måndag 6 augusti 2012

Skoj med jordskalv

I Sverige är det en kurositet och inte något att bekymra sig så särskilt över detta med jordskalv. Även om morgonens skalv var på över 4 på richterskalan så trodde flesta att det var långtradare eller något annat som kan få jorden att skaka.

Här hos oss har huset skakat rätt mycket senaste året eftersom de har grävt upp alla vägar och lagt ned rör för vatten och avlopp. De kollade alla husen innan de började gräva och dokumenterade alla befintliga sprickor. Jorden rör sig ibland och särskilt här där leran hänger ihop. Precis som på västkusten.

Vi har det bra som bor i ett land, som är rätt stilla och inte ligger på någon av de sprickor som delar upp vår jord mellan de olika landblocken. Detta som jag först hörde talas om på 60-talet då det var en ny teori om hur jordens landmassor rörde sig över jordytan. Och hur jordbävningar uppkom mellan dessa block.

Den hitills värsta jordbävningen som mätts ägde rum i Chile 1960 och hade 9,5 på richterskalan. Det blev en tsunami med omkring 25 meter höga vågor och 3 000 personer dog. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar