lördag 19 december 2009

Klimatet klarar sig

I natt var det den kallaste decembernatten jag kan minnas sedan vi flyttade hit 1987. Det var nere i 14,5 minusgrader, nu har temperaturen gått upp till behagliga -5,7 grader.

Och det var också natten då en blek överenskommelse om klimatet avhandlades omkring 70 mil söderut i Köpenhamn. Alla säger att det blev ett fiasko. Värst anser förstås Greenpeace att det var: en dödsdom för miljoner människor.

Maria Wetterstrand efterlyser i DN ett gränsöverskridande arbete för klimatet, över statsgränser och med beskattning av flyget, för att få pengar att satsa.

Flyget? Kommer det ens att finnas i framtiden? När oljan tar slut vad ska då få upp planen i luften?

Köpenhamn visar enbart hur små och ynkliga människans försök att göra något tillsammans kan vara.

Och klimatet? Ja det kommer säkert att klara sig självt. Just nu gäller det att veden räcker hela vintern för oss. Det kommer den inte att göra om det ska vara så dunderkallt.

Hallå jordens uppvärmning. Var är du?

9 kommentarer:

 1. För en månad sedan hade vi klimatförändringar eftersom det var en av de varmaste november någonsin. Nu har klimatförändringarna stannat eftersom det är kallt ute. Vi får se om klimatförändringarna börjar igen om det blir varmt i januari... Men vänta! Ser nu att det kommer att bli sydvästliga vindar redan i julhelgen, vilket innebär att temperaturen ökar och klimatförädrningarna kan börja igen! Yohoo!

  Nej, Ann Helena, det är skillnad på klimat och väder...

  Johan

  SvaraRadera
 2. Jag vet vad du pratar om, men vet vetenskapsmännen det också... eller är du en av dem?

  SvaraRadera
 3. Jo, vi är insnöade i Småland också - en vit jul för omväxlings skull. Jag är inte lika övertygad som du om att människan inte kan påverka klimatet. Men mot naturens krafter kan människan inte mäta sig - vi kan bli bortsopade från jordens yta på ett ögonblick. Dock tycker jag det är bra att människor ständigt vidareutvecklar tekniker som kan omvandlas till energier - oljetillgångarna håller på att ta slut. Jag tror inte på politikernaas förmåga att lösa några problem som helst.
  Såg du bilderna från den årliga slakten på delfiner från danska Färöarna?

  SvaraRadera
 4. Klockan sju i morse hade vi 28 grader i byn. Det var 34 grader i en by i Delsbo. Jorden har inte blivit varmare. Den har blivit kallare.

  Har Fred Goldberg rätt så kommer vi snart att få flera krigsvintrar. Hans forskning visar att Solens aktivitet har en cykel på 60 år. Men han är ju naturligtvis en av dom som inte får synas i media. Där ska bara korrumperade forskare i FNs sold synas. Ryssarna får inte ens vara med.

  Nä, jag ger inte ett skit för klimathotet. Det är bara en bluff så vi ska vara rädda och kunna globalt miljöskattas. Oljan kommer inte heller att ta slut. Det är också bara båg. Ingår i samma scam.

  SvaraRadera
 5. Gitta: Grattis till vit jul då! Det som hände var väl mer ett test av människornas förmåga att komma överens än nåt som har med klimatet att göra. Visst ska vi fortsätta att vidareutveckla... nä såg inte på delfinerna, gillar inte blodbad ;) ha det så gott!

  Parnassen: Hörde att det var värst i mitten av landet... usch så gräsligt. Klimatismen är en trosfråga... som alla -ismer. Var och en bli salig på sin tro kan tänka. Ha det bra trots kylan! Här snöar det så vackert just nu. Släde och häst vore nåt, vi har fortfarande inte fått plogat trots påstötningar och ingen sophämtning, men soporna luktar ju inte direkt.

  SvaraRadera
 6. Vem vet vad som är sanning och vad som är lögn. Att tro på konspiration är också en tro - finns det inga verkliga klimathot? Är all vetenskap korrumperad? Säkert finns det många smarta businessmen som spekulerar i folks rädsla - våra medier bl a tjänar pengar på detta - och filmer görs för att skrämma mänskor, därför att det lönar sig ekonomiskt. Man kan välja att endast tro på det man kan se med sina egna ögon - just nu snöar det så vackert visst - men Östersjön där jag bor är fylld av sumpgas och fisken dör - Delfinerna som så grymt slaktas vid Färöarna varje år är intelligenta vackra utrotningshotade djur. Grisarna som lider i mass-fabriker ingår i ett sjukt ekonomiskt system. Precis som regnskogarna som huggs ned för att vi ska få vackra utemöbler bl a. Jag misstror mänskor med makt och pengar. Men jag tror inte att att Obama och co är så fyllda av falskhet att de medvetet försöker skrämma människor med klimathotet för att lura dem på skattepengar.

  SvaraRadera
 7. det var inte Madeleine som skrev kommentaren ovan utan jag Gitta. Madeleine var här och skrev något på min dator, konstigt. Vad ska man tro. Ingår min dator i klimatförändringarna.

  SvaraRadera
 8. Att säga att en kall vecka i december tyder på att vi inte har några klimatförändringar är ännu dummare än att påstå att "rökning inte är skadligt för hälsan för att min farfar minsann levde tills han var 80 trots att han rökte varje dag". Enskilda väderhändelser är ointressanta ur klimatsynpunkt. Klimatet utgör snarare "medelvärdet" av vädret över en LÅNG tid. Detta är ingenting som klimatforskarna missar utan snarare bloggar som denna.

  SvaraRadera
 9. Så bra att du vet allt Johan (besserwisser;). Varför upprepar du samma kommentar, som ovan?

  Och en generations erfarenhet av vädret är förstås inget att bry sig om det heller? Eller två? Eller tre?

  Nä tacka vet jag daorbaserade prognoser för de har naturligtvis rätt (lustigt att SMHI togs på sängen när det gällde snöfallet) det är ju övermänniskor som matar in data i dem, så de har ju naturligvis rätt då. Och forskare har alltid företräde framför andra? Eller hur?

  Hur många vintrar har du själv upplevt? Kom med något annat än att prata än en gång som en robot om enskilda väderhändelser. Hur många sådana har du upplevt? Alltså enskilda väderhändelser? Vet du inte. Aha!

  SvaraRadera