lördag 27 juli 2013

Inga klimatfaktorer bakom översvämningar

UPPDATERAT
Gärna lite skyfall och åskväder hos oss också. Det behövs här på ostkusten i skärgården och här blir det inte översvämningar som i Göteborg och Jönköping. En del städer är helt enkelt felbyggda. Särskilt Göteborg där det aldrig egentligen skulle ha gått att bygga en stad på sankmarken.

En stad byggd mellan bergknallar kan inte bli annat än översvämmad när det regnar en smula. Staden anlades av strategiska skäl vid Göta älvs mynning och hette Nya Amsterdam tyckte holländare. För detta var lika sankt som i deras land. Det var kungen Gustav II Adolf som fick bestämma att staden skulle byggas.

Jönköping är byggd på lösan sand vid Vätterns södra strand och det har människor vetat i tusentals år att där ska man inte bygga. Men inte bryr vi oss om sådant vi moderna tekniska människor. Det är kommunernas ansvar att se till att vattnet rinner undan. Förbjud folk att bygga dumt istället.
18:07
Hurra det blir ostadigare i morgon också här över Stockholm. Här är det bara varmt och soligt. Träden gulnar. Både björk, pil och balsampoppel för de får heller inte allt vatten som tidigare gick ut i marken från avlopp nu när vi har kommunalt. Och tro inte på de som kommer med skräckhistorier om hur illa Stockholm kommer att råka ut om vi inte får en ny sluss nu från Mälaren ut mot Saltsjön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar