onsdag 8 augusti 2012

En 18-åring utan pappa

UPPDATERAT

Ja hur ska det gå för tonåriga söner utan pappor? Med bara en mamma? Inte bra i många fall. Så är det för den 18-åring, som nu misstänks ha skjutit en 17-åring. Han har sin pappa i ett annat land och bara mamma här  i Sverige.

Han har strulat genom tonåren och hon har hoppats att han skulle få professionell hjälp. Ja, den är nog bra ibland, men mest hänger det på att pojken har känt sig älskad som barn, så att han inte kan försöka ta livet av någon annan, som han uppenbarligen nu har gjort.

Många av de här fallen är som att köra kalkerpapper över gärningsmännen. Tänk att det är så svårt att förmedla kärlek. Det är den sk smärtkroppen, som är så stark hos dem att de hellre dödar än att de tar itu med hur de själva mår. De vet helt enkelt inte hur man gör.

Flickan är mycket svårt skadad och varför ger man sig i lag med en så svår person, som den som sköt henne? Ja, det är något som hakar i och som gör att de umgås. Liknande "smärtkroppar" kanske?

Rätt tröstlöst att ens skriva om detta. Men livet ska vara bekymmer också, inte bara glädje. Och den där "smärtkroppen" jag talar om är inte ens privata problem, utan går över till det kollektiva också. Så det är helt enkelt så att om man kommer från folkgrupper, som har många problem, så bär man den folkgruppens bördor. Också. Utöver det privata då.

Det går inte att bli av med genom att flytta till ett annat land. Därför att så länge den personen är omedveten om vad detta handlar om, så kan den inte ändra något. Pappan till den här unge mannen är svensk medborgare, men bor i El Salvador, ett land i Mellanamerika med problem. Mamman är från Chile, men bor här i Sverige.

9.8.2012
Den skjutna 17-åringen har avlidit.  Hon avled i går kväll på Karolinska sjukhuset. Den kortsnaggade 18-åringen är begärd häktad för mord och grovt vapenbrott. Detta på sannolika skäl.
12.30
Andreas Leiva Parra är nu häktad på sannolika skäl för de ovan nämnda brotten. Han är född den 19 december 1993.


PS. "Smärtkroppen" är något som Eckhart Tolle skriver om i sin bok En ny jord, ditt inre syfte. "Rädsla, girighet och maktbegär är de psykologiska drivkrafterna bakom inte bara våld och krig mellan nationer, stammar, religioner och ideologier, utan också bakom ständiga konflikter i personliga relationer. De orsakar en förvrängning i vårt sätt att uppfatta andra människor och oss själva. /.../ Du blir inte god genom att försöka att vara god, utan genom att upptäcka den godhet som redan finns inom dig och låta den komma fram. Men det är bara möjligt om något fundamentalt förändras i din medvetenhet."
 DS.
29.11.2012
Här kan ni läsa mer om detta fall.
19.1.2013
Jag håller helt och hållet med Aftonbladets krönikör om att det var en mycket besynnerlig dom. Tingsrätten i Attunda valde att tro på att Andreas Leiva Parra inte menade att döda sin flickvän Sandra fast hon sov när han tryckte av någon decimeter från pannan. Det blev vållande till annans död och en mild dom på två år och åtta månader. Domen kommer att överklagas till hovrätten.
3.4.2013
Andreas Leiva Parra fick tre år istället i hovrätten för att ha dödat sin flickvän Sandra. Ett mycket lågt straff.

15 kommentarer:

 1. Ganska många tjejer dras till kriminella karlar för att de tycker att dessa är spännande.
  Undrar på vilket sätt de är spännande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det beror av deras inre inbillar dem att de ska kunna rädda denna kille. Florence Nightingale-syndrom. Men ibland framträder då deras animus och visar sig vara döden själv. Vi behöver alla ta oss förbi dessa inre gestalter, som också framträder runt oss. Det Eckhart Tolle menar är att det är fullkomligt omöjligt för en sådan kille som denne 18-åring att få syn på vad han håller på med. Det måste ske en genomgripande förändring först i hans medvetande. Det handlar om psykisk tillväxt. Knuten är bara att komma dit. Det är så lätt att begripa intellektuellt, men på andra nivåer mycket svårt.

   Radera
  2. Jag tror inte på Florence Nightingale-syndromet. Det finns gott om kvinnor som tycker att saker som muskler, makt, självförtroende, aggressivitet och en dominant personlighet är attraktivt, särskilt på det sexuella planet. Inte sällan kopplas de här sakerna till manlighet.

   Det finns även kvinnor som tycker att våldsamhet och brottsbenägenhet är attraktivt. Som ser det som manligt. Det finns kvinnor som tänder på våldtäkter och andra våldsbrott. Det finns en del kvinnor, inte sällan från socialt utsatta miljöer, som precis som en del män från socialt utsatta miljöer, som ser kriminalitet som en legitim karriärväg. Och precis som i den icke-kriminella världen så tycker många sådana kvinnor att det är mannens uppgift att göra karriär, skaffa status och pengar till henne och familjen.

   Det är säkert så att det går att hitta enstaka kvinnor som söker sig till kriminellt belastade män i syfte att hjälpa dessa, men jag tror inte att de utgör majoriteten eller ens en stor minoritet. Om inget annat kan man fråga sig själv: Om det nu handlar om att hjälpa, snarare än att vara attraherad av allt det farliga eller de pengar och den status det farliga kan ge, varför gängar de sig inte med uteliggare och andra socialt och ekonomiskt utslagna män?

   Jag känner till en kvinna som var älskare åt en man hon själv misstänkte var knarklangare (han hade fru också). Att hon misstänkte det berodde på att han alltid hade väldigt mycket pengar trots att hans arbete var ett vanligt kneg, liksom att pengarna alltid var i stora sedelbuntar. Hon födde sedemera flera av hans barn. Varför gjorde hon det? Jo, han var spännande och dessutom var pengarna trevliga.

   Radera
  3. Du får tro precis vad du vill, men syndromet är tvärtom: att när någon tar hand om någon annan så kan den omhändertagne (av sköterska, fångvaktare el dyl) bli förälskad i vederbörande. Det är trevligt att bli omhändertagen, särskilt om man inte har blivit det som barn.

   Du är offer för många myter, som du ser runt omkring dig. Kan bero av din egen urskillningsförmåga. Det där med att kvinnor och män från utsatta miljöer är fast i dessa och fortsätter i dem på något sätt är exakt det jag och andra säger. Det är det som gör det så svårt för mannen/kvinnan att se vad den sysslar med, eftersom intellektuell förmåga inte hjälper. Det finns alltid ursäkter.

   Jag har själv haft en kompis, som alltid "råkade" ut för gifta män. Hon såg bara gifta män omkring sig. Mycket märkligt. Dessutom hade de ofta makt. Märkligt. Kan bero av att hon själv var sådan att hon ville ha makt och pengar, vilket hon också fick i livet. Men hon har inga barn och hennes släkt kommer att dö ut med henne, vilket hon tyckte var alldeles utmärkt.

   Alla människor är inte så väldigt utvecklade, så det kan hända det du beskriver ovan. Men alla jobbar vi på det. För var och en vet vad som är rätt egentligen. Att din kvinnliga vän tydligen inte tog reda på varifrån pengarna kom är typiskt. Stoppa huvudet i sanden, håll för öronen, blunda och tig. Annars kan det gå illa. Hur har det gått för barnen undrar man. Vilken soppa! Sedan kan ju droger ställa till det. Vi får se hur det går för 18-åringen. Än så länge är han oskyldig enligt honom själv. Ren olycka. Ja, det kan man ju alltid kalla det.

   Radera
 2. Grabben är vad man på lekmannaspråk skulle benämna en framtida yrkeskriminell, nu har han dödat en oskyldig 17 åring flicka som läggs till hans CV. Antagligen så får han lite ungdomsvård om rättsväsendet inte tror på hans historia om att någon annnan dödat henne/det var en olyckshändelse, vad jag vet kan det förstås vara så att han ljuger. Han kanske hotade henne och hon inte tog honom på allvar, sagt åt henne att göra något som hon inte ville göra..dyl, utgår från att konsekvenser och eftertanke inte är sådanna killars största tillgång. Han kan lik gärna skryta om det för sina polare...jag sköt bitchen haha.. //Pelle the Punisher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är just det där som är den gordiska knuten. Jag har suttit med smågrabbar, som egentligen mådde hur dåligt som helst, men som visste exakt vad de skulle säga. Vad som rätt och riktigt. De kunde svänga sig med ord och vara charmiga och övertygande. För att människor ska utvecklas psykiskt så måste de få många smällar. Det hör till. En del fattar ändå inte något. Det är ett slags uppvaknande, som ska till. En del vaknar aldrig och en del kanske när de själva står inför döden.

