måndag 27 januari 2014

Lexbase överbelastad

UPPDATERAT
Det blev för stor uppmärksamhet för den sajt som i dag har premiär för domar på nätet. Sajten är överbelastad. De har presskonferens i dag och meningen är att man ska kunna finna domar från alla områden och domstolar i Sverige.

Det gäller brottmål och alla domar som är fem år eller yngre ska vara sökbara. Det kan också gälla tvistemål inom företag eller mellan företag och privatpersoner. Det ska gå att söka utan att ha ett konto på sajten, men för att få ut domar måste en avgift betalas.

Kris, organisationen för tidigare dömda brottslingar Kriminellas Revansch i Samhället, tror att det kan leda till en klappjakt på brottslingar. Dock menar personerna bakom sajten att detta är vad människor vill ha. De vill kunna se enkelt om någon är en brottsling. Om grannen är det eller om en ytlig bekant är det. 

Men strider inte detta mot personuppgiftslagen? Det menar juridisk expertis, medan sajtens företrädare säger att de lyder under grundlagen och har utgivningsbevis. Det finns också redan en liknande sajt på nätet. Ni hittar den här. Robert Aschberg är styrelseordförande för sajten. Där måste man dock vara medlem.

PS. Äntligen lönar det sig att skriva! Sic! Har fått en muta på 2 000 kronor från bolaget så att jag kan söka fritt på mitt konto! Vilket konto? Jag har inte registrerat något konto. DS.

28.1.2014
Fler än 10 000 har nu gått in på detta inlägg i min blogg. Det enda som slår detta under den tid jag har haft bloggen är när jag skrev ut namnet på mördaren Peter Mangs på bloggen år 2010 före de flesta medier. Här hittar ni detta. Detta inlägg har i dagsläget drygt 23 000 besökare. Jag har haft bloggen sedan 2009 så under dessa år är det kriminella och avslöjandet av dessa som drar mest uppmärksamhet. Det stämmer med att om man ska skriva böcker ska man skriva om kriminella, kändisar eller mat. Då blir det succé. Och vi har ju allas vår Plura Jonsson som alltid får ett program i TV. Han uppfyller alla kriterierna: dömd brottsling, kändis och gillar mat.
11:43
Här kan ni läsa om någon som fick sitt hus brottsstämplat av Lexbase. Någon får gärna berätta för mig vad det handlar om för själv kan jag inte läsa artikeln. Då måste man betala.
11:48
Jo här hittade jag en version där man kan läsa artikeln. Även om man inte betalar. Huset är stämplat som att någon brottsling har bott där fast de som bor där nu inte är brottslingar. Själv skulle jag inte vilja köpa ett hus av en brottsling och där kan Lexbase ha en funktion. Men annars håller vi reda på vilka som är brottslingar i vårt område ändå. Det är ganska lätt att hitta i offentliga register.
12:44
Just nu går det inte att söka på adresser och få en karta på sajten, oklart om det är överbelastning eller om de har fått kalla fötter och stoppat denna sökfunktion.
15:22
Advokat Pontus Ljunggren säger att han inte vet hur det ska lösas med att oskyldiga hushåll hängs ut, men det är inte något problem. Det går inte längre att söka på adresser. Är sajten hackad? Eller har de själva stoppat denna funktion?
16:36
Det här fick jag alldeles nyss från Lexbase via mejl:
Pressmeddelande:
Lexbase talesperson advokat Pontus Ljunggren har avsagt sig sitt uppdrag pga att han och hans familj har mordhotats. Vi beklagar detta djupt

Lexbase förmedlar offentliga uppgifter på ett helt lagligt sätt. Avsikten är att förhindra brott något som glömts i den allmänna debatten

