tisdag 23 juli 2013

Vattenfall går med förlust

UPPDATERAT
Ja det var väntat så dåligt som butiken har skötts. Jag fick nyss tillbaka pengar, någon dryg tusenlapp, för att de inte har klarat att leverera det de har lovat: el. Men samtidigt har varje svensk blivit flera tusen kronor fattigare genom Vattenfalls huvudlösa affärer. Under vintern så var strömavbrotten otaliga och till slut fick de sätta in helikoptrar som kapade grenar runt ledningarna. Vi har också sett bandvagnar här och grabbar som klättrade upp och ned i stolparna i kolmörkret. Jag skrev om det här i ett antal inlägg och också en artikel i vintras på Newsmill (fast det går fortfarande inte att öppna länken, sajten ligger nere). Här kan ni dock läsa en uppletad arkivversion.

Vattenfall har gått in för att lägga beslag på marknader i Europa istället för att sköta det de ska här hemma i Sverige. Inte undra på att bolaget går dåligt. Nu har de blivit tvungna att dela upp bolaget i två och ha en nordisk och en kontinental del. För att komma undan förlusten i Nederländerna senast. Misskötseln av företaget har pågått länge och bara direktörerna har tjänat på detta.

De har haft regeringarna bakom ryggen, som har låtit oss kunder i Sverige betala överpris för ledningarna, som de aldrig bytte. Allt för att vi inte ska använda så mycket el. Det är ju inte miljövänligt. Nä, just det. Det är mycket bättre att köra villauppvärmningen på olja istället för på Vattenfalls el. Då behöver denna olja bara forslas över halva jorden (obs ironi för er som inte begriper det).

Ni kunde ha frågat vilken kund som helst här ute på Värmdö så hade de berättat att Vattenfall inte skötte sig och att det har pågått i många år. Mest förbannad blev Olof Stenhammar ute på Siggesta Gård när han fick ställa in den verksamhet han driver för att det inte fanns någon el. Bara där åkte Vattenfall säkert på några miljoner i skadestånd.

Vattenfall ser mörkt på marknaden, säger de nu. Jaha ja. Det handlar inte så mycket om marknaden som att överbetalda direktörer inte har skött sitt jobb. Självaste VD Öystein Löseth är inte ens skriven i Sverige och har aldrig begripit vad jag har skrivit till honom. Han har rätt till nästan 19 miljoner i pension när hans anställning upphör 2015 då han är 57 år. Nä istället har de lyckats få in roliga historier på nyhetsplats i Sveriges Television om hur de bedriver atomforskning i Italien med kall fusion och är så långt framme. Men nu sprack bubblan.
11:57
Just nu pågår strömavbrott i Skärgården, bland annat på Möja. Ja det blåser ju en smula så klart att strömmen inte fungerar. Tur att det är sommar och rätt ljust och varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar