torsdag 17 december 2009

Köpenhamn spricker

Så bra! Det speglar verkligen hur det ser ut i världen. Men Madame Clinton trädde fram och lovade 100 miljarder till de fattigaste omkring 2020, för att lösa deras klimatproblem (kan inte länka för kontakten med nättidningar finns inte).

Och detta resultat är väl vad det handlar om. Pengar, pengar och pengar. Vad än torka eller ösregn, eller som nu massor med snö beror på . Snöar det inte i Köpenhamn också förresten?

Moder Jord skrattar en smula ironiskt åt människornas övermod? Att de tror att klimatet beror på dem?

Och samtidigt så vägrar folk att evakuera runt vulkanen. Mayon.Folk är som vanligt. De dör hellre än sticker från en eldsprutande vulkan (gick lustigt nog att länka dit).

Men Köpenhamnsresultatet gillar jag. Det är verkligen som det borde vara. Staterna är osams. Visst. De fattiga hänger på och vill ha ersättning. Varför då? Har vi orsakat det som nu händer?

Nä, det tror jag inte ett ögonblick.

2 kommentarer:

  1. Det är väl ett faktum att de fattiga länderna är exploaterade inte bara av de rika länderna utan även av de rika i deras egna länder. Ja, allting tycks handla om pengar här i världen - men vi har väl ett individuellt ansvar också för hur vi lever.

    SvaraRadera
  2. Så sant så... vi kan inte bära hela världens ansvar på våra egna smala axlar. Och det är väl så typiskt att en del länder skyller på andra för världens tillstånd. På detta vis har det alltid varit. Och krig har uppkommit. Hoppas vi slipper det åtminstone.

    SvaraRadera