Lexbase sajten hade första dagen hade över 1 miljon besök, en siffra som är uppe i 3 miljoner nu. Intresset är mycket stort. Verksamheten kommer att fortsätta som planerat.
18:42
Även döda kriminella finns med på sajten. Det är inte comme il faut i vanliga människors ögon. De döda ska lämnas i fred.
29.1.2014
Jodå sajten är hackad. Och allt finns på en annan sajt. Hundratusentals uppgifter är utlagda. Ser ut som följer. Det är latitude, longitude, personnummer, adress, postort och land. Uppgifterna verkar ligga i Nya Zeeland och inga domar medföljer.
14:40
Alla i hela världen kan se alla dömda svenskar om de är intresserade. Listan går runt jorden i detta nu.
15:56
Lexbase har själva stoppat sin kartfunktion. Så slipper då många få felaktiga utpekanden av sina hus kanske?
30.1.2014
Så var sajten borta! En kort historik, men bovarna är spridda över världen. Offentligheten höll inte. Det är svårt med yttrandefrihet. 
14:40
Men företaget Vivalto fortsätter att begära ut domar. Och där sitter Häger och Ljunggren i styrelsen. Same, same but different?
15:14
Lexbase blir utkastat som kund, men det går väl alltid att komma tillbaka i ny skepnad? Advokat Ljunggren har dock hoppat av allt säger han.
31.1.2014
Advokat Ljunggren ångrar att han gav sig in i företaget Lexbase, säger han. Med tanke på allt som hänt. Lexbase har betalat närmare en miljon kronor till olika domstolar för att få ut material. Finansiärerna ville uppenbarligen skapa oreda i offentligheten. Advokat Pontus Ljunggren talar här ut i Skaraborgs Allehanda. 

26 kommentarer:

 1. Lexbase fungerade dock vid 23 igår när jag testade för första gången. Jag tycker att det är en utmärkt ide hela konceptet!

  SvaraRadera
 2. Änteligen en sajt som man kan ha nytta av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du ? haha den var bra.....

   Radera
 3. Den svenska offentlighetsprincipen har gått för långt! Jag vill inte ha ett sådant samhälle!

  SvaraRadera
 4. Klart att det är bra med lexbase. Förstår inte hysterin över att vilja skydda brottslingar. Vidare är det endast de 5 senaste åren som finns med på sidan, så har man tagit sitt vett till fånga och slutat vara kriminell så finns man inte med på sidan efter 5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man ha det sortens samhälle så havererar hela grejen med en rättsapparat där man förväntas avtjäna sitt straff för att sedan få en andra chans i ett samhället. Det är ju det som allt bygger på. Om vi ska kuta runt å blänga på folk och smutskasta människor så är vi tillbaka på 1400-talet igen. Folk ska inte hängas ut, thats it. Låt dom avtjäna sitt för det dom gjort och lämna dom i fred, eller skippa lagen helt och hållet och börja med att stena, spotta på "brottslingar" och skapa medborgargarden som tvångshänger folk på stora torget till allmänhetens jubel.

   Radera
  2. Jag håller med har man sonat sitt straff så ska man inte hängas ut.
   Vem tjänar på det förutom Lexbase det hela handlar ju igentligen om att hitta en anledning att kunna få stå över och spotta med ett hånflin på människor som i flesta fall redan "Ligger ned".
   Jag skulle personligen hellre få mottaga 10 ordentliga piskrapp än att
   bli uthängd på en sådan sida.

   Radera
 5. Eftersom intresset för detta är mycket stort även i dag så tyder det på att detta åtminstone fyller nyfikenhetsintresset hos svenska folket. Eller att vi har blivit mycket rädda för brottslingar eftersom de ständigt betonas i medierna. Det känns då säkerligen bra även för vanliga människor att kunna skydda sig genom kunskap.

  SvaraRadera
 6. Anders Johansson, Stockholm28 januari 2014 kl. 09:46

  Hej på er!

  I sverige går vi mot en mer anarkistisk hållning gällande rättsprincipen där de folkvalda och etablerade rättsprinciperna inte räcker för rättsskipande.

  Istället vill pöbeln fortsätta straffa helt utanför gällande lagrum och demokratiska principer genom att hänga ut de som fått ett straff och i vissa fall även avtjänat detta.

  Efter det borde det i dekokratisk anda vara så att personen skall ha botgjort och vara fri.

  Men det man söker nu är att pöbeln skall kunna straffa själva som de vill med uthängning på internet exempelvis...

