söndag 26 augusti 2012

Isen försvinner!

Hurra vi blir av med isen i Arktis. Den är mindre än för 6 000 år sedan och den gången berodde det av att jordens bana runt solen ändrades.

Jag tycker det är alldeles utmärkt. Vi har fått vänta på att få sjötomt länge nog nu. Fortfarande är det 300 meter till havet där vi bor.

Det är människans storhetsvansinne som art som gör att hon tror att det är hon som påverkar klimatet. Och ifall det skulle vara så vad gör det? Det är väl bättre med värme än med kyla? Särskilt för oss som bor nära Nordpolen.

Då kanske vindruvorna på verandan kan mogna i år och bli blå. Det går att göra likör av dem. En utmärkt sådan.

Ja, det blir nog bra hur det än blir. Men som sagt jag ser fram emot att få mer utsikt över Östersjön. Leran som är avsatt här ute visar hur mycket hav det tidigare har varit. Som mest så stack det bara upp lite kobbar här och var. Det fanns inte något land alls.

Vetenskapsmän gillar att förutspå katastrofer, men jag tycker inte det är någon katastrof med värme. Tvärtom så tycker jag om året 2012 och den 21 december kommer inte något hemskt hända heller. Ni får läsa min nya bok när den kommer ut i september  I ormbärarens tid. Mer om detta senare.

10 kommentarer:

 1. Hej och hå!!!
  Visst är det fint med sjöutsikt men de som redan har det och snart hamnar i sjön kanske kommer att få problem....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det är någon fara. Havet är mycket större än man någonsin kan tro. Och så har vi landhöjningen.

   Radera
  2. Det kanske är ok om det bara är Arktisisen som smälter men om även landisarna smälter i samma takt lär många få vatten över huvudet och andra bli helt utan vatten...
   De måste då flytta och hur enkelt det är med att olika kulturer möts har vi ju många bevis på...

   Radera
  3. Det är oftast forskare som behöver nya anslag som måste slå på stora trumman. Som häromåret när alla is skulle smälta fort som attan i Himalaya ända tills man upptäckte att det var fel.

   Radera
 2. De stora långvariga klimatförändringarna beror som du tar upp på variationer i jordens bana runt solen men ochså på variationer i jordaxelns lutning...
  Åt det kan vi människor inte göra någonting...

  Forskarna kan gärna sprida budskapet om att det är vi människor som är orsaken till den klimatförändring som vi just nu märker av för på det sätt kanske vi väljer att visa mer hänsyn till den blå planet som är vårt livsrum...
  ...men jag är pessimist och tror att det redan är för sent...
  Så länge vi väljer att leva efter devisen "konsumera mera" finns inget hopp för mänskligheten ...
  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en del är pessimister och andra lever på så gott det går. Det har alltid funnits domedagsprofeter och civilisationer har gått under och ersatts av andra. Ingenting är statiskt varken på jorden eller utanför den. Hur vi väljer att se detta beror av oss själva.

   Radera
 3. Landhöjningen har knappast särskilt stor betydelse för Mellan- och Sydeuropa, den märks allra mest vid Ångermanlandskusten.

  Om isen vid Nordpolen smälter, lär vi inte få så värst varma somrar i Skandinavien heller, paradoxalt nog. Det finns beräkningar som visar att Golfströmmen påverkas då och kommer att gå i en annan riktning - och inte dra med sig ljumt vatten från Västindien. Dessutom förändras vindarna, istället för att blåsa i väst-ostlig riktning kommer de troligen gå i nord-sydlig riktning.

  Vi kan nog se fram mot fler översvämmade landområden i stora delar av världen, torka i redan torra områden, regnigare somrar hos oss ...

  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara elände med andra ord! Vilken tur att jorden inte är snäll, det vore inte bra med något paradis för oss. Då fick vi ju inte piska oss själva lika mycket. Nä vi måste förbanna oss som art som förstör jorden.

   Radera
 4. Det blir ju stora problem för de som redan lever vid vattnet. I Bangladesh t ex och en höjd medeltemperatur gör att vädersystemen ändras så att det inte blir möjligt att odla och bo på de områden stora mängder människor bor idag. Alltså stora flyktingströmmar som kommer att påverka oss också.

  Jag tror inte att vetenskapsmän tycker det är roligt att förutspå katatrofer. Tvärtom tror jag man ska ta varningarna på allvar. Det kan ju hända att problemet är värre än vad klimatforkarna säger. Vetenskapen har en tendens till att vara för försiktig i sina förutsägelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bangladesh har haft de där problemen länge därför att det är ett land byggt på vatten mer än land. Jag älskar att ni miljömänniskor är så negativa och pessimistiska. De värsta blir mörkgröna och genomför någon skolskjutning i Finland för jorden kommer ju ändå att gå under. Domedagen är nära!

   Radera