tillräckligt många gånger under mitt långa liv. Det som måste till är att föräldrarna griper in och hjälper sina söner att bli ordentliga vuxna.

Det är inte statens eller samhällets fel om någon struntar i skolan och blir kriminell. Det är upp till var och en att välja sin väg genom livet. Det är att ge uttryck för självhat att bära sig illa åt. Det tillhör tonårsåldern att pröva gränserna och att tycka illa om sig själv. Förändringarna är stora både kroppsligt och själsligt. Men det är inte normalt att förbli på andra sidan om lagen. Då kvarstår självhatet.

Duraid Al-Khamisi i Husby har beskrivit det ganska väl. Han använde droger och var kriminell i den åldern. Men han är det inte nu. Nu är han journalist. Hur kommer det sig? Hans mamma och pappa bor ihop tillsammans med sina tre söner. Hans pappa hade en restaurang, men har det inte längre. Sönerna bedriver politisk propaganda. De låter sin vrede kanaliseras så. Den vrede som inte Sverige ligger bakom. Den kommer från Irak.

Hans bror Rami Al-Khamisi, talesman för Megafonen, begrep inte att han gav frikort till slynglarna runt om i Stockholm när han inte tog avstånd från våldet i Aktuellt. Eller gjorde han det? Har något gått snett i familjen, mer än att mamma tror att det är Bagdad som hon befinner sig i nu igen? För mig låter det som om familjen återigen behöver se igenom sig själva. Det som är så lätt och samtidigt så omöjligt. Att självhatet behöver luftas.

PS. Här är ett exempel på när självhatet riktas utåt och eskalerar i full skala. När människor bär sig åt värre än djur. För djur kan aldrig bli så mordiska som människor. Och hur en kvinna står upp mot mördaren. Här är den mördade soldaten. DS.

PSPS. Inget ont som inte har något gott med sig Alexandra Pascalidou berättar att hon blev journalist tack vare upplopp. Och varför inte elda upp bilar runt jordklotet? Kan sänka temperaturerna, när röken täcker solen. Bra för klimatet. Att bilförsäkringarna kan bli dyrare får man väl ta med en klackspark i förorterna. Tänk vad många begagnade bilar som nu behövs! Så att de frustrerade har något att elda upp. Vilken rush på marknaden! Här stoppas till slut två som har åldern inne för att straffas. Grov mordbrand och våldsamt upplopp. På 109 incidenter (läs bränder) två anhållna och en av dem häktad. Vi har nog världens snällaste polis. DSDS.

1 kommentar:

  1. Vad säger du? Ska det inte löna sig att bränna bilar???

    SvaraRadera