tisdag 29 december 2009

Nyårshelvetet är här

Det blir till att hålla kvar hunden inomhus i tystaste rummet med lugn musik på för att han ska slippa skaka hela nyårskvällen. Där vi bor har vi slutat att skjuta upp raketer. Det behövs inte.

Granngården börjar redan vid 22-tiden för deras innevånare går och lägger sig sedan och runt omkring oss bor människor, som för varje år tycker att det ska vara fler och fler raketer.

Jag minns med saknad, att vi brukade ta oss upp på vinden och titta ut över taken på trevåningshusen i Björkhagen (förort till Stockholm) när jag var liten. Då såg man lagom många raketer. Och löpte inte risk att bli träffad av dem.

Som ni kanske vet blev min äldste son blind på ett öga nyårsaftonen 1987 och fick krosskador i ansiktet. Det tog lång tid för honom att bli återställd. Många operationer, men hans ena öga är blint för evigt.

Ta det lugnt med raketerna, både nu före nyår, själva nyårsnatten och efteråt. Jag glömmer aldrig hur det låter på en IV-avdelning där fyra unga män då låg i fyra respiratorer. Hur maskinerna andades åt dem, nedsövda som de var, för att de skulle slippa hjärnskador.

Så ta det lugnt!

3 kommentarer:

 1. Usch för smällare och raketer! Särskilt ena vovven har på "gamledar" blivit känslig för fyrverkerier.
  Jag hade tänkt att testa ett lugnande halsband på dem i år, men min zoobutik hade missat att ta in dem. Kan det vara något för din hund tro?
  http://www.gibbon.se/Products/Product.aspx?ItemId=26435&SectionId=3443&Parent=426
  Jag har ingen aning om var du bor, men om du går in på länken och sedan klickar på "Butiker som köpt in den här varan" kan du se om någon butik i din närhet tagit in dem.
  Själv skall jag testa tabletter med valeriana och johannesört istället. De heter XtraCare Antistress: http://www.nutram.se/sidor/tillbehor/antistress.html
  Klappa vovven lite extra till nyår!

  SvaraRadera
 2. Skall väl tillägga att båda är biologiska preparat som inte är farliga för en normal, frisk hund. Och att de inte skall göra hunden "drogad" och slö. Jag testade en gång lugnande på recept från veterinären och fick en hund som dreglande knappt kunde stå på benen och var helt okontaktbar. Obehagligt och skrämmande!
  Däremot fick jag ordning på gammelvovvens oro och stress vid bilresa med ett liknande preparat som jag skrev om ovan. Utan att man märkte någon förändring på själva allmäntillståndet. Hon var lika glad och pigg, men själva "stresstoppen" bröts.
  Och, nej jag är inte säljare även om det kan se så ut- :)

  SvaraRadera
 3. Tack Kryddan för tipsen! Valeriana har vi testat på hund och johannesört äter jag själv! Gillar inte heller läkarutskrivna saker. Vi har en bra Zoo-affär i Gustavsberg någon mil härifrån (bord på Värmdö). Tack än en gång för din omtanke!

  SvaraRadera