  Detta drabbar familjer, barn och vänner till de som avtjänat sitt straff från rättssystemet som är skapat av demokratiskt valda representanter.

  Om ni nu söker ett mer anarkistiskt samhälle där pöbeln skall få agera som den vill, hur tror ni de ni kallar brottslingar kommer agera... Anarkistiskt?

  Detta kommer slå tillbaka med lika anonyma vedergällningar som ni väljer att vara anonyma i alla era inlägg och kommentarer.

  För själva är ni för fega för att stå för era åsikter offentligt. Istället agerar ni under en anonym pseudonym och vill hänga ut andra med namn, personnummer, adress osv....

  Visa att ni står för offentlighetsprincipen och visa era identiteter!

  Lätt att vara stor, stark och duktig anonymt hemma ifrån soffan...

  Må gott alla!

  /En som blivit oskyldigt dömd
  (Likt många andra i det svenska rättssystemet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo naturligtvis finns det problem där. Har själv råkat ut för pöbeln på internet och eftersom sökningar på mig nu är legio från olika statliga verk så förstår jag att människor också kollar mig eftersom jag skriver om detta. Den som träder fram som den människa den är får alltid detta problem eftersom det finns alla sorters mänskliga känslor runt detta, inte minst negativa.

   Brottslingar agerar redan i dag anarkistiskt - annars skulle de knappast vara brottslingar - och vi som samhälle ligger alltid efter. Även ett rättssamhälle har sina mörka fläckar beroende på hur samhället ändras på andra håll. Och det är en långsam process att ändra detta i ett demokratiskt samhälle.

   Eftersom detta är en grundlagsfråga så kommer det att ta lång tid. Det krävs två likalydande beslut av riksdagen med val emellan. Tanken med vår yttrandefrihet var att denna skulle förbehållas vissa utvalda, en elit. Det finns och fanns sk grindvakter (gatekeepers) i medierna. Det har inte fungerat riktigt som förut i och med internet. Yttrandefriheten har inskränkts nu hos medier som tycktes för godtrogna när de tillät alla yttra sig. Dessutom blev det för dyrt att kolla allt. Ett uppenbart tecken på detta är att debattsajten Newsmill är nedlagd och försvunnen från jordens yta. Och att kommentarer och länkningar till artiklar i medierna inte längre tillåts. Går inte heller att söka bloggar på Google. Allt handlar om att tjäna pengar, att kunna ha en yttrandefrihet som bär sig och betalar sina kostnader. Där ligger Lexbase i tiden.

   Det finns 118 Anders Johansson skrivna i Stockholm så du är lika anonym som vem som helst annan. Och du behöver naturligtvis inte ens heta detta.

   Radera
 7. Fy fan vilket vidrigt folk det finns, hänger ut och förstör folks liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är en sjuk värld vi lever i......

   Radera
 8. Registrera hela regeringen! De är faktiskt brottsliga!

  SvaraRadera
 9. . finns på listan över brottsliga och kriminella.Är det beltsaknade nisse på listan över kriminella,Fuj Svedska,äcklas av lagväsendet i sverige den sk.demokrati som
  hänger upp i fisher oss och jämför med pedofiler,knarklangare,våldsmän.....jag är så jävla förbaqnnat för orättsvisan fy-fan!!!!!1

  SvaraRadera
 10. I en demokrati så har ju den som anklagas för brottslighet rätt (RÄTT) till offentlig (OFFENTLIG) rättegång. Domen är ju också offentlig. Detta är ju den anklagades rättighet. Detta demokratiska system är ju till för att rättssäkerheten skall kunna granskas av allmänheten.
  I diktaturer förekommer det ju hemliga rättegångar där anklagelser och bevis är suspekta som heller inte kan synas och granskas av utomstående.
  Rune

  SvaraRadera
 11. Fyy, vad obehagligt att hänga ut människor som blivit dömda skyldigt/oskyldigt. Jag håller med advokatsamfundets ordförande Ann Ramberg, som tycker att det är hänsynslöst, att ha en sådan här digital sida. Och, antagligen tjäna pengar på det, vad vet jag?

