måndag 21 januari 2013

Vill du betala mycket i socialbidrag?

Då ska du bo i de kommuner, som betalar mest. Södertälje, Malmö, Eskilstuna, Göteborg, Norrköping, Helsingborg och Borlänge betalade år 2011 över 3 000 kronor per invånare i bidrag. Det är siffror från SCB. Detta är nettokostnaden för ekonomiskt bistånd dividerat med antal invånare per den 31 december 2011 (nyaste statistik).

Om du däremot tycker att du inte vill betala skattepengarna till försörjningsstöd till andra ska du bosätta dig i dessa kommuner: Vellinge, Lomma, Danderyd, Kävlinge, Säter, Laxå, Norsjö, Svedala, Valdemarsvik eller Mörbylånga. Där betalar kommunerna mellan 200-400 kronor i försörjningsstöd per invånare. Gäller också 2011.

Var går smärtgränsen för en kommun? Ja det vet vi inte. Men Katrineholm som har sagt sig ha ansträngd ekonomi betalar strax under 2 000 kronor per invånare i ekonomiskt försörjningsstöd. Detta är inklusive flyktingmottagande.

Om man tar bort kostnaden för flyktingar blir siffrorna över 2 000 kronor per invånare i följande kommuner: Södertälje, Malmö och Eskilstuna. Göteborg hamnar strax under på 1997 kronor per invånare.

Ovanstående siffror går att använda i debatten om fri invandring, månggifte och slopad arvsrätt, som centerns idédebatt föreslår. En av de vettiga centerpartisterna jag har hört är Hans Lindqvist som bor i Hemmesta en bit bort. Han är av den gamla stammen. Annars så företräder centern en politik som medför anarki och ett raserat samhälle. Och Allliansen blir instabil.

Växjö som har klagat över flyktingpolitiken genom kommunalrådet Bo Frank (m) ligger inte så högt: 508 kronor per invånare i försörjningstöd för 2011.

4 kommentarer:

 1. Så du menar alltså att vi skulle kunna spara över tusen kronor per person i problemkommunerna om vi slopade flyktingmottagning? Det är ju faktiskt mycket pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyktingmottagning går på ett särskilt konto i ett par år. Kommunerna får statligt bidrag för detta. Men det är senare problemen uppkommer. Då har det här landet och kommunerna åtagit sig att försörja ett antal medborgare. Och skaran växer. Det är inte bra. Varken för dem eller för oss. Det skapar för stora utanförskap. Här skrev jag om det senast:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/11/sverige-tar-emot-fler-flyktingar.html

   Radera
 2. Har du en länk till "siffrorna från SCB"? Tack.

  SvaraRadera
 3. Här har du en länk http://www.socialstyrelsen.se/oppnajamforelser/ekonomisktbistand här är en till http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19135/2013-6-19.pdf och ännu enhttp://www.scb.se/statistik/_publikationer/OE0114_2012A01_BI_OE01BR1201.pdf

  SvaraRadera