   Radera
 3. Skaffar du en olaglig makarov pistol med ljuddämpare, då är du seriös på att döda - utan att nån skall finna ut av det. (dämpat vapen - du vill komma undan med det)

  Att du sen laddar den och riktar den mot huvudet på din flickvänn så är du en mördare. PUNKTUM

  Det finns inga ursäkter som är trovärdiga/önskvärda för den här wannabe gangstern.

  SvaraRadera
 4. alla va bara tysta andreas ar min polare o allt va en olyckshandelse sa sitt inte o tro att du ar viktig bakom din skarm
  ni ar bara en massa ackliga manniskor som inte ar battre en nan annan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte ens rättsväsendet tror på denne man. Utan han sköt sin flickvän när hon sov. Fegt så det förslår. Men själv är han naturligtvis oskyldig. En ren olyckshändelse. Det finns människor som har stängt av så mycket att de inte vet längre vilka de är som Bart Whitaker i USA som är dömd till döden för att ha anstiftat mordet på hela sin familj. Han var med i Oprah Winfrey Show. Ni kan se hans pappa där också som överlevde mordförsöket. Han förlät sin son:

   http://www.oprah.com/oprahshow/The-Gift-of-Forgiveness_1/1

   Radera
 5. Svar
  1. Jag undrade just varför du skickade en obegriplig kommentar. Min blogg är alltid modererad. Så det är ingen idé att försöka smita förbi. Du vet inte något om mig nej jag vet. Det här är min blogg och vi har yttrandefrihet i Sverige.

   Radera
 6. Visst har vi yttrandefrihet. Men mer intressant vore om vi hade svarsplikt, att var och en var tvungen att bemöta invändningar riktade mot deras idéer och uttalanden i det offentliga rummet.

  Likväl som du känner dig fri att uttala dig om andra baserat på vad du läst OM dem, så känner jag mig fri att ifrågasätta dig utifrån vad du SJÄLV skrivit.

  Men du känner dig inte manad att bemöta min kritik?

  Det är i mötet mellan idéer och uppfattningar, i mötet mellan perspektiv som man lär sig och växer. Befinner man sig alltid i sin trygghetszon tillsammans med likasinnade åsiktsfränder bäddar man för en stillastående debatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan lära känna mig bättre genom att ta reda på något om mig. Jag befinner mig inte i någon trygghetszon som du skriver. Det skulle du veta om du visste lite mer om mig. Du projicerar dina fördomar på mig. Det är så trist i längden att alltid råka ut för detta. Därför har jag inskränkt den totala friheten att kommentera på min blogg. För det gynnar inte det jag försöker åstadkomma i mitt liv. Har inte tillräckligt med tid för att alltid gå i samma cirklar. Jag går alltid vidare. Tack ska du ha och ha en trevlig dag!

   Radera
 7. Jag har läst dina Newsmillartiklar, läst din blogg och tagit del av dina svar och reaktioner på mina kommentarer. Så jag vet tusen gånger så mycket om dig som du vet om Andreas Leiva Parra. Och kan du döma honom för mord på hörsägen så känner jag nog inte att jag tar i som ifrågasätter dig efter att faktiskt ha haft direktkontakt med dig.

  Jag vill erbjuda dig att komma och leva med mig i en vecka. Du får bo gratis, äta gratis och följa med mig både på jobbet och fritiden. Jag tror du skulle kunna lära dig fantastiskt mycket av att få se livet och Sverige från ett helt annat perspektiv.

  Detta är ett allvarligt menat erbjudande.

  SvaraRadera
 8. En missuppfattning till. Det här är ingen domstol utan en blogg där jag skriver om vad som händer. Vad vill du? Egentligen? Jag vet allt om hur det är att leva i Sverige, har bott i otaliga miljöer i mitt långa liv. Du får väl börja med att berätta vad du heter och var du bor. Tack! Skicka ett mejl. Nu har jag inte tid med dej längre. Ha en bra dag!

  SvaraRadera