  SvaraRadera
 12. Kan man anmäla sajten för bedrägeri? Pengar är dragna men sen kraschar servrarna och man blir blåst. Kul när den försöker tanka tills man blir nekopplad efter några timmar!

  SvaraRadera
 13. Jävla sida. Det blit inte ett jävla dugg bättre av att lägga ut alla domar. Det leder till misstankar om personer. Även de som är oskyldiga blir dömda av brott de inte begått. Hopps ni gör något brått så ni kan läggas ut som en kriminell brottsling!

  SvaraRadera
 14. Egentligen skiter jag i alla brottslingar. De jag tycker synd om är de andra. Offren. Säg de som blivit våldtagna och hängs ut på nätet fy...

  SvaraRadera
 15. Vilket gäng ovan!

  Usch fy vad kränkta vi blir. Nä det duger inte att allmänheten får reda på vilka som är dömda brottslingar. Det är bättre att Expressen får hänga ut såna som inte är dömda men har fel åsikter, så vi andra kan förstå vilka vi ska förakta o ösa vårt hat över. Dessutom tjänar väl inte Expressen pengar på det, eller?? Vem tjänar förresten inte pengar på sitt jobb?
  /Pops

  SvaraRadera
 16. En fråga av lite filosofisk karaktär; När man avtjänat sitt straff, är man då fortfarande kriminell/brottsling?
  Tomas

  SvaraRadera
 17. Tur att man inte bor i sverige. Jag har blivit oskyldigt dömd två gånger. Så jag vet att rätsystem fungerar inte trotts att man har en bra advokat. Jag tycker verkligen synd om alla oskyldigt dömd som förutom en helt felaktig dom dessutom skall hängas ut som skyldiga.

  SvaraRadera
 18. Som jag har sagt många gånger: ni får gärna vara anonyma (fast jag tycker det är en smula trist kan ju vara samma människa hela tiden) men inte chikanera eller kalla varandra eller blogginnehavaren för fula saker. Det går alldeles utmärkt att skriva kommentarer utan påhopp. Vad jag förstår så är inte trafikförseelser heller med i Lexbase. Detta apropå den senaste (icke publicerade) kommentaren. Hundratusentals människor har inte heller blivit utmålade som kriminella utan att vara det. Fel!

  SvaraRadera
 19. massa folk håller på att diskutera sidans frammtid men vad spelar det för roll ?? Iden är redan kläckt och det kommer att komma fler garanterat. . Hitta en ny sida senast idag som verkar som att man ska kunna söka i samma register fast helt gratis ist.. tror att det är många som har insett att det är en lönsam ide så lexbase lär bara vara den första i sitt slag dessvärre :( ..

  Såg nått skränande på den nya sidan som har kommit att dom på något vis erbjuder en tjänst att du ska kunna söka av din fb och se vilka av dina fb vänner som är dömda.. sidan verkar vara under uppbyggnad fortfarande men bara att dom ens tänker att göra på det viset gör mig skrajj för vad framtiden har att säga om detta .. den nya sida har denna adress : http://www.brotts-registret.se ..

  SvaraRadera
 20. Jag är i och för sig ostraffad, men håller med om att det är ett problem!
  Det som förvånar mig mer än detta är att diskussionen om STULEN IDENTITET inte fått samma ramaskri som detta!!!
  Gå exempelvis in på siten www.ratsit.se
  I standard-sökningen kan du fylla i VAD och VAR, men här kommer vi till det intressanta!
  Fyll i gatuadress+ort i VAR och låt VAD vara tomt, ta din egen gatuadress som exempel!
  Du får upp en lista på alla som bor på den aktuella gatuadressen … klicka på valfritt namn!
  Du får upp Namn (samtliga), Adress, Församling, Födelsedata, Ålder (år-dagar), Relation och Bolagsengagemang
  Är du inloggad som medlem, vilket även privatperson kan vara, så får du även reda på de sista 4 siffrorna i personnumret
  HUR KUL ÄR DET????

  SvaraRadera