onsdag 3 juli 2013

Hej då Mursi välkommen militären

UPPDATERAT
Ja valet mellan pest och kolera är inte lätt. Men Egypten har aldrig varit en riktig demokrati och inte sedan faraonernas tid lyckats gå över till en demokrati. En egyptisk prinsessa dog i går och hon var syster till kung Farouk av Egypten och var gift ett tag med shahen av Iran. Hennes bror avled redan 1965 i exil.

Alla de där länderna i Mellanöstern har fastnat i tiden och jag som trodde att Tusen och en natt var en sagobok. Så fel jag hade. Nu kommer militären att diktera ett tag och sedan blir det någon annan. Det enda säkra är väl att någon kung eller farao kommer aldrig mer till makten, men de som sitter där tror att de är något liknande.

Stackars människor vem som än styr så blir det mera problem. President Mursi har föreslagit samlingsregering. Det är det senaste. Plus att han sitter i husarrest. Drygt 80 miljoner människor lever av i genomsnitt lite mer än 6 000 dollar per år. Befolkningen har fördubblats på en generation. De allra flesta bor nära Nilen, ett område som inte är mer än 40 000 kvadratkilometer stort ungefär som södra Sverige eller som Danmark.
20:03
Muslimska brödraskapet säger att det här är en militärkupp. Åh så observant av dem. Ibland är nyheterna som en dålig fars. Tyvärr.
4.7.2013
Och knivsäkra tröjor är nog bra för DN:s utsända. Med tanke på vad som hände SVT:s korrespondent Bert Sundström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar