fredag 28 januari 2011

Sluta dra alla 40-talister över en kam

Vi 40-talister i grupp har haft det så bra här i livet. Vi kunde köpa en villa på 70-talet för några hundratusen och ha den avbetald när vi gick i pension.

Det är så synd om våra barn och barnbarn för de kommer aldrig att få det så bra.

Jag är så trött på myterna om de som föddes på 40-talet. Vi har inte haft det särskilt bra. Precis som i alla andra folkgrupper så finns det fattiga och rika i denna grupp.

Från början var vi omkring 1 miljon individer, som föddes då, men numera är vi väl inte fler än omkring 900 000. Vi dör bort vi också med åren.

Vi skulle ha köpt vår villa 1975 för 275 000 och ha dragit hem vinsten vid det här laget. Ja år 1974 höll jag fortfarande på att utbilda mig. Levde på studielån. Mamma var död och jag skulle ha vilja sett den bank, som skulle ha lånat ut pengar till mig.

År 1975 var 275 000 ohyggligt mycket pengar. Jag hade själv en välbetald sekreterarplats i början på 70-talet med 3 000 i månaden i bruttolön.

Det har alltid bara varit människor med eget kapital, som har haft råd att köpa hus. Om de har ärvt av släkten eller tillhört en övre klass.

Det har aldrig lönat sig att skaffa eget hus. Det har gett pengarna tillbaka så småningom för det kostar alltid mer att bo i eget hus än någon annanstans. Så det är ett sätt att leva, men man blir inte rik på det.

Det är lögn och förbannad dikt.

Hur skulle ni själva tyckt att det var att leva omodernt med dass på gården. Så levde många av oss som barn i Stockholm. På 70-talet har jag själv levt omodernt med bara kallvatten på Odengatan.

Hur skulle ni tyckt om att bo i små sommarstugor utan el eller vatten? Hur skulle ni tyckt om att bli bortlämnade som barn, för att föräldrarna inte hade råd att ta hand om er? Hur skulle ni tyckt om att få polio och tbc?

Sluta att förfölja oss 40-talister!

20 kommentarer:

  1. Nu tycker jag att du överdriver. Jag är också 40-talist och polio och TBC drabbade ett fåtal precis som att det i dag finns obotliga sjukdomar som drabbar ett fåtal.
    Dessutom har vi 40-talister haft ett privilegium som dagens ungdomar inte har, nämligen en mer eller mindre garanterad möjlighet att få ett jobb. På min tid var det inte frågan om man kunde få ett sommarjobb utan frågan var om man skulle jobba på sommaren. Ville man det, fanns det hur mycket jobb som helst. När jag var klar med min ingenjörsutbildning var det lågkonjunktur. Jag fick köra budbil i ett halvår innan jag kunde få ett riktigt ingenjörsjobb. Att gå arbetslös var det inte frågan om.
    När jag ser hur mina barn kämpar för att få riktiga jobb inser jag hur bra vi 40-talister trots allt hade det.

    SvaraRadera
  2. Anonym: Aha du är man och har ingenjörsutbildning. Ja det har inte heller alla. Mina barn är killar allihop och de har massor med jobb. Också 21-åringen, så det beror väl på det också då.

    Min kusin hade tbc och en klasskamrat hade polio. Så nog fanns det sådana sjukdomar och dom var inte obotliga. Det var bara det att det inte fanns något vaccin på den tiden.

    SvaraRadera
  3. Anonym igen: Det handlar alltså om att det inte går att dra en folkgrupp över samma kam. Du och jag är uppenbarligen inte lika och ändå är vi 40-talister. Dina och mina barn är helt säkert inte heller lika, men ändå kanske de är 60-talister 70-talister, 80-talister eller 90-talister. Till slut blir det hets mot folkgrupp när man beskyller människor i grupp för saker. Men med 40-talister går det bra. Göran Persson kan beskyllas för att ha skott sig på det system, som sossarna skapade, men det är han det. Han är inte alla 40-talister.

    SvaraRadera
  4. "Det har alltid bara varit människor med eget kapital, som har haft råd att köpa hus." "Det har aldrig lönat sig att skaffa eget hus." - Där tycker jag att du överdriver. Det har länge funnits, och finns, folk som utan att ha något eget kapital att börja med gjort "bostadskarriär" genom att spara/amortera och byta upp sig steg för steg tills man en dag står med ett hus som är värt mycket mer än man är skyldig banken.

    Att det sedan inte gäller alla, varken bland fyrtiotalister eller någon annan generation, säger väl sig självt. Och det finns andra än fyrtiotalister som har haft tur - t ex de som köpte bostadsrätt i innerstan under första halvan av nittiotalet.

    Men även jag irriteras på de där skriverierna att det skulle vara så jämförelsevis synd om generationerna efter er, alltså oss som har köpt hus på senare år. Man talar om bubblor men så länge inflyttningen till Stockholm fortsätter i den här takten, så att byggandet av bostäder har svårt att hålla jämna steg, så kommer priserna trots kriser och tillfälliga avbräck att fortsätta sin uppåtgående trend. Få kommer att förlora på att äga en bostad här. De flesta kommer troligen inte att göra lika stora procentuella vinster som vissa fyrtiotalister har gjort, men vad spelar det för roll? Det är inte synd om oss för den skull men journalister är ju förtjusta i att hitta någon som kan pekas ut som "drabbad".

    SvaraRadera
  5. Ingemar: Jo du har helt rätt. Människor gör klipp för att de har råkat göra rätt... det är ett lotteri en smula. Eller en följd av en massa jobb. Både med att bygga eget hus och att ta hand om det. Men av någon anledning så är det fult att jobba åt sig själv på ett hus. Mycket konstigt. Och till inte för så många år sedan så beskattades det hårt detta.

