torsdag 31 januari 2013

Ordet feminism är förstört

Självklart är moderater feminister. Och det är också Rasmus Törnblom i Muf och ställer sig stolt upp och deklarerar detta. Vad betyder egentligen ordet feminism?

Det lanserades i slutet av 1800-talet som ett begrepp på jämlikhet och då inte minst ekonomiskt mellan könen. Har vi uppnått det? Ja helt och hållet. FN har betecknat Sverige som det mest jämlika landet i världen. Så det blir lite märkligt då när alla män ska ställa sig upp och deklarera att de är feminister. Så har det varit sedan år 2006 när alla skulle vara detta inför valet.

Om det kvarstår löneskillnader mellan personer i Sverige så beror de inte av kön utan av yrkesval. Det går inte efter kön utan efter person. Och efter utbildning och lönesättningar. Det räknas som ett svårare jobb och därmed lämpligt att betala mer till en läkare än till en städare. Ingen vill väl att vi ska ha platta löner så att alla får lika mycket? En del människor har satsat många år och därmed egna resurser på att utbilda sig.

I går satt jag här i vårt kök och pratade med reportern Valerie Zabriskie från TV-kanalen Euronews. Hon hade med sig fotografen Casimir Reuterskiöld. De var här med anledning av att kvinnodagen den 8 mars närmar sig. De intervjuade mig om var jag menade att Sverige stod i den här frågan. 

Jag berättade för henne att jag har varit med i Grupp 8 på 70-talet och att det vi sade då fick gehör hos politiker väldigt snabbt. Sverige behövde arbetskraft och kvinnorna var en grupp som kunde gå ut och jobba bara det fanns daghem till barnen. De kunde bli fria att själva bestämma över sin ekonomi och sina liv.

Sedan dess har vi gått för långt enligt min mening. Vi har förstärkt könsrollerna genom att ständigt upprepa hur synd det är om kvinnor rent generellt. De är offer och män är de våldsamma förövarna. Är detta verkligen sant? Nej det som är sant är att det finns skurkar och bovar bland alla människor. Det är inte så att kvinnor som grupp är helgon och män alltid djävlar. Men så lyder det uttalade mantrat i samhället bland politikerna. Och efter detta lagstiftar de.

Det har betytt att kvinnor kan lägga beslag på barnen bara genom att komma med en anklagelse om övergrepp. När en kvinna säger att mannen begår sexuella övergrepp på barnen så tas dessa ifrån honom. Omedelbart. Och ifall en utredning visar att det är lögn det hon har sagt så är det redan för sent. Socialtjänsten är på mammans sida och har under tiden utredningen pågår fjärmat barnen från papporna och barnen är hjärntvättade och har inte något val eftersom de är just barn.

I feministiska kretsar är alla kvinnor likadana. Det är inte skillnad på människor beroende på varifrån de kommer eller vilken grupp de tillhör. Inte om de är intelligenta eller inte. Kvinnor och män har i deras föreställningar inte personliga egenskaper. Kvinnor i Sverige är lika förtryckta som talibanernas kvinnor. Det är den offentliga doktrinen. Och en svensk miljonärska lider under samma gruppförtryck från män, som en kvinna som inte har en krona på banken.

Ingen av oss är en individ i dessa doktriner utan ingår i ett kön. Det som syns är inte människor utan två olika biologiska arter som står mot varandra. Tankegångarna blir rasistiska när det sägs att ett visst kön äger vissa beteenden och egenskaper gentemot den andra könet som har andra nedärvda beteeenden och egenskaper.

Jämlikhet i feministiska kretsar betyder att de själva ska få tillträde till bolagens styrelserum eller gynnas som politiker eller i andra välbetalda yrken och avlönas som högstående varelser. Bara för att de är av ett visst kön. De ska kompenseras genom att lyftas upp av de som har förtryckt dem. Så råder offer-bödel-synen mellan män och kvinnor i denna ideologi.

Feminismen är bankrutt för att de kvinnor som företräder den inte har begripit att denna ideologi inte enbart är till för dem. De befinner sig fortfarande på 1800-talsnivå med samma argument som då inne i en sekt. I deras värld har ingenting hänt. De är fortfarande förfördelade när det gäller makt och pengar. De feministiska manliga politikerna bekänner sig med tungan till ord, som inte längre har någon mening. Men själva ordet feminism är positivt. Så ingen kan överge det. Och under tiden ökar klyftorna mellan olika grupper och individer av befolkningen i Sverige. 

Inslaget med mig kommer att sändas den 8 mars på Euronews. Här kan ni se det.  Tyvärr tog de inte med mycket av den långa intervjun, men det är som det är. Vi befinner oss i den verkligheten. Det tar tid att ändra saker.

5 kommentarer:

 1. Om man skall försöka se det generellt så är den största ojämlikheten i Sverige mellan könen deltidsfällan. Kvinnor som inte får möjligheten att arbeta full tid och alltså fortfarande på 2000-talet beroende av en man för sin försörjning. Det är rör sig om massvis av kvinnor som arbetar inom vård eller andra serviceyrken.
  Om denna fråga diskuteras i feministiska kretsar kan jag inte svara på, men den kommer i alla fall knappast ut i media.
  Själv vägrar jag att kalla mig feminist. Jag sympatiserar med feminismens ideer, men är så himla trött på alla som kallar sig feminister utan att själva arbeta med dom frågorna. Det är ungefär som "jag röstar vart fjärde år och är för demokrati, alltså är jag politiker"
  Uttrycket feminism har blivit så utspätt så det nästan inte betyder någonting längre. Jag låter dom som oavsett kön arbetar med dom här frågorna behålla det för sig själva.

  SvaraRadera
 2. Tack för dina utmärkta synpunkter. Jag har tidigare skrivit om att kvinnor inte vill jobba heltid:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/06/kvinnor-vill-inte-jobba-heltid.html

  och här hur kvinnor gör, att de byter män och skaffar nya barn och blir försörjda:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2010/03/det-ar-nagot-sjukt-med-kvinnodebatten.html

  SvaraRadera
 3. Varför talas det inte om två stora jämställdhetsproblem? Män lever i genomsnitt ett kortare liv än kvinnor. Dessutom tar dubbelt så många män livet av sig än kvinnor. Men feministerna är tysssta. Varför?

  Ps. Feminism innebär att byta ut patriarkat mot matriarkat. Man tar även över det som man klagat på hos männen men gör det nu till sitt eget och vips så är det helt OK. För det är ju kvinnor bakom. Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det handlar om makt inte om jämlikhet. Det är det korta svaret. Jag tycker väldigt mycket om män. De ingår i min allra närmaste släkt.

   Radera
 4. Lite sen kommentar men ett utmärkt, förstår inte att inte fler kvinnor opponerar sig mot att hela tidens ses som mindre vetande varelser som inte kan ta ansvar för sig själva.

  Försöker jag som medelålders överviktig vit man som är enligt vissa så sanslöst priviligierad protestera så är man direkt kvinnohatare.

  Samma sak det här med vara hemma med barn, när kvinnor blev tillfrågade om dom kunde tänka sig gå tillbaka och jobba och låta pappan vara hemma svarade alla nej, hmm så hur skall då pappan får mer tid med barnen?

  SvaraRadera