torsdag 10 december 2009

Ballingslöv dementerar

Annonsörerna i Villaliv och särskilt Ballingslöv drabbades i går av bloggarnas vrede, eftersom Villaliv skyllde förlusten av 450 000 i uteblivna annonspengar på Ingrid Carlqvists bloggande och alltså skyllde på annonsörerna, för att de gav henne sparken.

Detta sedan de hade påståtts drabbats av anonyma falska och lögnaktiga mejl, som smutskastade chefredaktören Ingrid Carlqvist.

Ballingslöv dementerar nu att de har något med saken att göra.

Ingrid Carlqvist blev uppringd av huvudägaren Fredrik Lindbladh och fick sparken. Medan Peter Ollén VD i förlaget, som ger ut tidningen och är ansvarig utgivare för Villaliv, säger till Resumé att det är förfärligt att ingen stöttar henne och att han var överens med Ingrid Carlqvist i alla publicistiska frågor.

Ja, ägaren har av någon anledning skyllt på annonsörerna, vilket inte är så smart. Tidningen Villaliv är nystartad och konkurrerar med Villaaktuellt.

I går så ringde ägaren alltså upp Ingrid Carlqvist och skrek i telefonen att hon hade kostat tidningen 450 000 i uteblivna annonskostnader. Hon fick sparken och ett företag i Småland driver nu tidningen.

Det luktar lite konstigt om hela affären. Ägaren ville uppenbarligen byta chefredaktör, antagligen sänka kostnaderna och skyller nu på annonsörerna.

Han har inte begripit att bloggarna är en maktfaktor i samhället. Att de når ut. Eller också trodde han att Ingrid Carlqvist skulle dra sig tillbaka och inte säga någonting alls.

Det ser ut att vara fullständigt olika världar och bedömningar som kolliderar. Den rättsliga och fackliga processen återstår.

4 kommentarer:

  1. Vad säger Nibe och IVF? Om det är så att även de svär sig fria från det Lindblahd säger så är det som du skriver, Villaliv som vill bli av med Carlqvist, men att de av olika anledningar inte vågar stå upp för det.

    SvaraRadera
  2. Jerry: Jo, jag känner igen mönstret från andra tidningsägare. Har man makten så har man... Alltså detta att äga är det som bestämmer här i världen och att driva en tidning är mycket svårt. Ifall denne ägare har gett sig in i branschen för att tjäna pengar kanske han upptäckte att det var en svår sak?

    SvaraRadera
  3. Det blir intressant att följa det kontraktsrättsliga eller arbetsrättsliga i hela det här. Om Lindbaldh har farit med osanning vid själv uppsägningen så är det ju verkligen inte bra, för honom själv alltså.

    Dessutom att Lindbladh genom sitt oprofessionella agerande har orsakat skada för annonsörerna desamma som ju ska försörja sin egen tidning är oförklarligt.

    Det vore ytterst intressant om Journalistförbundet satte Lindbladh i blockad, men den tidens aktioner verkar ju nu vara över. Men intressant vore det. Därefter att se vilka som bryter blockadlinjen osv.

    Det blir i alla fall "kul" att se vilka journalister som vill skriva för Villaliv, blockad eller inte blockad.

    De som nu har uppdraget får ju nu i alla fall veta vilken typ av uppdragsgivare de har att göra med...

    SvaraRadera
  4. Fast i Småland gör dom vad som helst för att tjäna en krona, kallas för Gnosjöandan. Dom skiljer nog inte på journalistik och annat. Idealiteten är borta.

    Alltså det är nästan så jag tycker att Bonnier är guld värt. Dom lade sig aldrig i tidningsproduktionen på DN när jag jobbade där. Gör dom säkert inte nu heller.

    Dom begrep att det var att döma ut sig själva i så fall. Då hade dom ju inkapabelt folk anställda. Och vem vill annonsera i en sådan tidning?

    Men detta begriper inte Fredrik Lindbladh tydligen. Kan inte vara så gammal förstår jag. Skulle gissa på 30-årsåldern.

    SvaraRadera