lördag 26 januari 2013

Hedersmord jovisst

UPPDATERAT
Jesus Alcalá skriver förtjänstfullt om hedersmordet på Maria Barin Aydin, som hennes bror Marino begick. Dock så ifrågasätter han om det verkligen var ett hedersmord. 

Här har jag skrivit om detta förut. Det är nämligen ett klassiskt hedersmord där de inblandade inte kan lyfta sig själva ur sin situation för de är inte tillräckligt medvetna. Gruppens föreställningar och memer, -ismer styr dem utan att de kan se det.

Det spelar ingen roll att de båda, syster och bror, är födda i Sverige. De lever ändå kvar i de grundläggande trosuppfattningar om familj och hederskultur, som behärskar dem som kurder. Deras grupp är yazidier eller dasiner som de själva kallar sig och de är omkring 700 000 sammanlagt. De har en fågel som gud, en påfågel. 

Det är en sekt, men den har tolererats inom islam, men är nu förföljda av olika muslimska grupper. Deras tro har tolkats som ett slags änglatro. Den här riktningen fördömer hedersvåld, säger de, men inom sekter så frodas naturligtvis ett förtryck gentemot alla som inte följer de regler som har funnits där i tusentals år.

Detta behöver inte kallas hedersmord. Det går det att kalla det sektmord eller något annat, men grunden, kärnan i detta är att denna uppsättning av föreställningar styr människorna för att de är inte medvetna om att det är möjligt att leva på något annat sätt. Det hjälper inte att byta beteckning på det. Det finns kvar ändå.

Alla är vi beroende av andra människor och om vi är födda in i en sekt så tar det lång tid att komma underfund med detta. Det händer kanske aldrig. Detta är helt enkelt ett sätt att överleva på ett bättre sätt i vår kalla och hårda värld. Att sluta sig samman i grupper där alla är omhändertagna. Dock på gruppens villkor.

Vi i Sverige har skapat ett sätt att leva, där vi inte längre behöver tro på gudar eller utomjordingar eller tomtar och troll. Men tyvärr så går det ofta inte att delge denna kunskap och inställning till de som kommer utifrån. Det tar generationer. Det har det gjort för oss som bor i det här landet.

Yazidierna vill inte ha in några nya troende i sina kretsar och de ska gifta sig med sina egna. Det är den kulturkrocken mellan det svenska och det kurdiska som har åstadkommit allt det hat som Jesus Alcalá beskriver i sin artikel. Ett hat som blir följden när människor är omedvetna och inte kan se vad som händer dem. Den här gruppen har enbart basala kunskaper om världen. De har levt nära naturen och jobbat med jordbruk. Det är inte lätt att förflyttas flera tusen år framåt i tiden.

Straffet för brodern som dödade sin syster meddelas på tisdag. Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse. Själv säger Marino att en främmande maskerad man rusade in och dödade systern. Han har förkroppsligat sina egna inneboende föreställningar så. För han kan inte ens se att de bebor honom själv.
29.1.2013
Detta diskuterades i SVT:s Gomorronprogram med hennes halvsyster, som absolut inte har levt samma liv beroende på att hennes mamma är svensk, men de drog aldrig slutsatsen i studion att detta stängde in alla släktingar i den grupp som hennes halvsyster tillhörde. Dock sade halvsystern att det fanns fler gärningsmän bakom hennes halvbror. I dag kommer domen mot Marino. Domstolen har redan slagit fast att han är skyldig och att det är hedersmord.
11:05
Marino Baro döms till åtta års fängelse, ett mycket hårt straff för en så ung person. Men det tycker jag är bra. Det säger att det absolut inte är okej med tusenåriga regler för barn, att de ska få leva i Sverige som de vill. Han var 16 år gammal när han begick mordet. Domstolen gick helt på åklagarens linje. Åtta år var begärt. Domen kommer naturligtvis att överklagas till hovrätten.
11:21
Han var nästan 17 år då mordet begicks och då om han hade varit det skulle han ha fått livstids fängelse. Man dömer inte till sluten ungdomsvård för där skulle han ha fått högst fyra års inlåsning. Så resonerar tingsrätten i domen.
30.1.2012
Här är Marias halvsysters berättelse. Det visar hur stor skillnad det kan vara på en svensk och en utländsk mamma. De har samma pappa. Allt handlar om medvetenhet. 

4 kommentarer:

 1. Ser du på den mänskliga historien som ett kontinuerligt framåtskridande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vilken del man undersöker. Jo när det gäller medvetandehöjning så gör jag det. Men de stora bakslagen har åstadkommits genom att teknik har satts i händerna på mindre utvecklade individer. Och det mörka vill leva med. Alltid. Det hänger på oss. Vi är de som bestämmer på denna planet.

   Radera
 2. En undrar varför han inte utvisas efter "straffet"? Han verkar ju inte ha några problem att vara i hemlandet...

  SvaraRadera