onsdag 29 maj 2013

LO på arbetarnas sida

UPPDATERAT
LO ser problemen och därför kräver facken ett omedelbart stopp för arbetskraftsinvandring från Thailand och andra länder, där arbetsgivarna har utnyttjat exempelvis bärplockare.

LO vill också ha permanenta eller långa arbetstillstånd för dessa som kommer från andra länder än de nordiska. För att de inte ska tvingas lämna landet när de inte får ut sina löner.

Den utomeuropeiska arbetsinvandringen vill de begränsa. Dessa får ofta betala för arbetstillstånden och de konkurrerar om städjobb och krogjobb, där det inte råder brist på arbetare på hemmaplan.

Även för byggjobb och andra jobb inom LO-sektorerna är problemen stora. Thailand, Indien och Kina är de vanligaste länderna där människor får arbetstillstånd utanför Europa. Det rör sig om ca 10 000 jobb per år. Inte någon överväldigande siffra. Men många arbetare utnyttjas under närmast slavliknande förhållanden enligt LO.

Det var 2008 som reglerna infördes som innebär att det inte är behovet av arbetskraft som styr. Reformen är misslyckad menar LO och får medhåll från socialdemokraterna. Det behövs inga flyktingsmugglare när det enklaste är att betala en arbetsgivare för att få komma till Sverige.
11:46
Statsminister Fredrik Reinfeldt menar dock att det här är regeringens arbetslinje medan LO vill värna sin makt. Där går i grunden skiljelinjen mellan deras olika värderingar. Statsministern menar att LO står för en bidragslinje. 

2 kommentarer:

  1. Har nyss fått påpekat att det inte går att lägga ut kommentarer. Jo det går det visst. Dock syns de inte omedelbart i bloggen för jag har koll på dem, men vem som helst får kommentera.

    SvaraRadera
  2. Bra förslag av LO men lite ironiskt att LO först utesluter och jagar Sverigedemokrater och sedan några år senare lägger samma förslag.

    /Sara

    SvaraRadera