onsdag 17 juli 2013

En doft från det kalla kriget

Det är som att försättas tillbaka till 60-talet denna historia om ett nordkoreanskt fartyg som forslar gamla vapen under sockersäckar. Då när världen var uppdelad i två block: ett kommunistiskt och ett imperialistiskt. På Kuba och i Nordkorea lever man kvar i den tiden. För den inre tiden hos människor har att göra med föreställningar. Och här har tiden stått stilla sedan dess.

Därför försökte kaptenen ombord begå självmord och besättningen gjorde våldsamt motstånd för vad väntar dem när de väl kommer till Nordkorea? För deras egen skull så hoppas jag de slipper detta: att komma hem vanärade. De vapen de smugglade var gamla och behövde repareras och det kunde man inte på Kuba. Bilarna är kuriositeter för de är ofta från den tiden på Kuba och där går det att reparera, men inte gamla förlegade vapen.

Varför inte föra dessa vapen öppet genom Panama ifall de inte fungerade? Nej det gick naturligtvis inte för då skulle de inte få göra detta. Det skulle bryta mot blockaden mot Nordkorea. Göm dem istället under sockersäckar. FN är inkallat för att titta på vapnen och de båda Mig-plan som är tillverkade i Sovjetunionen. Kanske skulle allt dit för att repareras? Som sagt en doft av det kalla kriget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar