tisdag 1 december 2009

Invandrare rädda för Sverige och svenska värderingarI Sydsvenskan i dag tas problemet med integrationen upp genom en artikel under vinjetten Världen. Men det handlar om Sverige och invandrare från Irak, som bor i Landskrona.

Mammor med stora barnaskaror, som inte kan särskilt mycket svenska fast de har bott här i ett par år.

De har många fördomar om Sverige, för de är isolerade i sina hem. Och det är barnen, som berättar för dem om vad man får göra i Sverige. Hur svenskar lever och hur svenska familjer gör. Bara två pappor är där. Mammorna har uppenbarligen hand om barnen.

Deras barn kan säga att svenska barn får flera tusen kronor i veckopeng och mammorna har ingenting att sätta emot. För de vet inte.

Och tvångsgifte förekommer och risken för att döttrarna ska tvingas är större i Sverige, för här vill familjen skydda döttrarna och få in dem i ett familjeliv.

Den här artikeln handlar om vad som händer, när familjer tvingas fly till andra länder. Det är mänskligt att vara misstänksam mot en ny kultur. Precis som en mamma säger att hon är mot allt nytt.

Kanske skulle också Stockholms tidningar intressera sig en smula för hur invandrare egentligen tänker? Och särskilt då mammorna? För den största skillnaden finns uppenbarligen mellan kvinnorna från Irak och kvinnorna i Sverige. Rent kulturellt sett.

Integrationsministern Nyamko Sabuni ska införa en introduktion för invandrare, som berättar bland annat, att det i Sverige inte är tillåtet att ha sex innan man är 15 år, att det inte är tillåtet för minderåriga att dricka alkohol.

En lag mot tvångsgifte är dock inte aktuell här i Sverige. Den samhälleliga introduktionen ska komma om exakt ett år den 1 december 2010.

Integrationsministern har dock problem med sitt eget parti, som har sagt nej till denna slags introduktion. Hon får lita till de andra regeringspartierna och socialdemokraterna för att få igenom sitt förslag.

Centern är också för en sådan introduktion i samhället.


2 kommentarer:

  1. Jag är för en introduktion. Det skulle ha kommit för länge sedan. Stackars inlåsta invandrarkvinnor. Synd om männen också som blir omkullsprungna av sina barn som integreras i vårt samhälle. Klart mannen hatar. Hans roll är ju borta som familjeöverhuvud - patriark. Det är dags för folk som kommer hit att respektera oss och vårt system. Det får vi göra när vi kommer till andra länder. Men här är det fritt fram tack vare våra jävla pk-politiker som i långa loppet förstör för alla.

    SvaraRadera
  2. Jo du har rätt Helena. För den största skillnaden blir mellan svenska kvinnor och utländska kvinnor. Och jag kan förstå att de tror att vi tillåter våra barn att ligga med vem som helst, som det stod... eller dricka sprit eller köpa allt de pekar på. Fördomar finns när människor inte känner varandra. Det är så självklart.

    Och patriarkerna får väl tillåta sina familjer att anpassa sig precis som de måste göra. Samma problem har de väl i andra länder, precis som svenskar hade för hundra år sedan när vi var tvungna att utvandra.

    Männen kommer ju att ha kvar sin makt om de kan försörja sig och sina familjer. Men då måste de få bättre inslussning till svenska samhället.

    SvaraRadera