fredag 25 januari 2013

Klar förändring i pressen

UPPDATERAT
När man läser dagstidningarna på nätet som jag gör (fast jag har också en papperstidning på morgonen) så märks det en klar skillnad nu mot förra året. Tidningarna blir mer och mer bloggliknande. Vad som helst kan uppta en redaktion. Något smått som kan dra läsarens intresse blir lätt huvudrubriken på förstasidan. 

Helst ska det vara något som engagerar känslomässigt och som kan dra in läsaren i texten genom något hjärteknipande historia om sjukdom, död eller något annat existensiellt ämne. På webben går nyheterna så fort att det som stod för ett par timmar sedan redan är gammalt. Någon tid till eftertanke finns knappt.

Som i dag i Göteborgs-Posten att ett par föräldrar inte längre får smycka ett träd bredvid sin dotters grav. Det blir huvudnyheten. Visst är det engagerande för läsare för alla kan tänka sig in i hur hemskt det vore att förlora ett barn.

Och så har vi nyheten i Dagens Nyheter om hur goda människor är som donerar pengar så att den lilla tvååriga flickan får komma hem från Buenos Aires till Sverige med sin otäcka sjukdom. Hon behöver ett ambulansplan eftersom hon inte får flyga med vanliga plan.

Den nyhet som blir vänsterkryss i de båda stora morgontidningarna är spekulationer om huruvida ÖB ska sättas dit eller inte för att han har sagt att vårt försvar är uselt. Något som var och en har kunnat konstatera länge. Har denne man begått brott mot rikets säkerhet? 

Expressen har förutom ÖB en hjärteknipande historia om Bibi Andersson som aldrig kommer hem från sjukhuset. Hon fick en kraftig stroke 2009, men kan ännu inte prata riktigt. Bara 77 år gammal och redan nära döden. Aftonbladet har också ÖB som förstanyhet fast det enbart är spekulationer.

Nyheter är helt enkelt inte längre nyheter utan de är politiskt vinklade eller behandlar känslomässiga ting. Manligt och kvinnligt i gammal bemärkelse. Veckotidningsmaterial, mjuka fakta och mera hårda traditionella nyheter sida vid sida.

Också bloggar tillhandahåller nyheter som att Charlotte Perelli är gravid. Det har hon avslöjat på sin blogg och det kommer i tidningen.

Jag tycker det märks att pressen har dragit ned på personal och mer än någonsin är beroende dels av nyhetsbyråerna och av att material strömmar in av sig självt. Så fort det inte händer något spektakulärt så fylls medierna av allt mellan himmel och jord. Bloggvärlden har tagit över också pressen. 

På Sveriges Radio ska det också sparas. Neddragningar på 120 miljoner står för dörren och bolaget vill förstås ha mer pengar. Som samhälle har vi satsat stora summor på att gå över till den digitala världen och det är den som numera styr också vårt nyhetsutbud. Alla ska få betala avgiften till radio och TV är det tänkt.

Ingen ska komma undan i framtiden. För alla använder vi datorer. Och dessutom förser vi varandra med material och nyheter. Världen blir plattare och mer demokratisk på så vis. Men också mer förvirrande. För vad som helst kan dyka upp som nyhet i snabbhetens digitala värld. Och det blir viktigare att kunna tekniken än att leta efter det som borde vara journalisternas huvuduppgift, att se vart samhället är på väg.
10.2.2013
Här kan ni läsa om den undersökning som Mats Svegfors har gjort av journalistiken. Han visar att bokstäverna blir allt färre på tidningssidorna, artiklarna allt kortare. Kvalitén lyser med sin frånvaro.

5 kommentarer:

 1. "Ingen ska komma undan i framtiden" alla använder plattformar/datorliknande apparater.

  En fundering kring det som kanske kommer att utvecklas till utökat presstöd i form av mediaskatt som dras på vår lön.

  Radiotjänst kommer förmodligen aldrig att jaga skolkare i framtiden.
  När SVT genomfört utläggning av all sina program på nätet kommer också alla att nås via ägandes plattformar, sedan är det läge att omvandla licens till skatt för alla med inkomst och skattsedel.
  Då kommer ett par-hushåll där man tidigare haft en licens nu beskattas med i princip två.
  Därefter lägges Radiotjänst ned.
  Publicering av hela SVT-utbudet ger förmodligen något ökade kostnader via upphovsrätt som säkert löses genom sammanslagning av UR och SVT, så kallade synnergieffekt, här 60 miljoner kr enligt SVT.

  Skatteintäkterna kan nu spilla över även på pressen via utökat presstöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det tycker jag ändå vore bättre än att hålla på som nu och jaga folk. Jag har fått svara på hur min sambo har det. Hela min familj jagas. Tycker det är förfärligt med dessa kontrollanter som ska ta sig in i hushållen. Tyvärr backade regeringen på förslaget om skatt istället för licenser för SVT vill inte ha det så. Radiotjänst i Kiruna ska läggas ned tycker jag.

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/09/radiotjanst-i-kiruna-ska-upphora.html

   Radera
  2. Det du säger i din kommentar här om Radiotjänst kan jag verkligen hålla med om. Det värsta jag varit med om från deras sida var när jag i god ordning meddelat dem att en anhörig hade dött och att hon var den enda boende på adressen. Långt senare, mitt under bouppteckningen, som sker i hennes bostad, dyker en "pejlare" upp och ringer på dörren. Han undrar hur det är med licensen. Jag förklarade att den enda boenden hade avlidit, att vi för länge sedan i brev meddelat Radiotjänst detta och att vi just för tillfället höll på med bouppteckning efter den avlidna. "Pejlaren" var likväl inte nöjd med svaret, utan fortsatte att fråga om det var någon annan som möjligen hade tillgång till teven. Jag fick till slut slänga igen dörren rakt i ansiktet på honom. Jag skrev till Radiotjänst och klagade på detta udda beteende, men fick aldrig något svar.
   Ett annat tillfälle var när Radiotjänst jagade vår son, som efter avslutade studier flyttat hem till oss igen. Han skrev och meddelade detta, men de bara fortsatte att skicka kravbrev. Mycket obehagligt!
   När det gäller licensens omvandling till skatt är förstås problemet det att alla vuxna i ett hushåll på det sättet får betala "licens". Det vore ju som om kostnaden för tidningsprenumerationer skulle baseras på hur många som läser tidningen. Radiotjänst slipper jag dock gärna!

   Radera
 2. Du säger: Tyvärr backade regeringen på förslaget om skatt istället för licenser för SVT vill inte ha det så. - slut citat.

  Ja, politikerna backade, men det nya som SVT:s Vd nu gick ut med, var att lägga ut rubbet på webben, detta kommer i slutändan att leda till skatt i stället för licens där sedan Radiotjänst lägges ned.
  Det finns ingen anledning att ha licens-administration när alla har ögonblicklig tillgång via alla plattformar.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men det är väl bra då? Eller vad tycker du själv?

   Radera