onsdag 22 januari 2014

Inbjudan detsamma som falskt cancerbesked

När artisten Laleh Pourkarim bjöds in till Göteborgs filmfestival såg inbjudan ut som ett avslag från Migrationsverket. Det tycker hon är förfärligt och liknar det vid att en tidigare cancersjuk skulle få ett falskt besked om cancer. 

Cancersjuka får aldrig diagnos per brev och det vet alla som är anhöriga till cancersjuka. De sjuka blir kallade till ett möte med en läkare och får beskedet där. Om någon skulle få ett sådant brev, som är cancersjuk är det verkligen infamt och elakt och ska polisanmälas. Det är filmregissören Naures Sager, 26 år, som har skickat ut denna inbjudan till sin film "I am Reva" och han vill få lite uppmärksamhet, väcka debatt och skapa reaktioner. Hans kortfilm handlar om papperslösa flyktingar. Laleh Pourkarim vill naturligtvis detsamma. Papperslösa och gömda flyktingar har rätt till vård i vårt land sedan snart ett par år tillbaka. Både sjukvård och tandvård.

Laleh Pourkarim är född 1982 och kom hit från hemlandet Iran när hon var ett år. Hon har naturligtvis aldrig behövt få något avslag från Migrationsverket och inte hennes föräldrar heller.  Så jämför inte cancer med en inbjudan till en filmfestival. Tack!

Hon säger att detta väcker otäcka minnen, vilka hon helt enkelt inte kan ha eftersom hon var ett år när hon kom hit. Jag förstår att hon vill väcka opinion, men ställ inte grupper mot varandra. Det gagnar ingen. Migrationsverket är inte heller glada eftersom deras logga finns på det falska brevet och ska markera att detta är inte okej. Ännu inte bestämt på vilket sätt. Men detta är fullständigt oacceptabelt, säger de. Detta är ett hot mot myndighetens trovärdighet, säger Migrationsverket.

Här skriver Naures Sager själv på facebook om vilka 109 kända svenskar, som har fått dessa inbjudningsbrev med Migrationsverkets logga både utanpå kuvertet och inuti på brevet. Med avslag på sin ansökan om vidare uppehållstillstånd. Så kända svenskar ska utvisas? Eller hur krokig är tanken? Men vad gör inte en okänd filmregissör för att bli lite känd? Lucia har redan kommenterat så här: Så jävla smaklöst och vidrigt av er. Tydligt att ingen utav er någonsin suttit i den sitsen. Fyfan

Här kan ni läsa om Göteborgs filmfestival.

2 kommentarer:

  1. Bara så här ändå, så säger väl inte Laleh att det måste vara per brev man får cancerbesked. Men efter att ha varit som anhörig till cancer så kan jag tänka mig hon menar en läkare som med allvarlig min säger "Tyvärr, röntgen visar att du har cancer" och efter att ha tittat på dig skrattar till och säger "Skoja bara, du är frisk!". Och det skulle man nog inte uppskatta direkt i det läget.

    I övrigt så håller jag med om att det verkar lite märkligt att hon hänvisar till egna minnen om detta...

    SvaraRadera
  2. Hon skriver på Twitter att det är som att "skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer". Så hon menar brev eller något annat man kan skicka. Troligen brev eftersom hon fick ett brev. Jag har också haft anhöriga som har haft cancer (och dött av detta) och har det också nu. Inte roligt. Mycket påfrestande.

    SvaraRadera