lördag 4 januari 2014

Skuldberg åt folket

UPPDATERAT
I Sverige har vi valt att låta folket skuldsätta sig medan i till exempel USA är det staten som gör det. Jag har skrivit om det här där jag tar en tandläkare som exempel. Där borta har denne råd att ha två hus och låta det ena stå tomt. I Sverige låter vi staten och kommunen ta hand om oss, over there ska var och en ta hand om sig själv.

Men då måste var och en också ha löner därefter. Min mamma och pappa köpte en tomt på Ingarö när jag var liten år 1950 för 5 500 kronor. Den hade ökat i värde 13 gånger när vi sålde den efter 18 år. Det var en värdestegring som hette duga, men efter kriget hade vi också en intakt produktionsapparat och skilde ut oss i Europa. Plus att lönerna låg jämförelsevis högre därför att kvinnor hade inte jobbat tidigare. Både min mamma och pappa hade löner efter kriget. Och de fick behålla dem. Moms var inte uppfunnet. Skatten lägre i Sverige på ca 25 procent.

Men numera ligger vi inte så bra till. I USA betalar hälften av amerikanarna ingen skatt och hela skattetrycket är ungefär hälften av det vi har i Sverige. Tandläkarparet jag nämnde hade råd med två hus i sju års tid och bostadslån på 5 miljoner kronor. Det har knappt ingen i Sverige. I exemplet från USA hade banken gått med på att skriva av det gamla lånet på det andra huset bara de fick det sålt. I Sverige skulle vi ha haft kvar lånet och huset som kostade 15 000 i månaden tills sista kronan var betald. 

Nu tycker Riksbankschefen att vi ska ändra hela vår egen bostadsmarknad och inte låta svenska folket skuldsätta sig så mycket. Ja det är klåfingrigt. Varför ska han bry sig om hur mycket var och en av oss lånar? Bostadsmarknaden hade inte havererat om vi inte ständigt skulle ta hit fler människor. Det är ett val vi har gjort. Och människor måste bo någonstans.

Men inte många har råd att skaffa sig detta på egen hand. Vi tjänar för lite och att betala av och bli skuldfria som våra föräldrar gjorde är inte att tänka sig. Staten och kommunen bekostar också alla nykomnas boende. Migrationsverket söker med ljus och lykta efter boenden också utomlands. Total enighet råder om detta plus att kriget spås bli långvarigt och flyktingarna till Sverige minst lika många som i början av 90-talet från Balkan. Vi håller på att jämna ut inkomsterna i världen alldeles på egen hand genom att låta alla människor få ungefär lika mycket av kakan i Sverige vare sig de arbetar eller inte. Det håller inte. 
10:45
Shariaanpassade lån kanske vore något? År 2030 beräknas en miljon muslimer bo i Sverige och 80 procent av dessa vill inte ta vanliga banklån. De vill ha räntefria lån anpassade till sharia och att kund och bank delar på risk och vinst. Plus att vapen-, porr-, och spelmarknader är förbjudna investeringsområden. När kommer den första islamska banken? Finns redan i England, men med ränta på bolån där också. Samt att man måste lösa ut bankens del av ägandet i huset. På pappret äger banken del i huset tills allt är betalt. Plus att man betalar "rent" inte "interest". Således hyra istället för ränta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar