torsdag 3 januari 2013

Vid ett större strömavbrott

Får ingen tag i matvaror och annat för kontanthanteringen är på väg bort. Pengar har blivit kort som måste ha ström för att fungera.

Ja det är inte det enda som försvinner vid ett strömavbrott. Hela civilisationen är borta. Ingen värme, ingen uppkoppling mot omvärlden. Ingen telefon. Inget vatten. Det blir 1800-tal. 

Vi betalar hundratals miljoner till våra direktörer i de olika elbolagen, men någon ström kan de fortfarande inte garantera. Här på Värmdö har vi haft otaliga strömavbrott sedan början på december. Systemet har fallerat helt obegripligt ofta.

Men ett system som inte sköts blir skört och någon gång faller det igenom det ordentligt. Det har hänt nu den senaste månaden. De förtryckta männen här ute tycker att det är inte något problem. Vi människor måste klara oss själva inte lita till staten. 

De tycker att vi ska ha egna elverk. Vi ska betala Vattenfall för ledningar, men att de ska fungera är inte något vi kan kräva. Vi ska dessutom inhandla fotogenlampor, lampolja, ha vatten i kastruller och dunkar, ordna ett gasolkök med gasolflaska plus en gasolvärmare. Och skaffa elverk.

Jag som trodde det var 2000-tal och inte krig. Ställ krav på elleverantörerna! Hallå kommunalråd vad gör ni för pengarna? Monica Pettersson, Peter Frej, Anders Bergman, Stefan Dozzi, Malin Åberg och Lars Bryntesson. Vattenfall som har hand om Värmdö är statligt. Uppvakta regeringen. Det är fullkomligt ohållbart att inte kunna lita till att elen finns.

Här skrev jag tidigare om detta. Och här.

Ovanstående är skickat som brev till alla kommunalråden på Värmdö.

18:06
Jag fick svar först av alla från FP:s kommunalråd Anders Bergman:

Hej och tack för mail och länk till din blogg!

Dagarna före jul hade vi denna fråga uppe till diskussion och vi liksom du är irriterade över alla strömavbrott under nov-december. Jag bor själv på Ingarö så jag har egen erfarenhet. Vi har beslutat oss att träffa representanter för Vattenfall efter helgerna och ta upp frågan!

God fortsättning på nya året!

Hälsningar
Anders Bergman
Kommunalråd (FP), Värmdö kommun

Här hittar ni min artikel om detta på Newsmill "Män är förtryckta elkonsumenter".

24.1.2013
Fick svar från Energimarknadsinspektionen på mitt mejl angående situationen på Värmdö vad gäller el:
Hej,
Tack för din e-post till Ei angående leveranssäkerheten på Värmdö. Efter de omfattande och långvariga avbrott som följde stormen Dagmar under vintern 2011/2012 inledde Ei en granskning av bl.a. Vattenfall Eldistribution AB. Granskningen håller på att avslutas nu och Vattenfall kommer att föreläggas att vidta åtgärder bl.a. på Värmdö. Åtgärdplanen sträcker sig över en 3 års period.

Med vänliga hälsningar,

Rémy Kolessar

Rémy Kolessar, Ph.D.
Avdelningschef Teknisk Analys / Director, Department for Technical Analysis
Energimarknadsinspektionen / Energy Markets Inspectorate
www.ei.se

25.1.2013
Jag skickade detta mejl tillbaka:

Tack för ditt besked! Tyvärr är ni alldeles för sent ute. Detta måste ordnas nu inte om tre år. Vattenfall har en plan som ska vara klar om två år, också för sent. De har hela tiden under det här året haft monsterhelikoptrar ute (som sågar grenar av träden). Något som de skulle haft för flera år sedan. De har väntat in att det skulle hända något istället för att förekomma och underhålla det nät, som vi betalar till som konsumenter varje månad. Det är -20 grader i dag och det blir katastrof med strömavbrott. Tack och lov har vi bara haft kortare sådana. 

8 kommentarer:

 1. Heja! Allt bara flyter. Ingen tar ansvar. Samhället är så sårbart. Ta bort kontanterna och allt faller ihop. Hur dumt som helst. Vi har eget elverk. Det måste man ha när man har kor. Sen har vi robot som är mycket känslig och som måste ha ström kontinuerligt. God fortsättning och kör på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning du också! Vilken tur att vi inte har kor då. Men det sliter väldigt att aldrig veta om vi ska få behålla strömmen eller inte. Underligt nog fungerar internet fast vår telefon ligger nere sedan någon vecka - tar en evighet att få sånt fixat också.

   Skrev nyss en artikel om elen till Newsmill får se om de tycker den ska tas in. Tycker att detta är ett verkligt problem i samhället. Vi hade kring 455 avbrott förra året på Värmdö lyckades lokaljournalisterna få ut från Vattenfall efter mycket tjat. Fint facit!

   Radera
 2. Aj-aj-aj-aj-Aj!
  Så där kan man ju inte Leva!
  Är ni säkra på att det inte är någon slags konspirations
  komplott? Det är ju värre än i ett samhälle utan el eftersom
  där fanns ju helt andra medel för att hantera tjänster.
  Har tex alla dom där rullkorts-kopierarna också försvunnit
  från denna värld?
  Där jag bor i Österlen blåser det något förfärligt emellanåt.
  Faktiskt just nu blåser det förfärligt med nära stormbyar då och då, men vi har fortfarande el på alla faser. Annars så brukar vi
  få två till tre allvarliga strömavbrott mitt i kallaste snöstormarna och några få små numera under årets gång.
  Jag föreslår att ni inte har någon annan möjlighet än att göra
  en stor RÄTTSSAK av det hela och gå hela vägen till EU domstolen
  om det behövs tillsammans med alla drabbade. Annars så grävs er
  grav i förtid som jag ser det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch konspirationer finns nästan aldrig så de tror jag inte på. Men däremot finns det slöhet och undfallenhet och allt möjligt annat. Och förra året så nån smart Vattenfallschef att det fanns så mycket ledningar. Jaha ja då ska man underhålla dem. Eller gräva ned dem.

   Det ordnar sig nog. Ska inte behöva något rättsligt inte. Vi slår dom på käften helt enkelt! ;) Sic!

   Radera
  2. Mitt Ryska arvegods angående konspirationer och komplotter och andra förfärligheter i världen
   Kan inte låta bli. Fy på mig den där svarta humorn som jag
   aldrig lyckas kväsa. Tror inte jag vill det heller.
   Men annars så tror jag du har fel för som jag tolkar historien i världen så förekommer det allt för ofta.

   Radera
  3. Okej vi har ju tsarerna och Rasputin och annat och så de som försöker med diverse tricks, som Madoff, men de faller för det mesta på eget grepp till slut. Finns universell rättvisa som jag brukar säga. Har sett den i verksamhet många gånger.

   Radera
  4. Jovisst, universell rättvisa den finns, det vet jag också.
   Men fungerar inte alltid, komplotter och konspirationer
   förekom och förekommer överallt i världshistorien tom många
   tusentals år före Kristus
   Varning Pauls svarta humor:
   Ett sant bevis på universell rättvisa är ju att ingen människa god eller ond har evigt liv.

   Radera
  5. För mig är det självklart att vi aldrig dör, precis som att energi inte kan förstöras (Einstein) utan bara omvandlas. Har skrivit om det här tex:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2011/01/always-gick-pa-tv.html

   Radera