onsdag 9 oktober 2013

En son från helvetet

UPPDATERAT
Stackars 96-åriga Aina Nilsson i Norra Råda i Värmland som har en sådan ohängd son. Han fick en lägenhet av henne när han var bostadslös, som såldes med vinst och han lyckades slarva bort pengarna som skulle skattas för reavinsten.

Nu när mammans hem var utmätt så ställde banken upp med lån, men sonen klarade inte att köra sin gamla mor till banken. Han sov just den morgonen i går tisdag när han skulle ha kontaktat banken. Så kronofogden sålde huset på exekutiv auktion. Fast både banken och sonen ringde och sade att pengarna var på väg. Det räcker dock inte, utan skulden måste vara betald.

Varför skylla på samhället som har följt regler och förordningar och inte på sonen? Gunnar Nilsson heter han och har gjort att hans mamma blir vräkt inom fyra veckor. Huset är sålt för 200 000 ett riktigt klipp eftersom det var värderat till 300 000 kronor. 

Hennes son är bosatt i huset och blir också hemlös. Han är född 1952 och sjuklig. Sonen har gjort mamma utblottad. Inte lätt. Aina Nilsson tänker inte flytta. De får bära ut henne, säger hon.

Vi får hoppas att den som har köpt huset är en människovänlig själ, som skänker tillbaka det till Aina Nilsson. Det vore ett bra slut på historien. Människor har engagerat sig och miljökämpen Björn Gillberg i Sunne är en av dem. Hjälp till nu! Försäljningen är inte färdig förrän hela köpepenningen är erlagd den 6 november i år. Fördelningssammanträdet äger rum då klockan 13.

Här är Kronofogdens annons om försäljningen.

16:47
Fick mejl från Björn Gillberg som tyvärr tror det är kört. Möjligen skulle man kunna häva köpet för att köpeskillingen är för låg, skriver han. Men det har Kronofogden redan sagt att de godtar allt över 60 procent av värdet. Björn Gillberg berättar att han och en advokat hade ordnat lånet, men tyvärr så blev det inte påskrivet "formalian klarades inte av i tid" pga försovning. Kanske är det som Aina Nilsson själv har sagt: "det är väl en mening med detta". Lite uppgivet så där.

10.10.2013
Aina Nilsson har nu fått hjälp av en jurist som säger att Kronofogden åsidosatt vad som står i Utsökningsbalken och kanske även brutit mot FN:s mänskliga rättigheter. Han jobbar gratis med fallet och anser att hennes ålder kan göra att detta blir tjänstefel.
10:20
Det är Jonas Emilsson, 38 år, som har lagt handpenning på Aina Nilssons fastighet. Han bor i Råda i egen fastighet. I sagornas värld skulle det vara så att denne är släkt med Aina Nilsson och ville hjälpa henne, men så är det väl inte. Det finns onda sagor också. Det verkar vara en ren affärsuppgörelse. Mannen i fråga har startat firma i år Råda Bil och Maskin. Han har fem olika fordon registrerade på sig.
15.10.2013
Den goda ängeln finns dock i form av en svåger i Nordamerika. Han är beredd att hjälpa Aina Nilsson med en summa pengar. Dock har han varit sjuk och inte kunnat få tag i sin släkting för telefonen stängdes av när hon inte kunde betala räkningen. Varför Aina Nilsson eller hennes son inte har kunnat be om hjälp framgår inte. Hon har också fått juridisk experthjälp så om detta inte går att ändra med försäljningen så funkar inte Sverige. Gösta Nilsson i Petersborough Kanada är välbeställd och kan hjälpa sin släkting på dagen.
24.10.2013
Det finns ingen anledning att ändra Kronofogdens beslut skriver tingsrätten. Så Aina Nilsson får inte tillbaka fastigheten. 
5.11.2013
Äntligen något positivt! Hovrätten har bestämt att inhibiera försäljningen av Aina Nilssons hus i väntan på att ta ställning till om försäljningen ska ogiltigförklaras. Försäljningen skulle ha klarats av i morgon med att köpesumman erlades så det var i sista minuten! Grattis Aina Nilsson!
31.12.2013
Det blev aldrig någon ändring på tingsrättens beslut. Hovrätten tyckte likadant. Så gamla Aina blir avhyst från sitt hem. Om inte någon privatperson kan hjälpa henne. Eller en överklagan till Högsta Domstolen. Sorgligt. Aina Nilsson hamnade själv på äldreboendet i Norra Råda. Då slapp hon åtminstone ta hand om sonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar