tisdag 3 november 2009

Stora JournalistprisetSå tråkigt att verkligheten är precis så förutsägbar, som jag trodde, när jag nominerade Monica Antonsson till Stora Journalistpriset. Nu är istället Aftonbladets artiklar om alla kvinnooffer utvalda till att eventuellt få priset. Inte rättvist, men det visste vi ju redan.

Denna serie som anses avslöjande. Det var den inte alls. Den utpekade kvinnor som offer nu igen. Den bidrog endast till att kvinnor fortsätter och leva i risiga förhållanden, för att de tror att de måste det. De är födda till offer och män till våld.

Ett typexempel är den kvinna, som i dag i Svenska Dagbladet berättar om sin egen Don Juan, som hon fortfarande hoppas kunna ha en riktig relation till. Hon skulle rädda honom från hans sexmissbruk.

Allt bygger på en gammal kvinnosyn, som gör att kvinnor inte tror att män kan något annat än vara inkapabla till trohet eller till att vara goda familjefäder. Män är våldtäktsmän, mördare och sexmissbrukare.

I förlängningen blir de rent av sådana att alla kvinnor måste gå omkring i burka eller nikab, för att de inte ska frestas att våldta. De är helt enkelt födda till detta enligt könsmaktsordningen, som anses råda i Sverige och understödjas av sådana som professor Eva Lundgren i Uppsala.

Det var de snedvridna könsrollsbilderna, som Monica Antonsson avslöjade i sin bok Mia - Sanningen om Gömda. När hon uppdagade att Mia Eriksson aldrig hade varit jagad land och rike runt av araber med k-pistar och inte heller hade haft anledning att fly utomlands för att komma undan dessa.

Hon visade då att Liza Marklund och kvinnoorganisationer gemensamt hade arbetat för denna gamla offerbild av politiska skäl. Men nu har alltså denna gamla könsrollsbild återigen belönats genom nomineringen till Stora Journalistpriset. Stackars män och kvinnor. Aldrig får vi växa upp och bli vuxna ansvarstagande. Inte om de styrande får bestämma.

Här är min motivering till och nominering av Monica Antonsson.


6 kommentarer:

 1. Trist och bevisande. Ja, så rätt men det är just det politiskt korrekta som får pris inte att det är bra för någon grupp.

  Ve den som inte är politiskt korrekt!Det blir kylskåpet nästa snabbare än vad du hinner lägga gladpack på köttbullarna.

  SvaraRadera
 2. PK-maffian har slagit till igen. Håller helt med. Och med en nomineringsnämnd som ser ut som följer är det förmodligen inte så märkligt:

  Carl-Johan Bonnier, Bonnier AB (ordförande)
  Karin Alfredsson, frilans, konsult och utbildare
  Lena Glaser, SVT
  Anders Goliger, Göteborgs-Posten
  Maria Ericsson-Götselius, Sveriges Radio
  Peter Kadhammar, Aftonbladet
  Erik Månsson, Bonnier AB (verkställande ledamot)
  Anneli Rogeman, Tidningen Vi
  Maria Schottenius, Dagens Nyheter
  Ola Sigvardsson, Östgöta Correspondenten
  Anna Hedenmo, SVT
  Lena Hörngren, Dagens Samhälle
  Magnus Karlsson, Smålandsposten
  Ingvar Näslund, vk.se

  SvaraRadera
 3. Alltså, man blir ju så trött och ledsen. En har gjort ett regelrätt scoop - de andra har grävt fram gammal stinkande skåpmat. För mig är det uppenbart att juryn inte vågar stöta sig med Marklund - att nominera Monica hade varit det ultimata beviset för att Liza Marklund är en bluff.

  SvaraRadera
 4. Och vilket snack att Guillou-skopet med KGB skulle varit självklart... men tyvärr så kom det efter nomineringstidens utgång. Jovisst hade det smakat mumma med den egna tidningen i koncernen. Varför gjorde dom inte ett undantag från reglerna?

  Kul att du är tillbaka igen Ingrid!

  SvaraRadera
 5. Vilken gegga! Vilken smet! Tur att man inte tillhör den soppan. Jag nominerade också Monica. Men nu har vi en värld där kungen Jan och drottningen Liza i alla fall båda är släpade i smutsen. Vilket rike!

  Ann Helena: Har du märkt hur dom vandrar över gränserna hur som helst. Gröning till Expressen och nu Elisabeth Höglund till AB! Men vad fan är det som händer. Varför vill dom gå över? Det måste handla om stålar! Vad annars?

  SvaraRadera
 6. Vart tog den objektiva nämnd som jag trodde satt sig i den helkopter som granskande media och observatörer borde ha?

  Det jag då trodde skulle kunna leda till DET STORA OBJEKTIVA Journalistiska priset.

  Verkar inte spela någong roll om du är radikal och objektiv så länge du inte har kontakter eller ingift.

  De faller på egna grepp och fel förr eller senare då sanningen hinner ikapp.

  Det går så klart att granska den nämnd som jag trodde var objektiv, enligt min kommentar då.
  LEroy

  SvaraRadera