    Jag blir så förbenad för att jag nyss har avslutat ett manus om min egen släkt och där jag ser hur illa min egen generation också har farit medan myten om oss är hur bra vi har haft det.

    Ja i jämförelse med tex min mormor och morfar har vi haft det bättre. För de uppfostrade sina tio barn i först ett hus på kring 30 kvm och sedan i ett dubbelt så stort hus på 60 kvm. Båda torp, som de inte ägde.

    Så det är väl så vi också borde ha bott? Utan el, vatten inomhus och bara vedspisar? Och underställda en godsägare, som de var?

    SvaraRadera
  6. Men precis så var det! Tack! Du kunde ha berättat om mitt liv!
    Sussi

    SvaraRadera
  7. Sussi: Okej då kommer du att ha stort utbyte av min kommande bok (om det nu blir så). Släkten läser just nu manuset: I Ormbärarens tid. Om hur 1900-talet och lite till har varit. Fy vad människor har slitit och hur lite som det verkar finnas något kollektivt minne av detta. Plus att den handlar om 2012 (kommer jorden att gå under?) och vår egen släkthistoria, som innefattar mayaindianer, spanjorer och valloner. Ha en trevlig fredagkväll!

    SvaraRadera
  8. Då hoppas jag att det blir så .. en kommande bok. Förstår att Mayakalendern är intressant med din bakgrund...,2012 är det en undergång eller är det en "övergång?"
    Trevlig fredagskväll önskas dig också!
    Sussi

    SvaraRadera
  9. Idag är 6000 ksek ohyggligt mycket pengar, men normalt för en stockholmsvilla. Nyutexad sekreterarlön är nu kanske 25000. Räkneexempel:

    år 2011: 6000/25 = 240.
    år 1975: 275/3 = 90.

    Vi har alltså en faktor 240/92 = 2.6 ggr dyrare hus idag!

    tack för ordet.

    SvaraRadera
  10. Jag vet inte hur det är i Stockholm men 25000 låter som en fantasilön för mig från landsbygden.

    SvaraRadera
  11. Intressant läsning. Men till viss del menad att provocera en smula gissar jag? För, det finns ju undantag i alla generationer/länder/klasser. Generellt måste du väl ändå hålla med om att det var ett enklare liv för den som var en ung vuxen på 60-talet än det är för en nittonåring idag?

    ps. själv är jag född -75 och hamnar alltså diplomatiskt ungefär mittemellan mina två exempel :)

    SvaraRadera
  12. Ullisen: Ja det är ett enklare liv i dag än för den som blev vuxen på 60-talet självklart är det så!

    SvaraRadera
  13. Generation X: Du räknar konstigt. Snittpriset på hus i Stockholm ligger inte så högt. Det ligger kring 3,5 miljoner. Och så räknar du heller inte med att räntorna under hela den tiden har legat kring 12 procent. På 90-talet låg de kring 24 procent när det brakade. Nu är det ju nästan inga räntesatser alls. Inte med en historisk jämförelse.

    SvaraRadera
  14. Sussi: Du får läsa boken när den kommer ut...

    SvaraRadera
  15. Vi hade en socialdemokratisk "Rikshushållare" ,Gunnar Sträng, som förde en så genialisk ekonomisk politik (10% inflation, 70-80% marginalskatt för högavlönade och full avdragsrätt för räntor)att villaskulden halverats på 7 år samtidigt som man bara behövde betala 20-30% av räntekostnaderna för villan. Ju dyrare villa o ju högre man valde, dessdå mer pengar tjänade man. Sossarnas fotfolk begrep aldrig att villorna betalades av småspararnas (s-väljarnas) surt beskattade ränteinkomster. Sossar i dag beundrar fortfarande Sträng o tror att han var de små människornas man!
    //Pops

    SvaraRadera
  16. Pops: Helt rätt Pops och Sträng själv kunde han med. Han ägde ett hus i Gamla Stan till slut. Nog kan sossar sko sig alltid. Det är skillnad på ideologi och praktik.

    SvaraRadera
  17. Sussi: Här kan du förresten läsa min syn på saken om 2012, en artikel, som jag skrev för snart två år sedan på Newsmill:

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/28/domedagen-ar-inte-nara

    SvaraRadera
  18. Fyrtiotalisterna har ju verkligen sett till att ordna det för sig. Förutom att ni fått villorna gratis så har ni också ordnat det så att kommande generationer betalar era pensioner genom det ofinansierade ATP-systemet samtidigt som de fullt ut måste betala sina egna pensioner genom det nya pensionssystemet. Det kan nog bli ganska kallt och dragit på ålderdomshemmen i framtiden... 70-talist var nog den största nitlotten man kunde dra i generationslotteriet.

    SvaraRadera
  19. Daniel: Så tråkigt att du har gått på alla myter... för oss 40-talister har det varit så att vi har fått betala våra föräldrars pensioner (dom hann ju inte det), men för oss finns det inte mycket. Jag har lika stor pension som min senast avlidne andrapappa hade. Vi har betalt fullt ut för våra barn på dagis och vi har haft räntor på kring 12 procent. Och Göran Persson har lånat ur ap-fonderna när landet har krisat. 99-01 tog han 258 miljarder. Skatterna på pensioner är högre än för andra i Sverige medan de i Frankrike uppgår till omkring 10 procent på vanlig pension.

    SvaraRadera
  20. Daniel: Och du har åtminstone fördelen att du vet hur det ska bli. Det visste inte vi 40-talister. Vi bara betalade... och betalade. Och vi betalar fortfarande...

    SvaraRadera