måndag 1 juli 2013

En ära att göra Sommar

Betalt behöver inte de som gör radioprogrammet Sommar, sommar... jo litegrann men inte så mycket. Att jobba med radio har aldrig varit något för blivande miljonärer in spe, men nu går en producent ut och säger att de får 8 700 för programmet som inte alls tar bara en dag att göra. Rekommendationen för frilansar ligger på 7 336 kronor per dag.

Radio och TV har aldrig lönat sig för utomstående, som inte är anställda. Det är kanaler i folkets tjänst och PR-värdet på programmen är högt. Själv har jag varit stjärna för länge sedan i en dokumentär i TV2 och fick naturligtvis inte något betalt. Inte ens en macka förrän vi spelade in på ett kafé och bilderna därifrån ingick i programmet. Då hade SVT råd att bjuda på smörgås.

Allt urholkas ju längre det pågår. Den gängse betalningen var länge 500 kronor för att ställa upp i något sammanhang i radio eller TV. Det ansågs som en så stor ära att egentligen skulle ingen ha någon ersättning utan tvärtom förmodligen betala för att få vara med i dessa nationella sammanhang. De bekostas ju av folket.

Sommarpratarna får 10 000 kronor. Inte mycket det heller för någon som har firma. Det menas att det ska gå utanpå allt annat som denne pratare gör. Radio eller TV kan inte vara någon huvudkälla till lön. Det får något annat vara. Och det är frivilligt att medverka som underhållningschefen på Sveriges Radio säger. Jo tvång kan det knappast vara. Inte än åtminstone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar